Vokkimise võlu. Lihtsad ja kiired argiõhtu vokiroad. Praetud riis munaga. Praetud nuudlid kanaga. Ingveriga porgand

Esileht / Määramata / Vokkimise võlu. Lihtsad ja kiired argiõhtu vokiroad. Praetud riis munaga. Praetud nuudlid kanaga. Ingveriga porgand

Pean kohe alguses tunnistama, et vokkimine on meie kodus üsna sagedane toiduvalmistamisviis. See on mugav, kiire ja tervislik variant kuidas valmistada maitsev roog. Reeglina maitsevad vokiroad ka pirtsakatele lastele ja vahel õnnestub vokituna ka tavamenüüs mittesoosingus olevaid toiduained ka vaikselt laste taldrikule sokutada. Kiirelt pannilt läbi käinud köögivilja-, riisi- või nuudliroog on samas selline toit, mille puhul võib lähtuda lihtsalt kodus käepärastest toiduainetest ehk siis olla lihtsalt loominguline. Üks niinimetatud külmkapikoristamise toit.

Vokkimise puhul on kaks olulist eeldust – hea pann ja kõrge kuumus. Spetsiaalne vokkpann võimaldab mängida erinevate temperatuuridega – vokkpanni põhjas väheses õlis on hästi kuum temperatuur ja seal toimub kiire küpsemine. Vokkpanni külgedel on samas temperatuur madalam ja seal on võimalik toitu soojas hoida samal ajal kui muud koostisained panni põhjas küpsevad. Külgedel on kuumus väiksem, seega ei jahtu koostisosad ära ja samas ei lähe ka kõrbema. Kõrgel kuumusel korraks pannilt läbikäinud köögiviljad või ka krõbeda kooriku saanud kala või liha, maitseb uskumatult hästi. Õige vokkimine peaks andma toidule ka kergelt suitsuse maitse ja seda just väga kõrge temperatuurini kuumutatud õli toel.

Kõrgel kuumusel kuuma õli sees ja ikka särisedes. 
Tõeline sõber kõikidele,kes vokkimist armastavad on korralik vokkpann

Muna on paljude riisi- ja nuudliroogade komponent
Esmalt muna kuumale pannile kuuma õli sisse ja siis helveseks. Ja siis kõik muud koostisosad lisaks

Paraku on kõrge temperatuuri ja suitseva õli saavutamine meie koduköökides vahel päris keeruline, sest sageli hakkab suitsuandur kisama. Veidike sinist suitsu käib ka tihti selle protsessi juurde. Keegi ei vaidle vist vastu, et parim on vokkida eeskätt elaval tulel ja värskes õhus. Sellele järgneb kohe gaasipliit, eriti need gaasipliidid, millel on vokkpanni jaoks spetsiaalne leegijagaja. Vokkimisel peaks kuumus olema nii põhja all kui ka veidi külgedel. Minu jaoks saabus vokkimise õnnis aeg koos kahe uuendusega – esmalt Electroluxi induktsioonplaat, mis võimaldab hästi kiirelt kõrget temperatuuri tekitada. Samas on pliidil võimsust just parasjagu niipalju, et uusi jahedaid komponente pannile lisades ei jahuta need panni maha, Eelnevalt, tavalisel elektripliidiplaadil kippus ikka juhtuma nii, et kuumus oli küll maksimumi peal, kuid samas võis ühel hetkel ikkagi avastada, et pannis on tekkinud praadimise asemel keemine ja soovitud krõbeda kooriku asemel on tulemuseks hautatud toit.
Teine suur eeldus vokkimiseks on loomulikult korralik vokkpann. Koolkondi on erinevaid ja vokkpanne leiab seinast seina. Olen ise mitme erineva vokkpanniga proovinud toitu valmistada ja hetkel julgen küll kinnitada, et raske malmist SEE Le Creuset vokkpann on üks parimaid variante ja aitab suurepärast tulemust saavutada. Kõnealune vokkpann on just hästi sobiv lameda pliidiplaadi jaoks ehk siis ta ei ole liiga kausjas. Kokkupuutepind pliidi ja vokkpanni põhja vahel on täpselt paras. Le Creuset malmist vokkpanni puhul tuleb ainult silmas pidada, et malm soojeneb aeglasemalt ja samamoodi ka jahtub aeglasemalt. Seega on vokkimiseks vajaliku temperatuuri saavutamiseks vaja veidi rohkem oodata kui teiste pannidega ning samamoodi tuleb arvestada, et toit järelküpseb pannil ka peale seda, kui kuumus alt ära keerata.
 Vokkimise juures on mõned lihtsad reeglid, mida oleks tark enne vokkima asumist teada:
– valmista kõik toiduks vajaminevad toorained ette. Koorimised ja hakkimised tuleks kõik enne ära teha. Kastmed tuleks eelnevalt valmis segada ja soovitav oleks ka toorained välja mõõta. Tooraine tükeldamisel jälgi, et tükid oleksid ühesuurused. Kiirelt kuumutades on see oht, et suuremad tükid jäävad tooreks või siis väikesed tükid küpsevad üle. Vokkimine võtab tavaliselt aega loetud minutid ja sel ajal ei jõua enam midagi ette valmistada, vaid tuleb lihtsalt komponente õiges järjekorras lisada
– kui retseptis kasutatakse kastme paksendamiseks tärklist, siis sega see kindlasti külmade toiduainetega. Tavaliselt tuleb tärklis lisada vedelike sisse ja kindlasti sega tärklisega kaste enne kuumutama asumist veel korra läbi. Tärklis vajub vedeliku põhja ja ilma segamata või otse kuumadele toiduainetele lisades tõmbab tärklis tükiliseks.
– kasuta kõrget kuumust taluvaid õlisid.Need on maapähkli, päevalille või ka maisiõli. Kindlasti ära kasuta vokkimiseks näiteks head extra virgin oliiviõli. Jäta see salatite jaoks. Esmalt oleks see tooraine raiskamine ja teisalt ei kannata mitmed õlid kuumutamist ning neis tekivad kantserogeensed ained.
– õli kuumutamisel lase sel panni kallutades igale poole valguda. Õliga ei tasu liialdada, pigem lisa vajadusel õli vokkimise ajal juurde, kui tundub, et seda on siiski liiga vähe
– need koostisained, mis võivad ära kõrbeda – pähklid, sibulad, küüslauk, ingver, vürtsid – on soovitav enne eraldi ära vokkida. Kuumuta kiirelt läbi ja tõsta kõrvale ning lisa alles lõppfaasis vokiroale. Kõrvetamine on vokkimisel suur oht, kuna tegemist on kõrgete temperatuuridega, Seega, kogu tähelepanu pannile!
– köögiviljad lisa vokkpannile osade kaupa sõltuvalt sellest, kui kiiresti nad küpsevad. Porgand, paprika, brokkoli, juurikad jm vajavad veidi rohkem aega. Spinat, pak choi, , Hiina kapsas, idud ja muud õrnemad köögiviljad vajavad pannil olemiseks väga vähe aega ja need tasub lisada alles täiesti lõpus. Vokitud köögiviljad peavad olema krõmpsud ja meie mõistes pooltoored, mitte täiesti läbi haudunud.
– kastet lisades võid esmalt pannil olevad koostisained külgedele lükata. Keskele, kus kuumus kõige suurem, lisa kaste ja lase keema tõusta. Siis sega kõik läbi. Aurutada saad vokirooga nii, et lisad veidi vedelikku ja tõstad pannile kaane peale. . Sellisel moel vokkpannil toitu hautades alanda ka kuumust.

Kui nüüd kõik vokkimise põhitõed selgeks tehtud, võib asuda toiduvalmistamise juurde. Hea uudis on veel see, et kõnealuse vokkpanni võib soovi korral endale soetada lausa 30%-lise soodushinnaga, selleks tuleb sisestada HomeDecor veebipoest tellides voucheri koodiks “lecreuset”. Ja võib-olla on just nüüd õige hetk jõuluvanale kiri kirjutada vihjega Le Creuset vokkpannile. See on raudselt selline köögiabiline, mis teenib sind kogu järgneva elu. Kvaliteedis järeleandmisi ei ole tehtud.

Lihtne praetud riis munaga
See roog on meie pere klassik. Sobib hästi näiteks siis, kui eelmisest toidukorrast on keedetud riisi järele jäänud. Samas keedan siiski vahel ekstra riisi just selle toidu jaoks, sest lapsed küsivad praetud riisi. Toiduvalmistajale on boonuseks see, et praetud riis valmib väga kiirelt ja väga vähese pingutusega. Tõeline argiõhtu mugavusroog. Lisandeid võib siin ka üsna vaba käega vahetada ja kombineerida. Hakkliha või kiirelt pannilt läbi käinud kanafilee nagu ka krevetid sobituvad siia kombinatsiooni suurepäraselt. Köögiviljadest rääkimata.

Ken Hom, kes on väga palju imehäid ja toimivaid retseptiraamatuid peamiselt Hiina toitudest välja andnud, soovitab riisi esmalt keeta ja siis vähemalt kaheks tunniks kuni üleöö küpsetuspaberiga kaetud pinnale laiali laotada. Siis riis kuivab ja tulemus jääb sõmeram. Tunnistan ausalt – selle protseduurini jõuan harva, tavaliselt haaran lihtsalt keedetud riisi. Veidi kuivem jääb riis ka siis, kui ta on üleöö külmkapis seisnud.
4 dl keedetud basmati riisi
2 suuremat muna, lahtiklopituna
2 tl seesamiõli
2 sl maapähkliõli
300 g sea delikatesshakkliha
pöidlasuurune jupp ingverit, hakituna (võid asendada 1 tl Gourmet Gardeni ingveriga)
2-3 küüslauguküünt, hakituna (võid asendada 2 tl Gourmet Gardeni ingveriga)
1,5 tl sojakastet
peotäis hakitud rohelist sibulat
soola ja pipart
Idusid
röstitud maapähkleid serveerimiseks
Keeda riis a dente (hea oleks riisi eelnevalt hoida üleöö külmkapis või siis eelpool kirjeldatud viisil paar tundi kuivatada). Sega omavahel munad, seesamiõli ja veidi soola.
Kuumuta vokkpannil maapähkliõli korralikult kuumaks ja lisa hakkliha. Hakkliha oleks hea tõsta vähemalt tund enne toiduvalmistamist toasooja. Voki pidevalt segades kõrgel kuumusel, kuni hakkliha muudab värvi. Lisa ingver, küüslauk ja osa rohelisest sibulast ning voki, kuni liha on läbi küpsenud. Maitsesta pipra ja sojakastmega. Sega kõik läbi ja voki veel veidi aega. Lisa riis ning voki kogu mass koos riisiga läbi. Lükka riisi voki põhjast veidi äärtele ja lisa juurde voki põhjale lahtiklopitud muna. Sega läbi, keera kuumus ära ning kata vokkpann kaanega. Jäta umbes minutiks seisma, kuni muna on kalgendunud. Sega hüübinud munamass riisiga läbi. Lisa idud ja sega veel korra läbi. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Serveeri kohe, serveerides lisa veel rohelist sibulat ja röstitud pähkleid.

Nuudlid kanafileega
Ei pea vist pikemalt seletama, et nuudlid kanafileega on üks erakordselt universaalne toit, kui tahta kiirelt ja kerge vaevaga valmistada rooga, mis maitseks kõigile pereliikmetele. Reeglina ei hakka selle koosluse peale keegi pirtsutama. Tegemist on Tai köögi vist tuntuima staari ehk pad thai teemalise töötlusega, millest on liikumas sadu ja sadu erinevaid variante.

Mina kasutan tihti sellist versiooni, mis toodud siin.
Kaste:
2 sl kalakastet
2 sl laimimahla
2 sl pruuni suhkrut
1 sl tšillikastet (võid kasutada Gourmet Gardeni tšillipastat)
Nuudliroog:
300 g munanuudleid. Keedetud vastavalt pakendi juhendile ja nõrutatud
2 sl maapähkliõli
300 g kanafileed, tükeldatuna
2-3 šalottsibulat, peeneks hakituna
pöidlasuurune jupp ingverit, hakituna (võid kasutada Gourmet Gardeni ingveripastat)
1 punane ja 1 roheline tšillipar, hakituna (kui valmistad lastele, võid need välja jätta)
2 muna
hakitud rohelist sibulat
värsket koriandrit (või Gourmet Gardeni tšillipastat)
Sega kastmeaineid ja jätka segamist seni, kuni suhkrud on lahustunud. Kuumuta pliidil vokkpann ja siis vokkpannil õli kõrgel kuumusel. Prae kiirelt ning pidevalt segades sibulat,ingverit ja tšillit  umbes minuti jooksul.

Lisa tükeldatud kanafilee ja prae kanafilee läbi mõne minuti jooksul. Tee vokkpanni keskele ruumi ja löö sinna munad. Lase munadel korraks küpseda ja sega siis läbi, et tekiks munapudru taoline mass.

Sega kõik läbi, lisa nuudlid ning vala peale ka kaste. Sega läbi ja prae umbes 1-2 minutit. Vajadusel lisa veidi õli. Maitsesta ja vajadusel lisa veel kas soola või kalakastet, suhkrut või laimimahla, et maitsed paika läheksid. Serveeri kohe ja raputa peale värsket koriandrit.

Ingveri ja küüslauguga vokitud porgandid
See roog on võluv oma lihtsuses ja samas veatus maitsekoosluses. Porgandi maitse, mis muutub kuumutades magusaks, sobitub imehästi koriandri, küüslaugu ja ingveri veidi karmimate ja isikupäraste nootidega. Taaskord üks roog, mille valmistamiseks vaeva ei pea liiga palju nägema, samas on tulemus igati maitsev. Valmistamisaega tuleb lugeda vaid minutitega.

400 g porgandeid, diagonaalselt tükeldatuna
1 sl maapähkliõli
3 küüslauguküünt, hakituna (võid kasutada Gourmet Gardeni küüslaugupastat)
pöidlasuurune jupp ingverit, hakituna (võid kasutada Gourmet Gardeni ingveripastat)
peotäis värsket hakitud koriandrit
peotäis värsket hakitud rohelist sibulat
soola ja pipart

Viiluta porgandid diagonaalselt õhukesteks viiludeks. Kuumuta vokkpannil maapähkliõli kõrgel kuumusel. Kalla pannile küüslauk ja ingver ning voki kiirelt läbi. Selleks kulub vaid mõnikümmend sekundit. Lisa porgandid ja voki paar minutit. Lisa paar supilusikatäit vett ning voki veel paar minutit, kuni porgandid on poolpehmed. Sega juurde koriander, roheline sibul ning maitsesta soola ja (valge) pipraga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.