Uus raamat kapsaliste perekonnast ja toitudest, mida neist valmistada annab. Raamatuloos ka lisaks

Esileht / Määramata / Uus raamat kapsaliste perekonnast ja toitudest, mida neist valmistada annab. Raamatuloos ka lisaks

Tore on jagada jälle raamatu-uudiseid. Nimelt on saanud kaante vahele raamatutäis retsepte erinevatest kapsastest ehk siis valgest ja punasest peakapsast, Hiina kapsast, lillkapsast, brokolist, Romaani lillkapsast, Savioa kapsast, nuikapsast, rooskapsast, paksoist, lehtkapsast ja ka meie oma rahvuslikust aardest hapukapsast.
Selle raamatu idee pakkus välja Varraku kirjastus ja olen väga tänulik selle eest, et sain oma kire ja armastuse kapsa perekonna vastu põhjalikult lahti kirjutada. Kuna minu suhe kapsaste perekonnaga on üle keskmise kirglik, ei vajanud ma isegi pikemat mõttepausi, vaid võtsin rõõmuga ettepaneku vastu. Nii saigi alguse raamat “Kapsaroad, Põnevaid toite erinevatest kapsastest
Sellesse raamatusse püüdsin mahutada võrdsetel alustel nii kapsamaailma väärikaid diivasid kui uusi tõusvaid tähti kapsataevas. Retseptide hulgast leiab nii tuttavlikke kooslusi kui ka hulganiselt uusi ja teistlaadseid elamusi pakkuvaid roogi. Mitmete rahvusköökide erinevad kapsaroad on raamatus oma koha leidnud ja just seepärast, et nii põnevaid ja toimivaid kooslusi oleks patt jagamata jätta.

Kapsaste maailm on kaunilt kirju ja võluvalt mitmekesine. Olgu siis tegemist vana hea valge peakapsaga, mida võib meie rahvusköögi üheks alustalaks nimetada, või hoopis uuema aja staaride lehtkapsa või Romaani lillkapsaga. Erinevatest kapsastest valmistatud roogade hulk on lõpmatu ja üheks suurimaks peavaluks raamatut koostades oligi kriitilise valiku tegemine. Sahtlisse jäi igal juhul teine raamatutäis retsepte, mis kõik kapsastest veel teha annaks. Minu eesmärgiks oli leida uusi ja põnevaid valmistusviise, sest kapsahautis hakklihaga on küll ajatu klassik, aga kardetavasti sellega kedagi enam üllatada ei õnnestu.

Vitamiinidest pungil talvine hapukapsasalat. Selle salati sööjat viirused ei kimbuta

Savioa kapsas, mis meil veel suhteliselt vähe tuntud,. Tegemist  igati maitsva ja mõnusa kapsaga, mis näeb erksalt roheline välja ka talvisel ajal

Rooskapsanupsud on minu suured lemmikud. Oleks neid vaid ainult rohkem saada! 

Põnevaid toite erinevatest kapsastest leiab ka rahvusköökidest. Siin veisefilee vokk brokoli ja suvikõrvitsaga

Hiina kapsas tundus pikka aega minu jaoks üsna mõttetu kapsana, aga kui teda õiges kombinatsioonis valmistada, siis on tulemuseks väga maitsev taldrikutäis

Isetehtud purgis hapendatud hapukapsas. Täiesti teostatav ja selleks ei pea suurt tünnitäit korraga hapendama

Kapsarulle on raamatus mitu erinevat. Siin pildil aasiapärased Hiina kapsa rullid magushapus kastmes

Lillkapsas on viimase aja superstaariks saanud. Ka Kapsaroogade raamatus on lillkapsale palju tähelepanu pühendatud. Siin näiteks lillkapsatainal juustused ampsud. Kõigile neile, kes jahutooteid liialt tarbida ei soovi või ei saa

Lehtkapsas on minu suur lemmik. Näiteks salatina koos kinoa, avokaado, kitsejuustu, Kreeka pähklite ja granaatõunaseemnetega

Veel ühed kapsarullid. Seekord Savoia kapsast ja tomatikastmes hautatuna

Tervislikumat sorti pirukas, kus fetajuustu, peedi ja lehtkapsaga täidis nõjatub mandlijahust pirukapõhjale

Vahel ei olegi muud vaja, kui suvist noort peakapsas, võid ja soolahelbeid. Imemaitsev!

Loomulikult ei puudu raamatust ka kapsapirukad. Pildilolev kapsapirukas on Peipsi äärest pärit põneva majoneesitainaga, mis kapsatäidisele suurepärase raamistuse loob

Ideid erinevateks kapsatoitudest peaksid siit raamatust leidma nii paadunud kapsasõbrad, kes soovivad kapsatoitude ideedele värskendust ja vaheldust leida, kui ka need, kelle sõprussuhe kapsaste perekonnaga on alles algusjärgus. Minu sooviks oli anda muuhulgas mõnele kapsale uut võimalust, sest näiteks lödiks keedetud rooskapsas võib aastateks igasuguse rooskapsaisu ära võtta. Või kui vaikselt meie lettidele hiilinud uuema aja tegija lehtkapsas kellegi jaoks veel nõutust tekitab, siis sellest kapsast on siin raamatus ka päris-päris palju toite.
Raamatu alguses on pikemalt lahti kirjutatud iga kapsaliik ja endalegi üllatuseks avastasin, kuivõrd mitmekesine, toitaineterikas, vitamiinidest ja mineraalainetsest pungil ning täisväärtuslik on perekond, mis mahub kapsaste määratluse alla. Igal veel oma plussid lisaks. Ja kui mängu tuua veel hapukapsas, mis aitab meid talvisel ajal nii vitamiinide kui ka probiootikumidega, siis on võib ilma liialduseta mängu tuua supervilja termini. Ehk siis – sööge kapsaid, siis olete terved ja rõõmsad! Kui aga ideedest puudu tuleb, siis piiluge Kapsaroogade raamatusse.
Et aga teiega häid uudiseid jagada, siis loosiksin hea meelega välja ka kaks kõnealust raamatut. Loosimises osalemiseks ei tule muud teha, kui jätta kommentaaridesse märge selle kohta, milline on sinu lemmik kapsatoit või kas sul on mõni vahva firmakas, kus pearollis mõni kapsa perekonna esindaja. Kõigi vastanute vahel loosin reedel ehk 20. mail välja 2 Kapsaroogade raamatut, mille toimetan oma kulu ja kirjadega võitjani. 
Seega, jäta siia postituse alla oma kommentaar ja kapsatoitudest retseptiraamat võib olla üsna pea juba sinu köögi kokaraamatute riiulil.
Kohtumiseni kapsalettide juures!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.