Kurkumitee kookospiimaga. Viiruste peletamiseks

Esileht / Määramata / Kurkumitee kookospiimaga. Viiruste peletamiseks

Kurkumitee idee on algselt pärit Umami.ee perenaise Juta SELLE võrratu raamatu esitluselt, kus sai maitsta seda päikesekollast tervisejooki. Vahepeal unustasin selle kurkumiga joogi mõneks ajaks, aga tõenäoliselt puhtintuitiivselt meenus see jälle pimeda ja viirusterohke aja saabudes. Kuidagi peab ennast ju turgutama ning oma immuunsussüsteemi tugevdama. Kurkumitee või ka kurkumilassi on selle jaoks ideaalne võimalus. Maitsev ja ülikasulik. Eriti veel siis, kui head sõbrad on otse Vietnamist peotäie värsket kurkumijuurt kätte toonud. Kurkumijuurt leiab ka vahelduva eduga Biomarketist, muul ajal ajab asja hästi ära ka jahvatatud kuivatatud kurkum.

Mis imeloom see kurkum siis õieti on, et talle lausa imerohu võimeid omistatakse? Kurkumile (inglise keeles turmeric) omistatakse loendamatul hulgal tervist tugevdavaid omadusi. Kõige tuntum on ehk vähirakkude teket ja kasvu pärssiv ning ennetav toime. Teine vähemalt sama oluline omadus on kurkumi tugevalt põletikuvastane toime. Lisaks sellele on rahvameditsiinis kasutatud kurkumit ka psoriaasi ning akne raviks ning ka Alzheimeri tõve progresseerumine peaks kurkumi toel aeglustuma. Ja siis loomulikult veel kõik muud ilusad lubadused nagu kurkum kui antoksüdant ehk võitlus rakkude vananemisega ning ka looduslik valuvaigisti. Maksale mõjub kurkum puhastavalt aidates toksiliste ainetega paremini toime tulla. Seega kasulik rüübe ka peale pikaleveninud pidutsemist. Seedimist kiirendab ja soodustab ta ka, nii et ka kaalualandajate lemmikjoogiks võiks olla kurkumitee.
Lühidalt, kui teil veel apteegikapis üht kotikest sügavkollase pulbriga ei leidu, siis oleks tagumine aeg see sinna muretseda. Vähe on hädasid, mille vastu kurkum ei aitaks. Vaid halva iseloomu ja nõmedate naabrite puhul jääb kurkumi mõju natuke nõrgaks 🙂

Kurkumiteed nimetatakse ka kuldseks piimaks ning näiteks Indias on see kasutusel nii viiruste ennetamiseks kui ka haiguste raviks. Kukumiteed võiks juua viiruste perioodil ka profülaktikaks ja nii sobiks näiteks õhtul enne magamaminekut juua üks klaasitäis sooja kurkumiteed. Nii pidi öösel immuunsussüsteem ennast koguma ja hommikul olema täis valmidust kõikide varitsevate viirustega toime tulla.
Kurkumiteed võib teha veega, vee ja tavalise lehmapiima seguga või ka kookospiimaga. Viimane variant on just minu lemmik. Sobivad ka kõik taimsed piimad nt kaera- või mandlipiim. Kasutada võib siis nii värsket kurkumijuurt või ka kurkumipulbrit, mida saab paremini varustatud kauplustest ja loomulikult ka Umami.ee veebipoest.

Kurkmitee kookospiima ja jahvatatud kurkumiga (jagub 2-3-le)
400 ml kookospiima + 2 dl vett
1tl jahvatatud kurkumit
1 sl ingervisiirupit, agaavisiirupit või mett (mesi lisa hiljem, et kuumutades mee kasulikke omadusi mitte hävitada)
1 tl jahtavatud kaneeli
Maitse järgi peenelt riivitud ingverist välja pigistatud mahla.
Kes soovib teravamaid elamusi, võib näpuotsaga ka tšillihelbeid või cayenne´i pipart lisada.
Sega kõik koostisosad ning kuumuta vaiksel kuumusel, kuni jook on kuum. Keema ära lase. Lase mõned minutid tõmmata ja soovi korral võid läbi tiheda sõela kallata. Joo koheselt ja kuumalt.



Kurkumipiim värske kurkumiga (2-le)
Pöidlasuurune jupp värsket kurkumit, peenelt riivituna
Pöidlasuurune jupp värsket ingverit, peenelt riivutuna
1 kaneelikang
näpuotsaga musta pipart
Agaavisiirupit või mett maitse järgi
4 dl kookospiima või mandlipiima või tavalist piima
Veidi vett
Riivi ingver ja kurkum peenelt, tõsta potti ning lisa ka kaneelikang. Kalla peale vesi ning kuumuta. Ära keema lase ja lase kümmenkond minutit tõmmata. Kurna. Kuumuta teises kastrulis meelepärane piim. Lisa kurkumi- ja ingveritõmmis. Maitsesta mee või agaavisiirupiga ning soovi korral lisa ka veidi musta pipart. Joo soojalt.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.