Kanaterriin viigimarjade ja marineeritud kurgiga

Esileht / Määramata / Kanaterriin viigimarjade ja marineeritud kurgiga

Terriin on algselt Prantsuse köögist pärit roog, mis võluv oma küllusliku maitse poolest. Terriini puhul on hästi tore see, et ta annab hulganiselt erinevaid võimalusi maitsetega mängimiseks ning uute koosluste leidmiseks. Üheks ajatuks lemmikuks on kujunenud kanamaksaga terriin, mille retsepti leiab SIIT. Seekord sai aga katsetatud kanalihast terriiniga, kus tekstuuri ja maitset lisaks andmas viigimarjad ja marineeritud kurk. Kooslus sai hästi mõnus ja seekord ka oluliselt vähem rammus, kui tavapärane terriin.

Selleks, et terriin lõigatavaks muutuks, tuleb nii terriinitainast korralikult vormi suruda ja peale küpsetamist teda ka raskuse all vähemalt üks ööpäev hoida. Koheselt terriini kallale asudes on oht, et ta laguneb tükkideks

Terriini valmistamine on aeganõudev ettevõtmine. Hea oleks teha nii, et kõigepealt sega terriinitainas kokku, siis lase ööpäev maitsestuda. Küpseta valmis ja siis lase jälle ööpäev taheneda. Aktiivset tegutsemisaega küll väga palju ei kulu, aga rahulik maitsestumine ja aja kasutamine ühe retsepti komponendina, aitab maitsvale lõpptulemusele kindlasti kaasa. Kuna terriin sobib imehästi ka pidulauale sättida, siis ei tohiks ka ajast kahju olla, mida ühele korralikule piduroale panustada.

See imearmas punane terriinivorm on Home Decori valikust ja Emile Henry kaubamärki kandev. Vahva idee oleks jõulukingiks üks armas punane terriinivorm kinkida. Ja mitte ainult vorm, vaid vorm koos seal sees oleva terriiniga. 

100 g kuivatatud viigimarju, hakituna
1 dl konjakit
300 broileri delikatesshakkliha
300 g sea delikatesshakkliha
1 broilerifilee, tükeldatud
200 g pancettat või muud hästi õhukeseks lõigatud toorsuitsusinki või -peekonit
1 sibul, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna või 1 tl Gourmet Gardeni küüslauku
2 sl Dijoni sinepit
2 tl soola
mõned oksad värsket hakitud tüümiani või 1 tl Gourmet Gardeni tüümianipastat
1/2 tl jahvatatud vürtsi
1/2 tl jahvatatud nelki
paar lehte loorberit, hästi peeneks pudistatud
2 muna
50 g hästi peeneks hakitud marineeritud kurke
2 sl kurgi marineerimisvedelikku
värskelt jahvatatud musta pipart

Esmalt alusta sellest, et kuumuta hakitud viigimarju konjaki sees kuni keemiseni. Tõsta pliidilt ja lase jahtuda. Tõsta suuremasse kaussi hakklihad, tükeldatud kanafilee, hakitud sibul, küüslauk, sool, tüümian, vürts, nelk,loorberileht ja must pipar. Lisa munad, hakitud marineeritud kurk, kurgi marineerimisvedelik, viigimarjad koos konjakiga ja sega kõik hästi korralikult läbi. Vooderda terriini- või keeksivorm pancettaga nii, et osaliselt jääb pancetta üle ääre rippuma. Suru terriinitainas vormi. Suru mass korralikult tihedaks, et vorm hiljem lõigates laiali ei laguneks. Tõsta pancetta terriinitainale peale. Kui sul on olemas kaanega terriinivorm, tõsta kaas vormile peale. Kui sul on aga keeksivorm, siis lõika esmalt küpsetuspaberist kaas vormile ning selle peale voldi fooliumist kaas, et terriin oleks korralikult kaetud. Kui sul on auruahi, lülita auruahjul keskmise auru režiim sisse. See annab küpsemise ajal piisavalt niiskust ning ühtlast kuumuse jaotust ahjus. Kui auruahi puudub, tõsta terriin suuremasse vormi, mille sisse kalla vesi mis peaks ulatuma umbes poole terriinivormi kõrguseni. Mina kasutasin Electroluxi auruahju keskmist aurutusfunktsiooni, mis peaks andma sama efekti nagu vesivannis küpsetamine.
Küpseta 180 kraadi juures umbes 1,5 tundi. Tõsta vorm ahjust välja ja proovi ettevaatlikult vormist tekkinud vedelik välja kallata. Kata terriin taas fooliumiga ning tõsta mingi sobiva suurusega raskus vajutuseks peale. Jäta vorm vajutuse alla seisma, jahuta esmalt toatemperatuurini ja tõsta hiljem jahedasse kohta. Jahedas võiks vorm seista kuni järgmise päevani. Kalluta terriin vormist välja ja lõika parajad tükid.

Siin on aga ka minu üks lemmikuid ehk terriin kanamaksaga ja peekoniga vooderdatuna, mille retsepti leiad SIIT 

Serveeri terriini kas iseseisva roana koos röstitud saiaga ja meelepäraste lisanditega või valmista suupisteleibu, salateid või muud.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.