Roheline põldoamääre

Esileht / Määramata / Roheline põldoamääre

Saagirikas hilissuvi on oma täies hiilguses kohal. Taban end vahel juba põrnitsevat järjekordset ämbritäit sügisande, mida ettehoiatamata mulle jälle ukse taha sokutatakse. Nojah, tegelikult on ju hea meel, et tuuakse. Puhtad eestimaised annid on kulla hinnaga, aga vahel oleks vaja päevadesse lisatunde, kui jälle pean muude toimetuste kõrval hakkama viimase piiri peal olevaid sõstraid, kirsse või tomateid sisse tegema. Samas annan aru, et mõne kuu pärast mõtlen sellele ajale juba sügava ohke ja valuliku igatsusega. Muude andide hulgas on valmis saanud ka põldoad.

Kuivatatud põldoad ei kuulu minu kõige suuremate lemmimkute hulka. Vahel pistan põske, kui suupistelauale sätitakse ja oasupp on ka igal talvel mõned korrad menüüs, aga liiga sageli kuivatatud põldoad meie köögis ilma ei tee. Teine lugu on värskete roheliste põldubadega, mida sööks ikka ja alati. Värsked erkrohelised põldoad on tõeliselt hõrgu ja sügavalt suvise värske maitsega viljad. Ainuke väike häda on nendega see, et suurest kotitäiest põldoakaunadest jääb peale puhastamist järele paar peotäit erkrohelisi ube. Samas on need paar peotäit parimatest parimad. Esmalt võiks põldubasid niisamagi veidi nakitseda või siis suvistesse salatitesse poetada, aga väga maitsva erkrohelise dipikastme saab siis, kui põldubasid püreestada, mandlijahu ja oliiviõliga segada ning veidi maitsestada, Nii maitsev!
2 dl kestadest puhastatud põldubasid (sobivad ka rohelised herned, talvisel ajal ka külmutatud rohelised herned)
2-3 sl röstitud ja tükeldatud mandleid (mina kasutasin Germundi jämedalt röstitud mandlijahu)
2-3 sl oliiviõli
2 küüslauguküünt, peeneks hakituna
peotäis hakitud värsket basiilikut
soola ja pipart
Esmalt alusta ubade blanšeerimisest. Selleks võta oad kauntest välja ning aseta soolaga maitsestatud keevasse vette umbes minutiks, Kurna siis oad ja jahuta kiirelt jääkülmas vees. Niimoodi jääb alles ubade erkroheline värvus.  Eralda igalt oalt teda ümbritsev hallikas kest. Seda tegevust nimetatakse vist ubade lüdimiseks ja kasutame alati mõnuga seda sõna, sest see kõlab nii jaburalt. Et siis lüdi oad 🙂

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli. Hauta minuti-paari jooksul küüslauku õli sees, kuid väldi pruunistamist. Lisa pannile tükeldatud mandlid ja oad. Maitsesta soola ja pipraga ja hauta kiirelt läbi. Jahuta veidi ja kalla saadud segu purustajasse. Lisa värske basiilik. Töötle kõik peeneks, kuid mitte päris püreeks. Kergelt tükiline tulemus jääb palju mõnusam. Kui segu tundub liiga kuiv, lisa veidi oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga.

Serveerides lisa veel veidi oliiviõli ja poeta peale suuremaid mandlitükke. Seda määret sobib hästi sättida krõbeleibadele, näkileibadele, võileibadele (näiteks graavilõhega on väga maitsev) või endale meelepärasesse kooslusesse. Sobib hästi ka valge kala juurde lisandiks pakkuda.
Mõnusat lüdimist!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.