Üsna täiuslik Brita kook. Kodujuustu ja rabarberi vahekihiga

Esileht / Määramata / Üsna täiuslik Brita kook. Kodujuustu ja rabarberi vahekihiga

Brita koogist ja tema häädusest ei ole vist kellelegi vaja pikalt rääkida. Õhuline beseekiht koos värskete marjadega ja vahukoorese vahekihiga – erinevate tekstuuride ja maitsete harmooniline kooslus, olgu see siis maasikate, vaarikate, rabarberi või muu lisandiga tehtud. Brita kook on Skandinaavia päritolu hõrk küpsetis, mis on hästi levinud Rootsis ja Soomes. Ka Eestis on kook juba korralikult kanda kinnitanud ja paljude lemmikuks saanud.

Pean tunnistama, et klassikaline Brita koogi tehnoloogia, mida võib vaadata näiteks SELLEST retseptist, on mulle vahel peavalu valmistanud. Vahel kipub tainale kallatud beseekiht ära vajuma ja tulemuseks on üsna õhuke ja nätske kiht, mis ei sarnane sugugi krõbedale hõrgule beseele. Samas on just see besee õrnus ning kohevus Brita koogi üheks märksõnaks. Sirvides suurepärast raamatut ehk “Kolme sõsara hõrgutisi” ning leides sealt Lõuna-Eesti vahvate õdede versiooni Brita koogist, tabas mind äratundmine. Just selliste väikeste muudatustega saab Brita koogi täiuslikuks. Nii juhtuski! Olgu veel mainitud, et kõnealune raamat on pungil põnevaid, inspireerivaid ja meie kohalikku toidukultuuri parimal moel kohtlevaid retsepte. Kindlasti tasuks enda raamaturiiulil sellele raamatule koht valmis sättida.

Tavapärase Brita koogiga on siin paar edasiarendust – beseekiht läheb ainult ülemise tainakihi peale ja alles siis, kui see on eelküpsenud. Vahekihil on vahukoorele lisatud ka kodujuustu, mis muudab koogi sobivaks ka neile, kes suured magusasõbrad ei ole ning vahekihti on tarretatud želatiiniga, mis aitab vältida koogi läbivettimist siis, kui ta veidi pikemalt peab ootama. Raamatus oli kook tehtud vaarikatega, aga praegusel rabarberihooajal kasutasin mina koduaia rabarbereid. Maasikad, sõstrad, metsamarjad – kõik on tegelikult siia kooki sobivad, nii et igal hooajal oma Brita versioon. Želatiiniga tarretamine on soovituslik ja tegelikult peaks vahekihi saama edukalt ka ilma želatiinita teha. Kui tahad aga esinduslikke tükke lõigata, siis pigem kasuta.

Koogipõhi:
150 g võid, toasoojana
50 g suhkrut
3 munakollast
1 dl piima
2,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Besee:
3 munavalget
120 g suhkrut
mandilaaste
Vahekiht:
300 g kodujuustu
3 dl 35%-list koort
100 g suhkrut
8 g želatiini (võid teha ka ilma želatiinita)
veidi vett želatiini lahustamiseks
2 dl kas tükeldatud rabarberit, maasikaid, vaarikaid vm meelepärst.
Kuumuta ahi 175 kraadini. Vahusta pehme või suhkruga, lisa ükshaaval ja pidevalt segades munakollased ning piim. Sega küpsetuspulber jahuga ning lisa ka jahu. Sega kõik ühtlaseks tainaks. Jaota tainas kaheks võrdseks osaks. Võid küpsetada taina kahes osas lahtikäiva ja küpsetuspaberiga vooderdatud ca 26 cm läbimõõduga koogivormis. Selleks kulub ca 10-15 minutit ehk põhi peaks olema parajalt kuldkollane. Keera ahju kuumus maha.Võib teha ka nii, et joonistad ahjuplaadile kaks ringi (kasuta näiteks sobiva suurusega taldrikut šablooniks) ning laotad taina spaatli abil ringide sisse. Viimase metoodika väike puudus on see, et tainarattad ei tule veatult ümmargused, aga näiteks pildil oleva koogi puhul kasutasin ise just kirjeldatud vabakäe metoodikat.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks ning lisa siis pidevalt vispeldades suhkur. Vispelda seni, kuni suhkur on täiesti lahustunud ehk siis näpu vahel katsudes ei ole enam suhkrukristalle tunda. Lõpuks sega juurde veel mandlilaastud, kuid jäta veidi mandlilaaste ka pealeraputamiseks.
Soojenda ahi 150 kraadini (NB! ära kasuta pöördõhku) ning vala besee ühele eelküpsetatud põhjale. Puista peale ülejäänud mandlilaastud ning küpseta ca 40-50 minutit. Kui besee hakkab liialt pruunistuma, alanda kuumust. Keera kuumus maha ja lase beseekihil veel ca 15 minutit ahjus seista, siis paota ahjuust ning lase ahjus koogil jahtuda umbes tunnikese jagu.
Vahepeal võid tegeleda rabarberiga. Vajadusel koori rabarber – noori rabarberivarsi ei ole alati vaja koorida – ja tükelda. Hauta potis koos vähese suhkruga pehmeks. Vahusta koor ülejäänud suhkruga ning sega sinna sisse kodujuust. Leota želatiini külmas vees ning kuumuta siis vaiksel kuumusel seni, kuni želatiin on sulanud ja ilma tükkideta. Sega želatiinimassi sisse esmalt veidi vahukoore-kodujuustu kreemi (külma kreemi sisse otse kallates võib želatiin tükiliseks tõmbuda) ning ühenda siis omavahel želatiin ja kodujuustumass. Sega juurde rabarber ning  laota mass alumise kihi peale. Tõsta peale jahtunud beseekiht (suurema spaatli või kahe suurema noa abil peaks saama seda ilusti tõsta) ning jäta kook umbes tunniks veel külma seisma. Serveerimisel lisa tuhksuhkrut ning mündi- või melissioksi.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.