Vanalinna Toidufestival ehk miks võiks sammud sel ja järgmisel nädalal vanalinna restoranidesse sättida

Esileht / Määramata / Vanalinna Toidufestival ehk miks võiks sammud sel ja järgmisel nädalal vanalinna restoranidesse sättida

Tallinna Vanalinnas on restoranide tihedus ruutkilomeetril mõneti muljetavaldav. Teisalt on olukord sageli selline, et kohalik restoranihuviline seab oma sammud igale poole mujale, aga mitte vanalinna, kui soovib üht meeldivat restoranikogemust saada. Vanalinna söögikohad tunduvad olevat mingil seletamatul põhjusel loovutatud ilma igasugust vastupanu osutamata turistidele ja pahatihti on ka oma rahva suhtumine eelarvamuslik ja selline, et vanalinna söögikohad pakuvad keskpärast toitu keskpärasest kõvasti kallima raha eest. Siinkohal julgen tõusta ja hõigata kõval ja selgel häälel, et see kohe kindlasti nii ei ole. Kellel veel kahtlusi, see haaraku härjal ehk Vanalinna Toidufestivalil sarvist ja vaadaku see asi üle.Vanalinna Toidufestival on suunatud just eelkõige Tallinna elanikele, kes sooviksid tavapärasest soodsama hinna eest (pearoog maksab vaid 15 eurot) maitsta vanalinnas tegutsevate suurepäraste restoranide kokkade loomingut. Festival kestab kokku viis nädalat ja igal nädalal on erinev tooraine tähelepanu keskmesse tõstetud. Hetkel on jäänud veel kaks festivalinädalat, seega iga huviline peaks nüüd küll tormama.

Käesoleval nädalal ehk siis 14.-20.märts valmistavad peakokad vutti ja järgmisel nädalal ehk 21.-27. märts vasikapõske. Tundub ju põnev! Osalevad järgmised restoranid:

Reserveeringuid tasub teha otse restoranidesse või siis osta “pilet” festivalile Piletilevi keskkonnast.
Crus pakutud vutt oli minu jaoks täiesti minestamist väärt elamus. Nii mahlane! Ja kui ilus võib üks toit olla!

Cru legendaarsele leivale on lisandunud juuretisega sepik. Igati väärikas kaaslane tuntud ja tunnustatud Cru leivale

See leivakastike Crus sunnib korralikult käituma. Ennast unustades võid avastada, et pearoa saabudes oled kõhu juba võiga leiba ja sepikut täis vitsutanud. Nii head on need!
Sellel nädalal pakuvad Vanalinna Toidufestivalil osalevad restoranid vutti. Seega on soovi korral võimalik maitsta viit erinevat vutti viie erineva peakoka valmistatuna. Mina alustasin oma vutinädalat restoranist Cru, mis on minu lemmikuks juba ammu ning mille köögis tegutseb Eesti üks kõrgemini nomineeritud ja hinnatud kokkade meeskond eesjoones peakokk Dmitri Haljukoviga. Toiduhuvilistele ei pea vist pikemalt tutvustama, et tegemist on Eestit kokkade olümpiaks nimetatud Bocuse d´Oril esindanud kokaga. Vaatamata sellele, et hetkel meenutab Viru tänav sportlikke võimeid proovile panevat reality show´d tegevuspaika ehk siis seigelda on vaja puidust sillakeste ja üleskaevatud kõnniteede vahel, tasub takistusriba siiski ületada ja end Viru tänaval asuvasse Crusse sööma sättida. 
Festivalitoiduks olev vutt sai maitstud kohe esmaspäeval ehk siis vuti etteaste kõige esimesel päeval. Siinkohal peangi oma pühaks kohuseks kõigile hõigata, et tulge ja proovige ka. See vutt oli minu jaoks tõeliseks elamuseks. Ma teadsin, et vutt on hea, kui teda hästi valmistada. Aga ma tõesti ei teadnud, et vutt võib olla NII hea ja NII mahlane nagu Crus pakutud. Lisandiks oli taldrikule veel sätitud õunatšanti, metsamarjad, võine külluslik kaste ja marjade vahelt aimdus ka midagi hästi kreemist ja kergelt foiegraslikku, mis muidu puuviljase-marjase lisandi toekamaks ja kreemisemaks liitis. Kooslus oli tõeliselt nauditav nii välimuselt kui maitselt ja roog just selline, mis halli argipäeva mõne hetkega eriliseks muudab. Restorani poolt pakuti vuti juurde Tšiili Pinot Noir veini, mis oma marjasusega ja kerge elegantse maitsebuketiga aitas vutti nautida. Kerged tanniinsed noodid ja puuviljasus tegid ilusti koostööd vutiga ning küpsete marjade magus maitse flirtis puuviljaste ja metsamarjaste lisanditega. 
Lisaks sellele võib Crus alati nautida ka leivavaagnat. Kui Cru leib on juba legendiks saanud ja seda pakutakse restorani algusaegadest saadik, siis uueks üllatajaks oli juuretisega sepik. Õhuline ja samas mahlane, mõnusa maitsega ning igati sellise olemisega, mis laseb ühe lihtsa sepiku taga tajuda hoolt ja armastust, millega ta valmistatud on.
Cru puhul võib kokkuvõtteks öelda, et ilus kooslus, ilus toit ja kindlasti väärt kohaleminemist!
Põnevust aga jagub sel nädalal veel ja neli erinevat vutti ootavad veel järeleproovimist. 
Postitus valmis koostöös Vanalinna Toidufestivaliga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.