Karamelline-jäätisekook jõulumaitsetega

Esileht / Määramata / Karamelline-jäätisekook jõulumaitsetega

Nädalavahetusel katsetasin üht ideed, mis juba mõnda aega meeles mõlkus. Nimelt tahtsin teha külmutatud kooki jõulude võtmes. Vahelduseks tavapärastele pehmetele piparkookidele, jõulukeeksidele ja tarretatud pohlakookidele, mis kõik on väga vahvad koogiperekonna esindajad, kuid saavad paraku igal aastal jõulude ajal veidi üleekspluateeritud.
Väike inventuur köögikappides andis tulemuseks keedetud karamellise kondenspiima, Treppoja Sahvri särtsaka marjamaikus, M&S ingveriküpsised ja piparkoogimaitseaine.
See oli täiesti piisav, et jäätisekoogi tegu võiks alata.

Tegemist on valmistuskäigult lihtsa kihilise koogiga, kus küpsisepurust põhja peale tuleb moosine vahekiht, et anda veidi värskust ja marjade haput maitset, järgmine kiht on nn jäätisekiht, mis moodustub kondenspiimast ja vahukoorest ning soovi korral võib enne serveerimist koogile lisada veel värsket vahukoort, et välimus ikka korralikult pidulik oleks.
Põhi (retsept sobib ca 24-26 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi)
200 g ingveriküpsiseid, purustatuna (sobib ka nt Digestive küpsis, kuhu lisatud veidi jahvatatud ingverit)
0,5 tl piparkoogimaitseainet
50 g võid.
Purusta küpsised ning sega piparkoogimaitseaine ja sulatatud võiga. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva küpsetusvormi põhjale ning küpseta 180-200 kraadi juures ca 8-10 minutit.

Eelküpsetatud vahekihi peale laota Treppoja Sahvri särtsakas marjamaius, mis tehtud vaarikast ja mustsõstrast ning kuhu lisatud ka veidi tšillit. See lisand annab koogile nii hapukust kui ka veidi teravust. Ühe koogi jaoks kulub ära ca 200 g seda marjamaiust. Treppoja Sahvri teisi toredaid tooteid saad vaadata SIIT.
Jäätisekiht:
5 dl vahukoort, vahustatuna
2×190 g keedetud kondenspiima (see pruunikas pakend)
veidi riivitud sidruni- või laimikoort, soovi korral
Vahusta vahukoor pehmeks vahuks ning lisa siis kondenspiim. Sega kõik ühtlaseks, soovi korral lisa veel sidruni- või laimikoort. Kalla segu koogivormi moosikihi peale.
Kata kook pealt toidukilega ning külmuta ca 5 tundi kuni üleöö sügavkülmas.

Enne lahtilõikamist lase koogil veidi aega toatemperatuuril seista. Libista siis kuuma vette kastetud noaga ettevaatlikult küljed vormi äärte küljest lahti ja libista laiema labida või spaatli abil kook alusele. Serveeri kohe.
Soovi korral kaunista kook värske vahukoorega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.