Apelsini-rosmariinikook. Gluteenivaba ja jõululõhnaline

Esileht / Määramata / Apelsini-rosmariinikook. Gluteenivaba ja jõululõhnaline

Arvan, et ma ei ole ainuke, kes kikitab koheselt kõrvu kui ühe magusa koogi nimetuses saavad kokku apelsin, rosmariin, mandlid ja polenta.Tundub ju juba pealiskaudsel süvenemisel täitsa paljulubav! Nii juhtus ka sel korral, kui silmasin Delicious ajakirjas sedasama apelsinikooki rosmariiniga. See kook oleks seal nagu minu jaoks olnudki – kodus oli täpselt 2 apelsini nagu retseptis vaja ning olin ka värsket rosmariini ning õnnelike kanade mune eelmisel päeval Kopra karjamõisast tellinud. Sisetunne, mis muud 🙂

See kook on natuke sarnane juba klassikuks saanud SELLE mandariinikoogiga. Mahlane ja mõnus. Sobib hästi kõigile neile, kes gluteenitondiga maadlevad või siis lihtsalt gluteeni oma sõbraks ei pea. Rosmariin annab koogile mõnusalt karuse maitse lisaks, apelsin lisab aga parajalt mõrkjust. Nii et üks heas maitsetasakaalus kook, mis sobib hästi ka jõululauale.
2 suuremat apelsini
6 muna
150 g polentat (maisimanna)
150 g mandlijahu (sobib ka kooritud ja röstitud mandel, mis on kohviveskis purustatud)
2 dl pruuni suhkrut
1 tl hakitud värsket rosmariini
Võid vormi määrimiseks
Siirup:
70 ml suhkrut
70 ml vett
3 sl Vana Tallinna likööri
1 tl hakitud värsket rosmariini
riivitud apelsinikoort
Pildil olev nutikas koogivorm on pärit Home Decorist ja tegemist on valge keraamilise põhjaga ning silikoonist seintega vormiga, milles saab nii küpsetada kui ka tarretatud torte teha
Siin on hästi näha, kuidas ääred saab lihtsalt koogi ümbert “ära koorida” ning keraamilise valge taldriku peal võib koogi kohe ka serveerida. 
Keeda apelsine umbes tund aega vees. Tõsta veest välja, jahuta, eemalda seemned ja püreesta. Vahusta munad suhkruga. Lisa polenta, mandlijahu ja hakitud rosmariin. Sega kõik vaikselt läbi. Määri lahtikäiv 23-24 cm läbimõõduga koogivorm võiga. Kuumuta ahi 180 kraadini ning küpseta kooki umbes tund aega ahjus, kuni see on kaunis kuldpruun. Jahuta, kuid ära veel vormist välja võta.
Katte jaoks mõõda 70 ml suhkur potti ja kalla peale umbes sama palju vett. Lase vaiksel tulel umbes viis minutit keeda, kuni suhkur on sulanud ja vedelik muutunud siirupiseks. Jahuta veidi. Lisa liköör ja hakitud rosmariin ning riivitud apelsinikoor. Kalla jahtunud koogile ning lase siirupil koogi sisse imbuda. Kui suurem osa siirupist on koogi sisse imbunud, tõsta kook vormist välja. 
Selline kook säilib mahlasena mitu päeva.
Koogi küpsetamisel kasutatud silikoonäärtega koogivormi kohta saab lisainfot lugeda SIIT.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.