Lihtsa elu kiituseks. Vanillikreem auruahjus

Esileht / Määramata / Lihtsa elu kiituseks. Vanillikreem auruahjus

Alustan esmalt sellest, et igasugu nutikad nipid ja kasulikud näpunäited, mis aitavad igapäevaelu lihtsamaks muutuma, on kulla väärtusega. Tõenäoliselt on meil kõigil aeg-ajalt dilemma – tahaks ju midagi suurepärast ja isevalmistatut pakkuda, aga kui sellega kaasneb kiirel ajal täiendav ajakulu ja lisaks ka ebaõnnestumise risk, siis on hirmus suur kiusatus lihtsama vastupanu teed minna. Pole sel Ekströmsi vanillikastmel ka häda midagi. Või siiski…
Isetehtud vanillikaste (i.k. vanilla custard) on kindlasti klass omaette. Selle valmistamisest olen lähemalt kirjutanud SIIN. Munakollase toel paksenenud mustade vanillitäpikestega mõnusal kastmel on oma kindel koht õunahooajal. Kastme komponentide loetelu on lühike: piim, suhkur, vanill ja munakollased.

Karamellised maitsvad õunakoogid või -magustoidud lausa küsivad vanillise kastme järgi. Samas, kes on seda ise valmistanud, teab väga hästi, milline väljakutse see võib perenaisele (ja perenaise randmele) olla. Madalal kuumusel pliidil hoolikas vispeldamine, sest nii kui vispeldamise järele jätad, võid poti põhjast tekkima hakanud omletti riisuma.
Hea uudis on nüüd kõigile neile, kellel on kodus olemas auruahi. Mind teenib juba kevadest saati Electroluxi kombineeritud auruahi, milles võib küpsetada nagu tavalises ahjus ja samal ka soovi korral muna keeta. Selle kastme valmistamiseks tuleks kasutada täisauru funktsiooni ehk siis seda, et kogu ahi on ühtlase auruga täidetud. Risk ebaõnnestumiseks vist praktiliselt olematu ja protseduur ise nauditavalt lihtne. Juba mõnda aega on meil kapis valmis paras kogus vanillikastet ja kohe, kui see otsa saab, teen jälle uue.
Kastme jaoks läheb vaja:
7 dl piima
1 vanillikaun, seemned noaga välja kraabitud
4 suurema muna kollast
0,5-1 dl suhkrut (sõltub kui magusat kastet soovid)
Esmalt kuumuta auruahi täisaurul täiksuumuseni. Minu ahjul on selleks kuumuseks 96 kraadi. Sega kausis või potis piim, vanilliseemned (aseta potti ka vanillikaun) ja suhkur. Aseta ahju umbes 3-4 minutiks. Samal ajal eralda munakollased munavalgetest ja klopi munakollased lahti. Tõsta pott piimaga ahjust välja ning kalla sisse munakollased. Sega mass ühtlaseks, kata tihedalt fooliumiga ning tõsta ahju 25 minutiks. Ettenähtud aja möödumisel tõsta pott ahjust, eemalda foolium, et kondensvesi kastme sisse ei tilguks ning eemalda vanillikaun. Sega vispliga kaste läbi ja voilaa! ongi valmis.

Ise ka alguses ei uskunud, et see asi nüüd nii lihtne võib olla. Aga läbi proovitud ja kinnitust leidnud. Sobib kasutada nii soojalt kui ka külmalt.

Kui soovid kastme juurde valmistada aga maitsvaid karamelliseid õunu, siis võta tükike võid (ca 30 g), lisa paar supilusikatäit suhkrut, lase pannil võil sulada ning sega siis või suhkruga läbi. Kalla peale üks sorts Vana Tallinna likööri. Vürtsikas liköör sobib imehästi õuntega ja samas ei ole vaja pabistada alkoholi pärast, kuna kuumutades aurustub kogu alkohol ja jääb ainult vürtsine maitse. Sega pannil või, suhkru ja liköörikaste läbi ja aseta sinna sisse puhastatud ja viiludeks lõigatud õunaviilud. Selle koguse jaoks kulub umbes 2-3 parajat õuna. Eelista hapukaid ja tugevama viljalihaga õunu (nt Antoonovkad). Kuumuta vaiksel kuumusel panni peal õunaviile või ja suhkrusegus mõlemalt poolt, kuni õunad on läbi küpsenud. Võid lisada ka veidi jahvatatud kaneeli. Pigista lõpuks õuntele peale veidi sidrunimahla. Serveerides tõsta taldrikule õunad koos pannil oleva karamellise kastmega ja lisa juurde vanillikaste.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.