Linguini pasta kalmaarirõngastega vürtsikas Marinara tomatikastmes

Esileht / Määramata / Linguini pasta kalmaarirõngastega vürtsikas Marinara tomatikastmes

Marinara kaste on mul juba aastaid üks ja seda kindlasti mitte ainult pasta kontekstis. Kalale, kanale, köögiviljadele jne on see üsna lihtsa vaevaga valmiv kaste täiesti asendamatu. Nii ei vedanud see ajaproovile vastu pidanud ja üsna piiriüleseks muutunud kaste ka sel korral alt, kui otsisin kalmaarirõngastele väljundit kujul, mida lapsed ka sööksid. Ettevõtmise võis kordaläinuks lugeda ning küsiti isegi topeltportsu.

Kalmaariga on selline lugu, et valdavalt ja üsna hästi leiab seda meil sügavkülmast. Siis ei ole muud, kui päev varem kalmaari lihtsalt tavalisse külmkappi panna, et ta saaks rahulikult sulada. Igasugune järsk sulatamine lõhub külmutatud toorainet, muutes ta kuivemaks ja seetõttu ka tuimemaks. Samas olen näinud päris sageli müügil ka jahutatud kalmaarituube või ka kalmaarirõngaid ja neid tasuks haarata kõigil, kes mereandidest lugu peavad ning kes köögis kiirelt ja maitsvalt toitu valmistada tahavad.
Kalmaari puhul on ainuke oht see, et kui ta üle küpseb, muutub ta kummiks. Üldjoontes tuleks meeles pidada 3-minuti reeglit ehk siis üle selle aja ei tohiks teda kindlasti kuumutada. Kui kumjaks muutumist õnnestub vältida, on tulemuseks mõnusalt magusa liha ja siidise olekuga hõrk suutäis. Reeglina on kalmaarituubid ka üsna rahakotisõbraliku hinnaga ehk siis pigem odavamapoolne toiduaine. Maitse on kalmaaril samas väga nauditav ja hõrk. Enda jaoks sai muidugi kalmaari valmistatud nii kalmaarirõngastena kui soola, sidruni ja pipraga maitsestatud ja kiirelt pannilt läbikäinuna. Sellest aga järgmistes postitustes.

400 g linguini pastat (kui võimalik, eelista värsket pastat)
400 g kalmaarituube, ca 1,5 cm laiusteks ribadeks lõigatuna
oliiviõli
4-5 küüslauguküünt, hakituna
paar näpuotsatäit jahvatatud tšillihelbeid
400 g purustatud tomati konservi
peotäis värsket hakitud või 1 tl kuivatatud punet
soola ja pipart
veidi suhkrut või mett
värsket hakitud peterselli
sidrunit
Kuumuta oliiviõli keskmisel kuumusel pannil. Lisa küüslauk ja jahvatatud tšilli ning hauta, kuni küüslauk on läbi kuumenenud. Ära pruunista. Lisa tomatikonserv ning pune ja lase keema tõusta. Maitsesta kaste soola, pipra ja tibakese suhkru või meega. Magus maitse aitab happelist tomatit hästi tasakaalustada. Hauta vaiksel kuumusel umbes 15 minutit. Vajadusel võid veidi vett lisada, et kaste liialt paksuks ei keeks. Lisa kalmaarirõngad ja hauta umbes 3 minutit, kuni kaob läbipaistev värvus. Sega juurde värske hakitud petersell.
Samal ajal keeda pasta vastavalt pakendi instruktsioonile. Kurna ja hoia osa pastakeeduvett alles.
Sega linguini pasta tomatikastmega, vajadusel reguleeri kastme paksust pastakeeduveega. Puista peale värsket peterselli, piserda sidrunimahla ning serveeri kohe.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.