Eriti hea seakülg magusas tšillikastmes Riisi restorani moel

Esileht / Määramata / Eriti hea seakülg magusas tšillikastmes Riisi restorani moel

Mõnda aega tagasi käisin ühel koolitusel, kus sain imehead seakülge. Just sellist, mille puhul sobib kõige paremini kulunud ja ülekasutatud väljend suussulav. Kui üks sealiha on suussulav, siis just see on. Külluslik, magus, kleepuvas kastmes, vürtsikas, magushapu jne. Võiks lausa ülistuslaulu laulma jäädagi. Sel hetkel kui seda seakülge maitsesin, sai meie selleaastane jõulupraad ka koheselt paika.
Selle suurepärase seakülje retsepti autor ja ühtlasi ka koolituse läbiviija oli Riis restorani peakokk ja omanik võrratu Kadri Tran.

Meie oma perega oleme juba aastaid selle Tina tänaval asuva restorani fännid. Kui mul vahel tuleb jälle vastupandamatu tahtmine kellegi teise valmistatud toitu süüa (ja see tung tabab mind tegelikult üsna sageli), siis oleme sageli kasutanud ka Riisi take-away võimalust. Kolme eri vanuses mehepojaga restoranis käimine on vahel päris närvesööv üritus ja Riisi toit maitseb hästi isegi peale väikest transportimist. Lisaks sellele oleme me ise ja on mul lapsed üsna veendunud Aasia köögi fännid. Ja head Aasia toitu Kadri oma Riisi restoranis pakub. Selle peale võib kindel olla. Seesama seakülgki on Riisi restorani menüüst pärit.
Aga seakülje juurde tagasi.
Selle seakülje puhul on kõige suuremaks plussiks valmistamise lihtsus. Kui õiged komponendid on olemas, ei ole selle valmistamine mingi vaev. Teine oluline komponent on tooraine ja seda soovitan otsima minna turule. Seakülge müüakse nii kondiga kui kondita ja tihti ka ribiliha või peekoni nime all. Üldiselt saavad turumüüjad juba päris hästi aru, kui seakülge küsida. Liha peab siis olema ilusti läbi kasvanud ja kamar tuleks terava noaga liha küljest eemaldada.

Kui liha toodud ja ettevalmistatud tuleks valmistada kaste, mis on selle roa võtmekomponendiks.
1,5 kg läbikasvanud seakülge
3+1 dl magusat tšillikastet (nt Thai Choice)
1 dl austrikastet
1 laimi mahl
1 dl Hoisin kastet (mina kasutasin Vietnamese Choice valikut, Kadri ise eelistas Blue Dragoni toodet, millel on tugevam maitsekombinatsioon
soola ja musta värskelt jahvatatud pipart
3 sl seesamiõli
veidi peeneks hakitud ingverit (soovi korral, Kadri retsept oli ilma selleta)
Eemalda seaküljelt kamar ja lõika tükid ca 300-400 g tükkideks. Sega omavahel 3 dl tšillikastet, austrikaste, Hoisin kaste, laimimahl, sool ja pipar. Aseta sealiha marinaadi ja jäta marineerima paariks tunniks või, veel parem, üleöö.
Kuumuta ahi hästi kuumaks. Kui ahjul on grillfunktsioon, siis võid ka seda kasutada. Tõsta seakülg koos kastmega ahjuvormi ja siis kuuma ahju. Kuumas ahjus grilli või küpseta ca 45 minutit. Samas jälgi, et liha kõrbema ei läheks. Liha pinnale peaks küpsemise ajal tekkima mullitav kiht.

Peale seda alanda kuumust 160-170 kraadi peale ja küpseta veel ca 1 tund. Vahepeal võid lisa kastmega kasta. Kui liha kipub pealt kõrbema, võid katta liha fooliumiga.

Tõsta liha ahjust välja, lase veidi jahtuda ja lõika siis viiludeks. Kalla kaste lihaviiludele, raputa peale rohelist sibulat ja serveeri soojalt.

Kadri soovitab serveerida liha koos kastmega, mis on segatud kokku 1 dl magusast tšillikastmest ja seesamiõlist. Meie segasime seesamiõli lihtsalt prae kastmele lisaks ja täiendavast kogusest tšillikastmest loobusime. Sest see maitses kõik kokku lihtsalt niigi juba väääääga hästi!

Seakülje retsepte leiad siit blogist veel:
Pikalt haudunud seakülg mee-sinepi marinaadis
Seakülg õuna-sinepi marinaadis
Aasiapärane seakülg
Seakülje rulaad fenkoli-ürditäidisega

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.