Rootsist pärit kaerahelbepallid ehk kohaliku nimega havrebollar on tõeline mugavusmaius, mida tõeliselt lihtne valmistada ja mis maitsevad ka väga mõnusalt. Maitsevad hästi nii lastele kui suurtele ja ilma liialdusteta pidin nende pallikeste eest võitlust pidama, et neid ikka pildile jaguks. Kratid kippusid kogu aeg kallale.
Selle maiuse puhul ei pea helbeid kuumutama, mis muudavad need trühvlid eriti tervisesõbralikuks. Mina kasutan ka täistera kaerahelbeid, mis on helveste seas kõige toitainerikkamad ehk siis tera ei ole liigselt töödeldud.
Olen selliseid maiuseid kahel erineval moel teinud. Ühele variandile lisan kohvi, mis annab üllatavalt tugeva maitse kogu komplektile.Teise variandi sisse läheb ka tume šokolaad, mille suuremad magusasõbrad võivad asendada ka piimašokolaadiga ning maitses annab tooni sarapuupähklimaitseline šokolaadijoogipulber.
Kohvimaitselised kaerahelbepallid
Valmistamisaeg: 15 minutit + 2 tundi külmas hoidmiseks
Ca 20 pallikest
100 g toasooja võid
0,5 dl pruuni suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 dl täistera jämedaid kaerahelbeid
2 dl odrahelbeid
50 ml kanget kohvi (nt Lavazza ubadest espressokohv)
2 sl kakaopulbrit
3 sl tavalist või kakaoga kondenspiima
kookoshelbeid (nt Germund valikust)
Vahusta toasoe või suhkru ja vanillisuhkruga. Lisa kakaopulber, kondenspiim ja kohv. Sega kõik läbi ning lisa siis kaera ja odrahelbed. Aseta mass paariks tunniks külma. Vormi käte vahel ümmargused pallid ja veereta neid kookoshelvestes.
Kaerahelbepallid šokolaadiga
Valmistamisaeg: 15 minutit + paar tundi külmas hoidmiseks
ca 20 pallikest
50 g toasooja võid
100 g sulatatud šokolaadi
3-4 sl Monbana šokolaadijoogi pulbrit (mina kasutasin SEDA maapähklimaitselist varianti)
1 dl karamellimaitselist kondenspiima
3 dl täistera kaerahelbeid
sarapuupähklijahu pallide veeretamiseks (näiteks SEDA Umami poes pakutavad rasvavaba sarapuupähkli jahu)
Tumedat šokolaadi ja hakitud pähkleid kaunistamiseks (soovi korral)
Sulata või koos tükeldatud šokolaadiga ühtlaseks. lisa šokolaadijoogi pulber, kondenspiim ja sega läbi. Lisa segu sisse kaerahelbed. Aseta saadud mass paariks tunniks jahedasse. Veerata siis käte vahel ümmargused pallid ja püherda neid pähklijahus. Kui soovid kaunistada, siis nirista pallikestele peale sulatatud šokolaadi ja sinna puista veidi pähklipuru või muud meelepärast.
Postitus sündis koostöös KAFO-ga.
Vasta