Langos ehk Ungari kartulileib

Esileht / Määramata / Langos ehk Ungari kartulileib

See retsept on pärit taaskord MTÜ Eesti Kartul kampaaniast, mis toob meid kättpidi taas meie igiammuse tuttava kartuli juurde tagasi. Miks kartulit süüa, võib lugeda SIIT ja millised müüdid kartuli kohta ei pea sugugi paika, võib lugeda SIIT.
Langos on aga Ungari päritolu ülimaitsev kartulipirukas, mis oma sünnimaal saadaval ka tänavatoiduna. Valmistuskäik ei ole midagi keerulist, samas kombinatsioon on ka meie kultuuriruumis igati tuttavlik ja seetõttu söövad neid pirukaid heal meelel ka lapsed. Vähemalt tõestasid seda meie pere lapsed, kes suure kauplemise peale olid nõus vähemalt toidu pildistamise ajaks korra on näpud nendega kartulileivakestest eemale hoidma. Traditsiooniliselt pakutakse neid kartulileivakesi hapukoor ja riivitud juustuga, aga lisandite osas võib olla ka ise loov ja miks mitte kombineerida neid soolalõhe või singiga nagu ka värskete köögiviljade või muu meelepärasega.

250 g jahusemaid kartuleid, koorituna
125 ml sooja piima
1 pakk kuivpärmi (11 g)
0,5 sl suhkrut
näpuotsaga soola
225 g jahu
praadimiseks õli
serveerimiseks hapukoort ja riivitud juustu

Keeda kartulid pehmeks ja kurna. Tambi puruks ja jahuta. Sega soe piim, sool ja suhkur ning lisa jahuga segatud pärm. Sega juurde puruks tambitud kartulid. Sõtku tainast jahusel pinnal, kuni sellest moodustub ühtlane mass, mis lööb kausi ja käte küljest lahti. Lase soojas kohas rätiga kaetult kerkida, kuni taina mass on kahekordistunud. Mulju kerkinud tainast õrnalt osa õhku välja ning jaga umbes kümneks ühesuuruseks palliks. Töötle pallid jahusel pinnal tainarulliga lapikuteks pätsideks, mille paksus jääb u 1,5 cm. Jäta veel kümmekonnaks minutiks kerkima. Kuumuta suuremas pannis ca 2 cm kiht õli. Prae pannil 3‒4 kaupa langos’eid mõlemalt poolt paar minutit, kuni nad on küpsenud ja kuldpruunid. Tõsta majapidamispaberile nõrguma. Serveeri soojalt juustu ja hapukoorega.

Retsept sündis koostöös MTÜ Eesti Kartul kartulikampaaniaga

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.