Ürdine rulaad veise kõhuäärest

Esileht / Määramata / Ürdine rulaad veise kõhuäärest

Veise kõhuäär on lihatükk, mis liiga sageli minu senisele teele ette sattunud ei ole. Liivimaa Lihaveis on aga ette võtnud tänuväärse missiooni, mille eesmärgiks on veis ninast sabani ära süüa ning näidata seda, et veis ei koosne pelgalt sise- ja välisfileest. Arvestades seda, kuivõrd paljude inimeste tööd ja pühendumist kvaliteetset liha andvate rohumaal kasvanud lihaveiste kasvatamiseks kulub, oleks kindlasti kiiduväärt see, kui me veiseliha erinevaid tükke oskaksime toiduks ära kasutada. Seeläbi ka meie oma rohumaadel kasvanud ja kosunud veist rohkem väärtustada.

Veise kõhuäär on lai ja lame lihatükk, mida tuleb kindlasti pikalt kuumtöödelda. Ehk siis kiirelt grillile viskamine ei ole kõhuääre puhul kõige parem valik. Selleks, et liha paremini pehmeneks, võiks kõhuääre lihavasaraga üle käia. Tänu oma käterätitaolisele pinnalaotusele on veise kõhuäärt mugav rullina valmistada. Lai ja õhuke liha sobib suurepäraselt erineva täidise ümber rullimiseks ja siis koos täidisega küpsetamiseks.
1 ca 700 g veise kõhuäärt, kelmetest puhastatuna
2 sibulat, hakituna
3 küüslauguküünt, hakituna
Ohtralt värskeid hakitud ürte – petersell, tüümian, till, pune, basiilik
50 g võid
Õli
Riivitud sidrunikoort ja sidrunimahla
Soola ja pipart
5 dl veisepuljongit

Esmalt töötle kõhuääre liha. Eemalda terava noaga kelmed ja liigne rasv ning tambi lihavasaraga kõhuäär mõlemalt poolt läbi. Jäta toatemperatuurile.
Kuumuta pannil õli ja või ning prae keskmisel kuumusel mõned minutid esmalt sibulat. Lisa siis küüslauk ja kuumuta läbi. Kalla pannile ürdid ning kuumuta kiirelt läbi. Maitsesta segu soola, pipra, sidrunimahla ning sidrunikoore- ja mahlaga. Laota segu kõhuäärele ja keera kõhuäär tihedalt rulli. Kinnita rull tikuga ja/või seo värvitu majapidamisnöööriga tihedalt kinni. Pruunista esmalt rulli pannil õli ja või segus igast küljest. Tõsta siis malmpotti või küpsetuskotti. Lisa kuum puljong, kata kaanega või sule küpsetuskott ning küpseta ca 120-150 kraadi juures 3-4 tundi.
Serveerides lõika rullist parajad viilud. Serveeri soojalt või siis järgmisel päeval külmalt võileivakattena.

Postitus sündis koostöös Liivimaa Lihaveisega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.