Suvikõrvitsahooaeg kestab. Kellel on, sellel väga tõenäoliselt uputab. Kellel peenral ei ole, see leiab suvikõrvitsatest ilusa valiku turgudelt. Hetkel on aeg, kus valida saab erinevate värvide, sortide ja suuruste vahel. Naudin juba nädalaid suvikõrvitsaroogasid ja hetkel ei ole veel näha väsimise märke. Suvikõrvitsataimed minu peenral ei näita aga rahunemise märke ja üheaegselt valmib nii kõrvitsaid kui kõrvitsaõisi. Nii et sööme aga suvikõrvitsaid edasi. Kõige lihtsam variant on lihtsalt pannil praetud suvikõrvitsaviilud, mis on koos särtsaka adžikaga üks mõnus kõrvalroog. Seda varianti sätin sageli hommikuse praemuna kõrvale. Kui aga veidikene põhjalikum toidutegu ette võtta, siis mõnusaks värseks avastuseks oli sel hooajal riisi-suvikõrvitsavorm. Külluslikult juustune ja samas sümpaatselt kerge. Minu mõtte lükkas veerema SEE blogi ja blogipostitus, kust võib samas lugeda, et sarnane roog juba Julia Childi “Mastering the Art of French Cooking” raamatus olemas. Seega, ei midagi uut siin ilmas.

Juustune suvikõrvitsavorm riisiga

1 kg suvikõrvitsat, riivituna
1,5-2 tl soola
1 dl basmati riisi
1 sibul, hakituna
2-3 küüslauguküünt, hakituna
3-4 sl oliiviõli
ca 1-2 dl piima või koort
100 g parmesani juustu, riivituna
Valget pipart
soola
Hakitud värsket punet
Võid vormi määrimiseks

Alusta suvikõrvitsa nõrutamisest. Selleks riivi suvikõrvits, sega soolaga ja aseta siis sõelale nõrguma. Mahlad peaksid eralduma umbes 20 minuti pärast. Pigista liigne vedelik suvikõrvitsast välja. Selleks suru kas lusikaga suvikõrvitsat vastu sõela või pigista massi lihtsalt kätega. Mina kasutan viimati mainitud moodust. On kiirem ja tõhusam. Hoia suvikõrvitsast välja pigistatud mahl alles.
Kuumuta pannil õli ja hauta keskmisel kuumusel sibulat umbes kümmekond minutit. Lisa küüslauk ja kuumuta läbi. Lisa nüüd kuivemaks nõrutatud suvikõrvits ja sega kõik läbi. Maitsesta (vajadusel) soola ja pipraga ning hauta umbes 5 minutit.
Mõõda üle suvikõrvitsast väljapigistatud mahl. Vedelikku peaks kokku olema ca 4 dl. Puuduolev osa asenda kas piima või koorega. Kalla vedelik ja riis suvikõrvitsamassi sisse. Lisa ka umbes pool juustukogusest. Lase korra pannil podisema tõusta ja kalla siis võiga määritud ahjuvormi. Puista peale ülejäänud juust ja soovi korral tõsta peale ka võitükikesi. Küpseta 200 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni vorm on läbi küpsenud, riis kogu vedeliku endale sisse imanud ja juust kaunilt kuldne. Serveeri soojalt kas iseseisva roana või liha-kala kõrvasena.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.