Eelseisvast emadepäevast, espresso-šokolaadikoogist ja heast kohvist

Esileht / Määramata / Eelseisvast emadepäevast, espresso-šokolaadikoogist ja heast kohvist

Eelseisval pühapäeval on emadepäev. Ilus päev ja ilus komme seda tähistada. Olen isegi, silmad märjad, vaadanud ja kuulanud oma laste emadepäevakontserte ja kõik isetehtud emadepäevakingid on hoolikalt ära pandud. Vahel on hea vaadata gümnasistidest vanemate poegade omaaegsed kaarte, kus värskelt kirjutama õppinu varesejalad aitavad meenutada neid aegu, kui nad veel minust pikemad ei olnud. Millal nad küll suureks kasvasid, esitan ma emade tavapärase küsimuse…
Emadel on tavaliselt oma nõrkused. Minul küll on. Esiteks armastan ma head kohvi. Just sellist, mis ei ole kiirustades tehtud ja kus on olemas korralik piimavaht ja kus kohv õige kanguse ja kogusega (olen see veidrik, kelle kohv peab olema üsna täpsete vahekordadega ja kui te kuulete kedagi tellivat cappucinot aga veidi vähema piimaga või kohvi, mis oleks midagi cappucino ja espresso macchiato vahepealset, siis olen see suure tõenäosusega mina).

Teiseks nõrkuseks on tume šokolaad. Olen küll väga nigel magusasõber, aga vahel tabab isegi mind seletamatu soov midagi head endale lubada. Näiteks tükike tumedat ja väga head šokolaadi. Piinlik tunnistada, aga mul on oma salakoht, kus on alati väike tumeda šokolaadi tahvel laste eest ära peidetud. Lapsed ei oska seda šokolaadi isegi korralikult nautida ju! Pistavad suure tüki suhu ja siis närivad ja neelavad kiirelt. Õige šokolaadi söömine tähendab naudingut, keelel šokolaadi sulatamist ja iga rakuga ning maitsenäsaga kohalolekut ning nautimist. Kes teab, see saab aru. Šokolaadide headust hindangi tihti just selle järgi, kuidas ta suus sulab. Kusjuures see on päris hea indikaator.

Kuna mul on kahtlusi, et selliseid kohvi- ja šokolaadisõpradest emasid leidub teisigi, siis mõtlesin enne emadepäeva postitada ühe korralikult šokolaadise espressokoogi retsepti. See on just selline mahlane kook, mille puhul piisab ka väikesest tükikesest, aga kõik maitsed on lihtsalt nii head ja õiged, et nauding on garanteeritud. Kui soovid tervislikumat varianti, kasuta koogis pähklijahu, mis muudab küll koogi veidi pudedamaks ja kuivemaks. Samas võib selle koogi valmistada ka tavalise nisujahuga. Maitse poolest meeldib mulle pähklise maitsega kook rohkem.



Mahlane espresso-šokolaadikook
8-10-le
200 g tumedat šokolaadi, hakituna
50 ml väga kanget head espresso kohvi (nt KAFO El Salvador erikohvi, mis on saanud minu absoluutseks lemmikuks)
120 võid, tükeldatuna
5 muna, kollane ja valge eraldi
2 dl rafineerimata roosuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
2 sl kakaopulbrit
0,5 tl soola
2 dl Kreeka pähkli (nt SEDA rasvavaba pähklijahu) või mandlijahu (võid kasutada ka tavalist nisujahu, seda kulub 1,5 dl)
Sulata vesivannil hakitud šokolaad. Ära sega. Lisa šokolaadile espresso ja tükeldatud või ja jäta mõneks minutiks seisma, et või sulaks. Sega kõik ettevaatlikult läbi ja jahuta veidi. Vahusta munavalged ja vahustamise lõpus lisa vähehaaval suhkur. Vahusta tugevaks vahuks. Seda kuivaineid – pähkli- või nisujahu, küpsetuspulber, kakao ja sool. Sega kokku munakollased ja šokolaadi-võimass. Jälgi, et šokolaad liiga kuum ei oleks, muidu hakkab muna kalgenduma. Sega ettevaatlikult juurde munavalgevaht, sega ja sõelu siis sisse kuivained. Sega ettevaatlikult läbi.
Vooderda lahtikäiva  ja ca 24 cm läbimõõduga vormi põhi küpsetuspaberiga ja määri küljed võiga. Kalla tainas vormi ning küpseta 180 kraadi juures umbes 30-35 minutit. Mina kasutasin küpsetamiseks niisket pöördõhku ja sellist võimalust pakub Electroluxi auruahju üks funktsioonidest. See kook võib keskelt veidi nätske olla ehk siis šokolaadikookidele omaselt maitseb pigem lõplikult läbiküpsemata kook paremini, kui kuivaks küpsenud variant.
Jahuta veidi ja puista siis peale tuhksuhkrut ning kaunista soovi korral värskete maasikatega.


Koogi nautimiseks on aga vaja sinna kõrvale head kohvi.
Koogi juurde sobib hästi aga tõeliselt hea kohv. Mind on kohviga hellitanud ja kohvi teemal harinud KAFO, kes on hea kohvi teema endale südameasjaks võtnud. KAFO erikohvid on midagi sellist, mille juurest on laiatarbekohvi juurde tagasi pöördumine päris keeruline.
Kes hea kohviga harjunud ja kellele suvel plaanis maakodus või suvemajas aega veeta, see on tõenäoliselt olnus sama küsimuse ees, mis meiegi. Head kohvi tahaks ka suvehommikutel nautida, aga suurt ja täisautomaatset espressomasinat ei hakka suvekodusse soetama ja linnakodust seda ka ümber ei asusta. Tegime presskannuga, aga oli päris tüütu, kui seda kannu ilma veeta maakodus pidevalt pesta ja läikivaks poleerida. Eriti kui kohvi tassi-paari kaupa valmistada. Õnneks andis KAFO mulle proovida SEDA vahvat vidinat, millel nimeks Aeropress ja mis on mõnusalt nutikas lahendus kõigile neile, kes sooviksid tõeliselt head kohvi ka suvekodus või kasvõi matkal või piknikul. Eelduseks on ainult kuuma vee olemasolu, mis peaks olema mitte keev, vaid ca 80 kraadise temperatuuriga. Aeropressiga kohvi valmistamine saab üsna kiirelt selgeks ja, kinnitan, kohvi maitse on sobilik ka kõige nõudlikumale kohvisõbrale. Aeropressiga saab valmistada korraga kas ühe või kaks tassitäit kohvi sõltuvalt siis lisatud kohvi- ja veekogusest. Puust ette ja punaseks saab Aeropressi kasutamise seda videot vaadates.

Järgides Aeropressi kasutamise reegleid, sai ka espresso-šokolaadikoogi juurde üks nauditav tassitäis valmistatud.

Esmalt jahvatatud kohv tassil oleva toru alumise ossa seal oleval filtrile. Siis 80-kraadine vesi peale ja natuke aega segada.

Siis tuleb ehitada torn ehk sisemine toru läheb välimise sisse ja hakkab vaakumist tekkiva rõhuga vett läbi kohvi suruma

Voila! Tassis on nüüd aromaatne kohv olemas
Saime juba oma maakodus hommikust Aeropressiga kohvi nautida
Ilus hommik, eksole 🙂

Hea kohvi eelduseks on muidugi head ja soovitavalt värskelt jahvatatud oad, mille puhul võib kasutada KAFO enda abi (ostes KAFOst kohvioad, võib lasta need vastavalt sellele, millise seadega kohvi valmistada, parajaks jahvatada). KAFOst saad kaasa siis sellise sildikesega kohvi, kus kõik ilusti kirjas.

Sellise sildi saab iga KAFO-s jahvatatud kohvipakk enne kliendile üleandmist endale külge

Võib muidugi pikendada veel kohvinaudingut ning tekitada koju vastupandamatu ja ainult värskelt jahvatatud kohvile omane aroom. Kuidas oleks näiteks SELLISE imearmsa kohviveskiga ubade jahvatamine?

Kohvi jahvatamine on muutunud meil kodus vaidlusteemaks, sest kõik tahavad seda ise teha 🙂

Hoopis teine teema ju, kui elektrilise ja valjuhäälse masinaga neid hommikul köögis jahvatada. See mõnus vaikne kohviubade purunemise ragin ja siis see aroom, mis üle toa hakkab hõljuma…. Hommik on hetkega paljulubavam ja päikeselisem. Kohviveski on veel selle poolest mugav, et kui oad jahvatatud, võib veski osa pealt maha keerata ja selle asemele kaane panna ning kohviveskist saab hetkega purgike värskelt jahvatatud kohviga.
Piimavahustamine on veel üks suurem teema. Minu jaoks on korralik hommikukohv ikkagi piimavahuga. Tunnistan, et koduse Jura masina küljes olev vahustaja on olnud minu suurejooneline läbikukkumine. Vaht tuli vesine ja vajus ära. Proovisin mõned korrad, aga see voolikuga sebimine ja pärast kõigi osade puhastamine….lõin käega ja valmistasime juba aastaid kas siis pliidil kastrulis või ka tassis ja mikrolaineahjus ning hiljem väikese käsivahustajaga vahustades. Nüüd aga teeb selle töö ära SEE Jura piimavahustaja, mis on tõeliselt mugav ja lihtne seade.

Teeb töö kõik ise ära, kui juhe seina pista ja nupule vajutada.

Seda tihedat ja ühtlast vahtu on keeruline pildil demonstreerida, aga just selline ideaalne vaht sealt ülemisest piimavahustaja anumast mulle just vastu vaatas. 

Piim vahustub ülemises anumas ja ainult ühe nupulevajutusega. Kusjuures vaht on tõeliselt tihe ja kohev. Selle abilisega on piima vahustamine täiesti jõukohane ka lastele ja meie pesamuna on küll täiesti sõltuvuses juba piimavahuga kakaost, mida ta tänu vahustajale saab sujuvalt ise teha.

Kui aga jutt juba kohvi peale läks, siis siin veel 9 kohvitarkust, mis teadlikule kohvinautlejale võiksid tüvitekstiks olla.
9 kohvitarkust kohvisõbrale une pealt teadmiseks.
Hea kohv on peen kunst nagu gurmeetoit ikka – nüansi- ja detailirohke. Kohvitundmise ja –valmistamise kunsti võib õppida aastaid või lausa kogu elu. Et aga iga hea asi hakkab kuskilt esimeste sammudega peale, siis loe ja ole hakatuseks neis asjus kindel mis kindel:
1.Mida kauem vesi ja kohv kokku puutuvad, seda rohkem kofeiini eraldub. Maitseküllases espressos, mis valmib 20-30 sekundiga, on kofeiini vähem kui presskannu või filtermasinaga valmistatud kohvis, kus vee ja jahvatatud kohvi kokkupuuteaeg on pikem.
Õhtusöögi lõpetuseks  on seepärast espresso väga sobiv, pikema tõmbeajaga kohv aga pigem mitte – espresso aitab seedida ja ei tekita vähese kofeiinisialduse tõttu uneprobleeme, hilisõhtuse presskannu või filtermeetodil valminud kohvi juues võid aga armsaid valgeid lambaid pimedas toas lakke vaadates lugeda tunde ja tunde.
2.Robustas on rohkem kofeiini, araabikas rohkem maitseid. Hommikuseks äratuseks sobivad hästi robusta ubade sisaldusega kohvisegud, sest robusta kofeiinisisaldus on 2 x suurem kui 100% araabika ubade segudes. Araabika kofeiini sisaldus on 0,9-1,4% ja robustal 1,8-4%.
Araabika kohvid aga on ülirikkaliku maitse- ning aroomiprofiiliga.
3.Americanos on kofeiini vähem kui musta kohvis. Americano valmistamiseks võetakse  espresso + 30-90 ml kuuma vett, musta kohvi puhul puutub jahvatatud kohviga kokku aga kogu veekogus korraga ja selle tõmbeaeg on reeglina 3-5 minutit. Nende kohvijookide tuntav vahe on kofeiinis – americano kofeiinisisaldus on väiksem, sest vee ja kohvi kokkupuuteaeg on nagu espressolgi vaid 20-30 sekundit.
4.Õige jahvatus annab kohvile maksimaalse maitse ja aroomi. Kõige peenem jahvatus sobib türgi e. ibriku-kohvile. Espresso jahvatus on samuti peen, aga pisut jämedam türgi kohvi omast.  Keskmine jahvatus sobib filterkohvile ning jäme presskannukohvile. Aeropressiga valmistades kasutatakse erinevaid jahvatusi, aga eelistatud on peenem jahvatus.  Erinevad vahendid ja jahvatused ekstraheerivad maitseid ja aroome erinevalt. Õige jahvatus annab parima tulemus.
5.Õige piima temperatuur kohvis on 60-65, siis on piim magus ja vahustub hästi. Cappuccino ja caffe latte teeb suhkrutagi magusaks õigel temperatuuril lisatud vahustatud piim. Alla 60 kraadi on piimal magusust vähem ja üle 65 kraadi tekib juba keedupiima maitse ning lõhn.
6.Siidise piimavahu saad suurema valgusisaldusega piimast. Mida suurem on valgusisaldus piimas, seda parem saab vaht – valk „ehitab“ vahu. Vaata paki pealt piima valgusisaldust, kui tahad ideaalset vahtu.Valku toetab rasv, et piimavaht kokku ei vajuks ning siidine püsiks. Rasv toob ka maitsed paremini esile.  Vali piima rasvasisaldus vastavalt kohvi röstimisastmele – kui eelistad heleda röstiga kohvi, siis ei ole mõtet kasutada väga rasvast piima(üle 2,5%), sest see hakkab domineerima kohvimaitse üle.
7.Kohv põletab rasva ja aitab kiirendada ainevahetust. See on ju küll tore teada? Figuurisõpradele soovitame itaallaste kombel pärast hommikusööki enam piima kohvi sisse mitte panna – alates keskpäevast juuakse seal ainult espressot või musta kohvi. Espresso kiirendab ainevahetust ja ei lisa kaloreid.
8.Kohvis on kuni 1000 aroomiühendit, veinis kuni 500-600. Kohvi aromaatsus on uskumatult rikkalik. Keemikud pole suutnud tänini kohvi aroomi usutavalt järgi teha – liiga palju nüansse! Ergutagu see Sind erilise hoolega kohvipakki sulgema iga kasutuse järel, et kogu seda imelist buketti värskena hoida. Sa ju ei hoia ka head veini või õlut pikka aega avatuna, et seda siis liisunult tarbida?
9.Erikohv on tippkvaliteediga ning farmeri nimeni teada päritoluga kohv, millele on andnud vähemalt 80 punkti 100-st sertifitseeritud kohvispetsialistid ning mille maitse on tõesti unikaalne. Erikohvi kasvatatakse keskkonnasäästlikult, vastavuses ülikõrgete standarditega, eriliste teadmiste, oskuste ja pühendumusega igas pisimaski etapis.
Erikohvide tulek on kohvimaailma uusim ja kasvav trend. Erikohv moodustab maailma kohvitoodangust ca 5%-ise tippude tipu. Kui oled veendunud kohvisõber, siis proovi kindlasti erikohvisid – unikaalset kohvinaudingut. Erikohvid on eriti head käsitöökohvina.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.