Uus raamat “Kiired hommikusöögid”. Lihtsad kohupiimasaiad ja troopiline pähkli-seemnemüsli uuest raamatust

Esileht / Määramata / Uus raamat “Kiired hommikusöögid”. Lihtsad kohupiimasaiad ja troopiline pähkli-seemnemüsli uuest raamatust

Hommikusöök on oluline! Tõenäoliselt mäletame seda mantrana kõlanud tõdemust juba lapsepõlvest nii ema kui vanaema suust kuulduna. Õnneks ei ole aeg kõiki tõdesid kummutanud ning ka hetkel võime samamoodi korrata, et hommikusöök on päeva kõige olulisem toidukord.

Mul on hea meel teada anda, et värskelt on trükikojast saabunud minu uus raamat, kus teemaks just hommikusöögid. Raamatu nimigi ei vaja lahtiseletamist ehk “Kiired hommikusöögid” viitavad just täpselt sellele, mis raamatusse talletatud on.

Eks meil kõigil on aastate jooksul välja kujunenud rutiinsed hommikused toimingud ning samamoodi ka hommikused toiduvalikud. Argipäeva hommikuks midagi, mida kiirelt ja mugavalt valmistada saab. Pühapäeva hommikuks veidi põhjalikum ja pidulikum toiduvalik. Suvel ja varasügisel rohkem värsket ja kerget. Talvetuiskude ajal tugevamaid ja toitvamaid suutäisi.
Selle raamatu eesmärk ei ole hommikusöögimaailmas revolutsiooni teha. Tähelepanelik raamatulugeja leiab siit nii mitmeid ajatuid ja tuttavaid hommikusöögiklassikuid. Mõned küll võib-olla veidi värskendatud lähenemisviisi kasutades serveeritud. Pigem võiks see hommikusöökide raamat olla teejuhiks ja ideemajakaks mitmekesise, tervisesõbraliku ja samas ka maitsva hommikusöögi valmistamisel.

Raamatusse on koondatud nii hommikusi sametisi smuutisid, krõbedaid müslisid, erinevaid munaroogasid, rikkalikke hommikvõileibu erinevate lisanditega. Loomulikult ei puudu ka putrude rubriik ning pühapäevasteks pikkadeks hommikuteks jagub nii pannkooke kui ka muidu maitsvaid küpsetisi. Kel tekkis huvi raamatu vastu, siis tasub kiigata nii raamatupoodidesse kui loomulikutl ka veebipoodidesse. Näiteks SIIA.
Et natuke aimu anda, mis tüüpi toite raamatust otsida tasub, siis paar lihtsat ja kiiret hommikusööki on ka siin toodud.

Kohe-kohe on tulemas värske spargli aeg. Raamatus on olemas midagi ka sparglisõpradele
Uputatud munad parmesani juustu ja pestoga. Lihtne hommikusöök, millest ei väsi. Täpsemad juhised leiab raamatust.

Loomulikult ei puudu raamatust ka pannkoogid. Klassikalised õhukesed, mõnusalt pontšakad hapupiimapannkoogid ja tervisesõpradele banaanipannkoogid. Kõik retseptid raamatus olemas.

Lihtsad soojad kohupiimasaiad jõhvikamoosiga
4-le
Valmistusaeg 30 minutit
Need saiad on pärit minu lapsepõlvemaalt ehk siis on tegemist kergelt nostalgiahõngulise klassikaga. Valmistada on neid mõnusalt lihtne, kuid soojade saiade lõhn, mis üle hommikupäikeses kodu hõljub, on sündmus omaette. Kohupiimasaiade serveerimiseks sobib kõige paremini hapukas moos või värsked marjad.

8 viilu saia
250 g teralist kohupiima
1 muna
Näpuotsaga vanillisuhkrut
Maitse järgi suhkrut
2 sl hapukoort
Võid
Serveerimiseks hapukat moos või marju
Määri saiaviilud võiga ning aseta võitatud pool allapoole ahjuplaadile. Klopi lahti muna ning sega koos kohupiima, suhkru, vanillisuhkru ning hapukoorega ühtlaseks. Aseta igale saiaviilule parajalt kohupiimasegu ning aseta eelsoojendatud ahju 200 kraadi juurde umbes 15-20 minutiks, kuni saiade pind on kaunilt kuldpruun. Serveerimisel lisa hapumat moosi või hapukaid marju.


Pähkli- ja seemnemüsli
Müsli ja kaerahelbed ei pea olema alati ühes lauses korduv motiiv. Väga maitsva müsli saab teha ka vaid pähklitest ning seemnetest. Lisaks sellele sobib selline müsli hästi ka neile, kes oma menüüst gluteeni püüavad eemale hoida. Pähkleid ja seemneid võib igaüks vastavalt oma maitsele ka kapisisule kombineerida. Siin toodud retsept on vaid üks paljudest võimalikest.

2 dl mandleid (head pähkli- ja seemnevalikut pakub nt Germund)
2 dl sarapuupähkleid
1 dl kookoshelbeid
1 dl päevalilleseemneid
1 dl neutraalse maitsega õli
0,5 dl naturaalset kakaod
4 sl mett
Kuumuta ahi 100 kraadini. Ahju kuumenemise ajal töötle mandlid ja sarapuupähklid ning päevalille seemned veidi väiksemaks. Võid kasutada nii köögikombaini „pulse“ režiimi või hakkida kööginoaga. Lisa kookoshelbed, õli, kakao ja mesi ning sega läbi. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ühtlase kihina ning küpseta ahjus, aeg-ajalt segades, umbes 1,5-2 tundi. Jahuta ning säilita õhukindlas purgis. Võid lisada müslile veel kuivatatud tükeldatud puuvilju ja marju ja koos nendega purki panna. Serveeri koos piima, jogurti, kookospiima ning meelepäraste puuviljade ja marjadega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.