Kartulikotletid nõgesega. Või ka muu umbrohuga. Kevadine traditsioon

Esileht / Määramata / Kartulikotletid nõgesega. Või ka muu umbrohuga. Kevadine traditsioon

Mõned rituaalid käivad igasse aastaega. Kevadesse kuuluvad karulaugupesto, nõgesesupp, naadipirukas, rabarberikook, nurmenukulehtedest salat ja nüüd juba aastaid ka nõgesega kartulikotletid. Need mõnusad kartulipätsikesed said välja nuputatud eelkõige laste jaoks, kuna nemad paraku – erinevalt minust – ei kipu just lusikaga purgist karulaugupestot sööma. Samas on soov kõigile pereliikmetele jagada varakevadist energiat, mis kõige ehedamal kujul talletunud just neis esimestes tärkavates taimedes.

Nõges on üldse üks hästi väge täis tegelane. Ravimtaimemaailmaga hästi kursis olev taimetark on nentinud, et kui inimkond süveneks nõgese kasulikesse omadustesse, siis ta mitte ei rohiks, vaid kasvataks nõgest. Minu aias õnneks pole neid vaja kasvatada. Esmalt ilmuvad kevadel tahaaeda naatide pisikesed varesejalad ja üsna kohe võib mustsõstrapõõsa alt ka väikeseid nõgesetaimi leida. Kauaks neid sinna ei jagu ja üsna kiirelt leiavad nad endale uue rolli kas supipotis, pirukas või kartulikotletis.

Maitselt meenutab nõges kõige enam ehk spinatit, kuid kasulike ainete osas teeb nõges spinatile pika puuga ära. Tegemist on ühe tõelise supertoiduga ja oskuslikult valmistatuna ning õiges koosluses on nõges väga maitsev. Kartuliga sobib nõges väga hästi.
2-3 suuremat kartulit
paar suuremat peotäit noori nõgeselehti (või muud meelepärast umbrohtu – naati, karulauku, noori võilillelehti vm)
2 muna
paar supilusikatäit jahu. Seob paremini taina kokku
Maitsestamiseks soola ja pipart
soovi korral veidi riivitud muskaatpähklit

Selle lihtsa toidu tegevuskäik on järgmine: esmalt korja kinnastatud kätega paras punt noori nõgeseid. Eralda puisemad varred ja mustus. Kalla noored nõgeselehed üle keeva veega ja lase veidi aega vees seista. Kurna ja pigista liigne vesi välja. Haki nõges peeneks.
Suru paar keedetud sooja kartulit peeneks, sega juurde muna, kui kasutad jahu, siis ka see, hakitud nõges, soola ja pipart maitse järgi. Mina lisasin ka hea peotäie hakitud karulauku.
Pane lusikaga parajad portsud õli või ka õli ja või segusse praadima. Prae mõlemalt poolt kuni kuldkollase värvi tekkimiseni.
Söö soojalt ja juurde paku kodujuustust, värsketest ürtidest ja hapukoorest valmistatud kastet.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.