Punane jõuluvürtsidega kapsas ja pidulik kartuli-köögiviljavorm. Mõnusad lisandid jõuluprae juurde

Esileht / Määramata / Punane jõuluvürtsidega kapsas ja pidulik kartuli-köögiviljavorm. Mõnusad lisandid jõuluprae juurde

Need kaks lihtsat ja väga maitsvat retsepti pärinevad ajakirja Mari detsembrinumbrist, kus jagasin veidi teistmoodi jõululaua retsepte. Süldi asemel terriin pistaatsiapähklite ja jõhvikatega, seaprae asemel hoopis ingveriga lõhe ning hapukapsa asemel punane jõuluvürtsidega kapsas. Ahjukartuli koha täitis aga imeõhukestest viiludest laotud ja ahjus pealt krõbedaks küpsenud kartuli-köögiviljavorm. Väga mõnusad toidud kõik.

Kuna jõuludeni on ainult üks päev jäänud, siis täna oleks tagumine aeg ettevalmistustega juba pihta hakata. Või siis vähemalt poeskäigud ära teha, et homme juba köögis toimetamisele keskenduda. Mõlemad lisandid on sümpaatselt lihtsad, seega liiga palju pingutama õnneks ei pea.

Punane jõuluvürtsidega kapsas

Õunte ja sibulate ning jõluluvürtsidega hautatud punane kapsas on vägagi jõulune toit. Vürtsikas, magushapu ja täpselt selline, et maitseb eriti hästi veel järgnevatel päevadel, kui maitsed on jõudnud ühtlustada ja seguneda. Nii et sobib hästi maiustamiseks ka jõulu esimesel ja teisel pühal.

1 kg punast kapsast, tugevama rootsuga välimised lehed eemaldatud, tükeldatuna
400 g rohelisi õunu (nt Antoonovka vm), koorituna ja tükeldatuna
400 g sibulat, hakituna
Paar küüslauguküünt, hakituna
Näpuotsaga jahvatatud muskaatpähklit, kaneeli ja nelki
3-4 sl pruuni suhkrut
3 sl punase veini äädikat
2 sl võid
Soola ja värsket jahvatatud pipart
Eemalda kapsalt välimised lehed, lõika kapsas sektoriteks, eemalda jämedad rootsud ning lõika kapsas ribadeks. Laota osa tükeldatud kapsast ahjupoti põhjale ja puista peale soola ja pipart. Lisa hakitud sibul ja õunad ning küüslauk koos vürtside ja suhkruga. Korda sama valemi järgi jaotust, kuni kõik ained on kihit potti laotud.  Kalla kapsapott üle veiniäädikaga ning aseta võitükid kõige peale. Kata ahjupotile kaas peale ning lase küpseda eelkuumutatud ahjus 150 kraadi juures 2-2,5 tundi. Sega paar korda kapsast küpsemise ajal.
Kapsast võid serveerida kohe peale valmimist, kuid maitse muutub järgmistel päevadel veel paremaks.

Pidulik köögiviljavorm 

Vahelduseks ahjukartulitele võib teha imemaitsvat ja pidulikku köögiviljavormi, milles koos magusad köögiviljad bataat, pastinaak ja meie hea tuttav kartul. Õhukesed köögiviljaviilud küpsevad meeldivalt krõbedaks ja pastinaak ning bataat muutuvad küpsedes tõeliselt nauditavalt magusaks.

2 väiksemat bataati
3 suuremat kartulit
2 väiksemat pastinaaki
Oliiviõli
Hakitud värsket peterselli
Soola ja värskelt jahvatatud pipart
Koori köögiviljad ning viiluta need hästi õhukesteks. Kui Sul on käepärast mandolin, siis kasuta seda või kasuta köögikombaini viilutaja funktsiooni.
Blanšeeri viilutatud köögiviljad paari minuti jooksul kuumas vees ehk siis lase vesi keema tõusta ja pane paariks minutiks köögiviljad vette. Kurna ning jahuta külma vee all. Jäta veidi keeduvett alles.
Määri kas üks suurem või väikesed portsjon-ahjuvormid õliga. Lao köögiviljad kihiti köögivormi ja piserda kihtide vahele oliiviõli, soola ja pipart ning hakitud peterselli. Ka pealmise kihi peale piserda õli ja maitsesta soola ja pipraga. Võid veidi keeduvett veel vormidele ka kallata. Kata vormid fooliumiga. Aseta vormid ahju, küpseta 200 kraadi juures 30 minutit kaetuna ning eemalda siis fooliumid ning küpseta veel 30 minutit.

Paleoretsepti puhul asenda kapsa puhul suhkur meega ning või asemel kasuta kas õli või selitatud võid. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.