Saviplaadi pizza. Kogu pere lemmik

Esileht / Määramata / Saviplaadi pizza. Kogu pere lemmik

No kes siis pizza´t ei armastaks! Eriti siis, kui peres kolm mehepoega sirgumas. Kui on soov kindla peale minna ja lastelt boonuspunkte saada, siis pizza´ga ei libastu kunagi. Aamen! Läbiproovitud ja korduvalt kinnitust leidnud.
Meie pere lemmikuks on saanud saviplaadil valmistatud pizza. Kiviahju kahjuks ei ole meil käepärast, aga saviplaat aitab selle olukorra päris hästi lahendada. Korralik kuum ahi ja saviplaat on vaese mehe (loe: tavaoludes elava pizza-sõbra) lahendus. Kusjuures igati hästi toimiv ja ka väga lihtsalt teisaldatav ehk see vaese mehe “pizzaasi” reisib tihti meiega ka suvemajja kaasa. Ikka selleks, et saaks kiirelt ja lihtsa vaevaga ühe kogu mees-lapspere jaoks sobiva pannitäie taas valmis.

Sellise savist pizzaplaadi puhul on mõnus ka see, et samalt plaadiga saab pizza ka lauale tõsta. Näeb väga viks ja viisakas välja

Täidiste osas ei tasu fantaasiat vaka alla hoida. Seened, ricotta, mozzarella, ahjutomatid ja lehtkapsas said siin pizza peal kokku

Siin on täidis hooajalisest karulaugupestost, tomatikastmest, prosciutto singist ja mozzarella ning parmesani juustust kombineeritud

Siin sai pildile püütud maakodu esimene kevadine eine õues. Laual grillil valmistatud kartuliga pizzatainas, kuhu sai sätitud peale tomatikastet, salaami vorsti, punast sibulat ja loomulikult rohkelt juust. Karulaugupesto on kevadhooajal kohustluslik

Selline pizzaplaat, mis meid ausalt teenib, on kauplusest Kulp (vana nimega Home Decor) Emile Henry toodang ja igati tänuväärne abiline. Kogu kaupa saab tellida ka veebipoest aadressil www.homedecor.ee.  Neid pizzaplaate on saadaval kahes suuruses ja kahes värvis – punane ja must. Meie kasutame seda nii ahjus kui ka grillil.

Grillil valmistatud pizza jääb eriti hõrk

Suvel siis pigem grillil (eelkõige sobib kaanega suletav grill, et tekiks ahju efekt) ja muul ajal ahjus. Saviplaat oleks hea enne ahjus või grillil ka kuumaks lasta, enne kui pizzatainas sinna peale libistada. Nii hakkab pizza kohe küpsema ja kuumus ei kulu plaadi soojendamiseks. Enne pizzataina plaadile libistamist tuleks saviplaat jahuga üle puistata, nii ei jää pizza sinna kinni.
Samal plaadil sobib küpsetada ka pirukaid, saiu ja saiakesi, lameleibu ja kõike muud meelepärast. Aga miks ka mitte kala, liha, krevette, köögivilja või muud, mille järele parasjagu isutab. Saviplaat aitab igati kaasa maitsva lõpptulemuse saavutamisele. Pizza iseenesest on aga puhtalt fantaasiaroog ehk siis pigem jälgige seda, mis teil käepärast või mille järele isutab. Muuhulgas on meie peres tänu pizzale lapsed hakanud sööma ja nüüdseks juba ka hindama näiteks sibulat, karulaugupestot, vürtsikat chorizo vorsti, suvikõrvitsat ja paljusid muid toiduaineid, mille puhul tainale sätitud ja pizza peal serveeritud vorm on aidanud eelarvamustest võitu saada.

Kui täidis on fantaasia vili, siis tainas peab olema ikkagi paigas ja kaks meil kasutusel olevat pizzataina retsepti on siin ka välja toodud. Khmm-khmm, pean tunnistama, et olen paar korda kiirel ajal või pärmipuudusel ka Vilma pizzapõhjapulbrit kasutanud ja täitsa ilusti toimib ka see 🙂
Klassikaline pizzatainas
1 pakk (11 g) kuivpärmi
2,5 dl käesooja vett
näpuotsaga suhkrut
1 tl soola
6-7 dl jahu.
Soojenda esmalt tainakauss (kalla sinna kuuma vett ja kalla siis see kausist välja). Kalla kaussi käesoe vesi. Sega 2/3 jahu sisse kuivpärm ning suhkur-sool ning lisa vedelikule. Sega korralikult läbi, kuni tainas hakkab kausi küljest lahti lööma. Seejärel pane tainas jahuga kaetud tööpinnale ja sega juurde viimane kolmandik jahu. Sõtku 8-10 minutit. Vormi tainast pall ja pane see kaussi. Kata rätikuga ning lase kerkida soojas kohas ca 1 tund. Peale kerkimist sõtku korraks läbi ja jaga siis nii mitmeks tükiks, mitut pizzat soovid. Vormi laual pizzapõhjad ning aseta jahuga kaetud pizzaplaadile.
Küpseta eelsoojendatud ahjus maksimumkuumuse juures (220-250 kraadi) või siis hästi kuumal grillil seni, kuni juust sulanud ja tainaservad ilusti kuldsed.

Pizzatainas kartuliga
2 keskmist kartulit keedetuna või ahjus küpsetatuna
20 g toasooja võid
3,5-4 dl jahu
7 g kuivpärmi
1 tl suhkrut
1,5 dl käesooja piima
Koori kuumad kartulid ja suru läbi sõela. Kartulite kaal peale koorimist peaks olema 200 g. Tõsta karulid kaussi, lisa või, jahu, pärm ja suhkur. Sega läbi ning lisa käesoe piim. Sega kõik läbi ja sõtku tainast seni, kuni see kausi ja käte küljest lahti lööb. Lase soojas kohas kerkida umbes tund aega kuni maht on umbes poole suurem.
Sõtku kerkinud tainast ettevaatlikult õhumullid välja ja vormi pizza üheks või kaheks kettaks sõltuvalt selles, kui suurel alusel plaanid küpsetada. Aseta põhi pizzaplaadile ja kata meelepärase kattega.
Küpseta eelsoojendatud ahjus maksimumkuumuse juures (220-250 kraadi) või siis hästi kuumal grillil seni, kuni juust sulanud ja tainaservad ilusti kuld

NB! Endiselt kehtib kõigile blogilugejatele pakkumine, kus muuhulgas ka needsamad savist pizzaplaadid on soodushinnaga ja koguni 15% soodsamad. Selleks sisesta veebist tellides voucheri koodiks “isetehtud”.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.