Nõgesesupp. Igakevadine, turgutav ja väga maitsev

Esileht / Määramata / Nõgesesupp. Igakevadine, turgutav ja väga maitsev

Igakevadine nõgesesupp on traditsioon, milles pean “süüdistama” oma ema. Nõges on üks esimesi umbrohtusid, mis kevadel tärkab ja mille leidmisega ei pea tavaliselt ka liiga palju vaeva nägema. Nõges sobib supiviljaks suurepäraselt ja kuna nõges teeb meie talvisest ajast kurnatud kehale nii palju head, siis olen selle traditsiooni ka meie perre sujuvalt üle toonud. Loomulikult suudavad lapsed vahel selle peale põlastavat nägu teha, aga tavaliselt leebub ilme üsna kohe peale supi ärasöömist. Sest vaatamata supi laste jaoks ohtlikuna tunduvale rohelisele välimusele maitseb nõges supi sees väga hästi. Seda on isegi lapsed hiljem mokaotsast tunnistanud.

Selle supi puhul on ehk kõige aeganõudvamaks ettevõtmiseks nõgese leidmine. Supi enda valmistamine on tõeline lapsemäng. Muna keetmine võtab ka veidi aega, aga kui kasutada vutimunasid, nagu juuresoleval pildil, siis kulub ka selleks vee keema ajamise aeg ja siis veidi vähem kui 2 minutit. Pole just liiga palju ühe supi jaoks, eksole 🙂
Kevadine nõges on võimas tegija. Eelkõige on ta vitamiinide ja mineraalainete allikas ning toetab ka veresoonkonda. Tuntud tegija kehvveresuse korral, kuid profülaktilises mõttes sobib kõigile mõõdukas koguses, et kevadväsimust peletada.
Selle supi plussiks on see, et nõgest ei pea pikalt kuumutama ehk siis valdavalt peaks nõgesesupp olema sama kasulik, kui näiteks nõgesetee. Pikalt kuumutades kipuvad ravimtaime kasulikud omadused ka vähenema. Kuumutama peaks nõgest vaid niipalju, et tema karune olemus kahjutuks teha.
Sellest kogusest jätkub 4-le
12 vutimuna
suurem peotäis värskeid kõrvenõgeseid
1 l puljongit (kas omatehtud või siis näiteks Maggi Bio ökoloogilist köögivilja puljongipulbrit)
serveerimisel võid juurde pakkuda näiteks krõbedaid ahjus valmistatud juustusaiu või muud meelepärast

Keeda esmalt vutimunad. Selleks aseta vutimunad külma vette ja lase keema tõusta. Keeda umbes 1-1,5 minutit, siis saad tulemuseks pehme munakollasega vutimuna. Keemise ajal tuleb mune aegajalt segada, et munakollane ei vajuks ühele küljele. Keedetud munad kurna ja aseta kohe külma vette. Koori ja lõika munad pooleks.
Pese nõgesed sõelal, aseta kaussi ja kalla siis kuuma veega üle. Nüüd nõgesed enam ei kõrveta. Vajuta üleliigne vesi nõgestest välja ja haki need jämedalt. Aseta taldikupõhja tükeldatud nõgesed. Kuumuta puljong ja jaota puljong taldrikute vahel. Aseta igasse taldrikusse 3 poolitatud vutimuna ja serveeri nõgesesupp kohe.


Postitus sündis koostöös Maggiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.