Maapähklivõi chaiga, trühvlid chaiga ja trühvlid maapähklivõiga

Esileht / Määramata / Maapähklivõi chaiga, trühvlid chaiga ja trühvlid maapähklivõiga

Siia postitusse koondub päris mitu erinevat retsepti, aga tegelikult on asi lihtne ja kõikide nende koosluste vahel on üks ühendav lüli ehk siis vürtsika ja magusa chai tee pulber David Rio SELLEST sarjast. Seni olin chai teed nautinud nii nagu pakendil kirjas – sooja piima või ka sooja veega. Mõnusalt magus soojendav tee, mis oli mul eriliseks lemmikuks sel ajal, kui olin imetav ema. Tassitäis sooja piimaga teed mõjus erakordselt hästi piima tootlusele. Ütleme nii, et omal ajal oli see päris kaalukas argument 🙂 Sealt ajast jäi väike sõltuvus chai tee vastu ja vahel luban endale tassikese mõnusat sooja jooki. Siis kui tahan midagi head. Mingil kummalisel moel on sellest saanud üks jook, mis tekitab mingi seletamatult sooja ja turvalise tunde.
Samas ei pea chaid ainult tee kujul jooma ja ka toiduvalmistamisel saab lahustuvat chai pulbrit kasutada.

Maapähklivõi chaiga
Esmalt katsetasin chai tee pulbrit lisada maapähklivõile. Meil on maapähklivõi peres üsna sage külaline. Lastele meeldib seda nii röstsaia või ka pannkookidega süüa. Pean tunnistama, et maapähklivõile chai pulbri lisamine oli igati tänuväärne idee. Väikese lihtsa nipiga õnnestus maapähklivõile hoopis uus maitsenüanss lisada. Kogust võib igaüks oma eelistuste järgi sättida.Mina lisasin 1 supilusikatäie chai pulbrit ca 1 dl maapähklivõile. Kindlasti võib ka rohkem lisada. Kasutusvõimalused on selle mõnusa maiuse puhul sarnased tavapärase maapähklivõiga.

Chai ja tumeda šokolaadi trühvlid
Järgmisena kasutasin chai pulbrit klassikaliste trühvlite valmistamiseks. Klassikalised siis selles mõttes, et valmistasin ganache´i, is tähendab koorest ja tumedast šokolaadist valmistatud kreemjat segu, millest saab vormida trühvlid.

Ganache´i põhiretsept on: 2 osa tumedat (vähemalt 70%-line) šokolaadi ja 1 osa 35%-list koort. Mina lisasin 200 g šokolaadi ja 1 dl koore kohta 2 sl chai pulbrit. Valmistuskäik järgmine: kuumuta kastrulis koor. Koor ei pea olema liiga kuum. Seda võid kontrollida näppu koore sisse pannes. Kui näppu kannatab kuuma koore sees mõned sekundid hoida, on kuumus juba täiesti piisav. Sinna koore sisse lisa chai pulber ja kalla siis võimalikult peeneks hakitud tume šokolaad. Lase šokolaadil sulada ja sega siis kõik ühtlaseks. Jahuta ning vormi siis käte vahel Kreeka pähkli suurused pallikesed. Veereta pallikesi naturaalses kakaopulbris. Säilita jahedas.

Chai-maapähklivõi täidisega trühvlid
Need trühvlid on nüüd chaiga maapähklivõi edasiarendus. Juba aastaid tagasi avastasime enda jaoks maapähklivõi täidisega trühvlid. Soolakas maapähklivõi koos tummise šokolaadiga moodustavad võluva koosluse. Natuke nokitsemist nende maiustustega on, aga tulemus kroonib väikese pingutuse igati.
Šokolaadina võib siin kasutada nii tumedat või ka piimašokolaadi. Üks variant siis pigem neile, kes veidi mõrkjamat tulemust hindavad ja teine pigem magusasõpradele.
Trühvlite valmistamise puhul tuleks alustada šokolaadist “korvikeste” valmistamisega. Selleks tuleb peeneks tükeldatud šokolaad hakkida ja siis vesivannil vaiksel kuumusel sulatada. Nende trühvlite valmistamiseks sobivad fooliumist tugevate seintega vormid, mida leiab näiteks Suhkrukunst poest. Lusikatäis sulanud šokolaadi tuleks siis igasse vormi tõsta ja vormi näppude vahel niimoodi veeretada, et vormi põhi ja küljed saavad šokolaadiga kokku. Seejärel tuleks šokolaad jahedas maha jahutada, et ta taheneks.

Siin on näha trühvlivalmistamise erinevad etapid – šokolaadist ja tahenenud “kausike”, sinna sisse sätitud maapähklivõi täidis ja siis sinna peale sätitud sulanud šokolaadist “kaas”.

Järgmisena tuleb igasse šokolaadist “kausikesse” sättida paras kogus chaiga maapähklivõid. Sedasama, millest alguses juttu oli ehk siis lihtsalt maapähklivõid, mida on segatud chai pulbriga.

Maapähklivõid võiks olla just nii palju, et pealt jääb veel ruumi šokolaadist “kaas” trühvlile peale sättida. Kui sulašokolaadist pealmine kiht on maapähklivõile peale asetatud, tuleks trühvlid jahedasse tõsta ja taheneda lasta. Tegelikult ei ole midagi keerulist. Pigem natuke mõnusat nokitsemist, mis viib mõtted igapäevastest muredest eemale ja vahel on just kõige parem, kui õnnestub sooritusele keskenduda. Eriti kui tulemus nii maitsev saab. Tõeline trühvliteraapia 🙂

Postitus sündis koostöös www.kafo.ee firmaga, kes jagas ka oma tooteid katsetamiseks.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.