Šokolaadifondant kohviga. Klassikaline ja tervislikumaks tuunitud variant. Mõned nipid hea kohvi valmistamise kohta ka lisaks

Esileht / Määramata / Šokolaadifondant kohviga. Klassikaline ja tervislikumaks tuunitud variant. Mõned nipid hea kohvi valmistamise kohta ka lisaks

Šokolaadifondant on üks selline magusroog, mille otsa tavaliselt iga šokohoolikuks tituleeritud kodanik menüüd silmitsedes komistab. Mis seal salata, meeldib mullegi vahel nautida üht korralikku tummist suutäit, kus pearollis tume külluslik šokolaad ja mille sisimus kreemjalt siidine. Minu üheks lemmikuks on saanud fondant, kus šokolaadi täidlusele annab lisa veel rikkalik ja parajalt mõrkjas kohvilisand. Täiesti võrratu kooslus!

Hea uudis on see, et fondanti valmistamine kodus ei tohiks olla küll kellelegi üle jõu käiv ettevõtmine. Mina katsetasin kahe erineva fondantiga – üks igati klassikaline variant või ja nisujahuga. Teine variant neile, kes soovivad seda maiust tervislikumasse vormi viia. Või asemel kasutasin kookosrasva ning nisujahu asendas Kreeka pähkli jahu. Magustajaks kookossuhkur. Ehk siis igati ontlik fondant ka tervisejüngrite mõõdupuude järgi. Oma olemuselt jäi klassikaline fondant ehk veidi siidisem ja kergem. Tervislikkuse nimel tuli teha veidi järeleandmisi fondanti kreemisuse ja kohevuse osas. Maitse oli mõlemal variandil väga mõnus ja kuna ise olen suur kookosesõber, siis mulle kookosrasva maitse koos kohvi ja tumeda šokolaadi maitsega meeldis väga.


Klassikaline šokolaadifondant kohviga
100 g võid + lisaks vormide määrimiseks
100 g kvaliteetset vähemalt 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi
1 dl suhkrut
3 muna
35 ml hästi kanget espresso kohvi (nt Lavazza värskelt jahvatatud ubadest valmistatud)
45 g nisujahu
näpuotsaga soola
kakaopulbrit vormidele puistamiseks
Vaarikaid vm marju serveerimiseks
Määri 4-6 ramekin vormi võiga ja puista siis üle kakaoga. Sulata vaiksel kuumusel kastrulis või ja tükeldatud šokolaad. Lisa kohv sulanud massile ja sega läbi. Vahusta munad näpuotsatäie soola ja suhkruga. Sega ettevaatlikult juurde või-šokolaadisegu ja sõelu juurde jahu. Jaota segu vormide vahel. Tõsta ahju ja küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 10-12 minutit. Õige küpsusaste on selline, kus fondanti pealispinnale on tekkinud krõbe kiht, kuid sisemus on veel vedel. Kahjuks on keeruline päris täpset aega anda, kuna ahjud ja vormi suurused on erinevad. Seega peaks iga fondanti-meister ise korra katsetama, millise minutite arvuga saab ahjust kätte õige küpsusastmega magusroad.
Serveerides paku juurde värskeid marju ja vanillijäätis sobib komplekti ka imehästi.

Tervislikum šokolaadifondant kohvi ja kookosega
100 g kookosvõid + lisaks vormide määrimiseks
100 g kvaliteetset vähemalt 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi
3 sl kookossuhkrut või tumedat rafineerimata suhkrut
3 muna
35 ml hästi kanget espresso kohvi (nt Lavazza värskelt jahvatatud ubadest valmistatud)
45 g Kreeka pähkli jahu (kasutasin SEDA Umami.ee pärit õlivaba Kreeka pähkli jahu)
näpuotsaga soola
kakaopulbrit vormidele puistamiseks
Vaarikaid vm marju serveerimiseks
Määri 4-6 ramekin vormi kookosrasvaga ja puista siis üle kakaoga. Sulata vaiksel kuumusel kastrulis kookosrasv ja tükeldatud šokolaad. Lisa kohv sulanud massile ja sega läbi. Vahusta munadnäpuotsatäie soola ja suhkruga. Sega ettevaatlikult juurde või-šokolaadisegu ja sõelu juurde pähklijahu. Jaota segu vormide vahel. Tõsta ahju ja küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 10-12 minutit. Õige küpsusaste on selline, kus fondanti pealispinnale on tekkinud krõbe kiht, kuid sisemus on veel vedel. Kahjuks on keeruline päris täpset aega anda, kuna ahjud ja vormi suurused on erinevad. Seega peaks iga fondanti-meister ise korra katsetama, millise minutite arvuga saab ahjust kätte õige küpsusastmega magusroad.
Serveerides paku juurde värskeid marju ja vanillijäätis sobib komplekti ka imehästi.

Ja lõpuks natuke veel heast kohvist, mis sellise küllusliku magusroa kõrvale pea kohustuslik. Siia fondanti läheb küll vaid üks espresso, kuid just seetõttu peab see olema lihtsalt parim. Meie pere kohvieelistused on juba mõnda aega turvaliselt paigas ehk siis kohvioad on reeglina pärit Lavazzalt ja kohvi valmistab meile Jura kohvimasin, mis on meid truult tublisti üle kümne aasta igal päeval teeninud.

Korralik kange kohv tiheda crema kihiga. Kohustuslik algus igale päevale!

Minu lemmikuks on hommikuti cappucino. M’õõduka piimakoguse ja tiheda vahuga. 

Hea kohvi valmistamiseks jagab aga nippe ja soovitusi KAFO kohvikoolitaja Kaspar.
1.Kohvivesi olgu värske ja maitsev!

Kui Su kraanivesi on Su lemmikvesi, siis on see ka kohviks hea. Kui aga tavalist kraanivett filtreerid suure lubja-, raua- või muu aine sisalduse pärast, siis tee seda ka kohvivee jaoks – ainult keetmisest võib jääda väheks.
2. Maitseküllase ja aromaatse kohvi saad ubadest!
Jahvatatud kohv kaotab oma aroomid ja maitsed väga kiiresti. Kui avad jahvatatud kohvi paki ja lased sel avatuna seista, muutub see lühikese ajaga maitsetuks ja aroomivaeseks. Kohviubade värskus püsib oluliselt kauem.
3.Jahvata ube ainult vajaminev kogus vahetult enne kohvi valmistamist!
Samamoodi kui poest ostetud jahvatatud kohv, muutub ka Sinu jahvatatud kohv kiiresti maitsetuks. Jahvata nii palju, kui just täpselt parasjagu vajad ja mitte rohkem.
4.Iga kohvijook nõuab oma jahvatust!
Vali sobiv jahvatus oma lemmik-kohvijoogile.
espresso = peenike
filtrimeetod = keskmine
presskann = jäme
5.Parim kohvikogus on täpne kogus.
Kohvi kuldreegel ütleb, et parim on 60 g jahvatatud kohvi 1 l vee kohta. On Sul olemas kohvikaal? Kui oleme p a r i m a jahil, siis on kohvikaal sama vajalik nagu termomeeter lihale.
6.Lase keeval veel jahtuda!
Väga tähtis! Keev vesi kõrvetab kohvi ja maitse saab kibe nagu kõrbenud toidul ikka. Õige vee temperatuur on 92-96 kraadi.
7.Õige tõmbeaeg!
Tõmbamisaeg annab Su kohvile nime ja iseloomu. Missugust kohvijooki soovid?
Espresso 20-30 sek
Presskann 4-6 min
Fiter 3-5 min
V60 2,5-3,5 min
Moka 2,5-3 min
Aeropress 1-2 min
8.Hoia oma lemmikkohv värske!
Jäta kohvioad originaalpakendisse. Sule avatud pakk õhukindlalt sulguriga. Nii garanteerid ubade aroomide ja maitse parima säilivuse. Ka kohvioad kaotavad aja jooksul väärtuse. Kui oled kohvitarbijana tagasihoidlik, eelista väiksemaid pakendeid – 250 g või 500 g.
Kui oled kõiki neid nippe järginud ja kohv pole ikka päris see, mida hing ihkab, siis ehk on Sinu maitse-eelistus miski muu kohvisort? teine röstimisaste? Aga ühes võid olla kindel: oma olemasolevate vahendite ja ubadega oled teinud parima võimaliku, siis – NB! – tuleb katsetada ja proovida, et leida üles enda tõeline eelistus. Kohv pole must-valge maailm! Ära jää kinni ühte maitsesse, ühte valmistusviisi – katseta, proovi, mängi – leia oma ja parim!
Ja kui katsetamine tekitab Sinus enamat kohvihuvi, siis üks võimalus oma maitse-eelistust timmida on tulla meile kohvikoolitusele KAFO Keskusesse (A.H. Tammsaare tee 47, Tallinn), kus saame Sulle pakkuda cupping’uid, erinevaid valmistusviise, lõhnade pimeteste ja muud põnevat kohvihuvitavat! Vt lisa www.kafo.ee

Postitus sündis koostöös KAFO-ga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.