Praetud okra ja bataadi roog India moel

Esileht / Määramata / Praetud okra ja bataadi roog India moel

Okra on eestlaste jaoks vist tähekombinatsioon, mida paljud ei oskagi kuhugi kategooriasse paigutada. Vähemalt joonib automaatne õigekirjakontroll iga kord püüdlikult okra alla kui vigase sõna. Tegelikult on jutt ühest köögiviljast, mida oma reisidel nii Aasiasse kui ka lõunapoolsetesse riikidesse olen päris sageli kohanud. Ka Vahemere ja Lähis-Ida kandi köök sööb okrat meeleldi ja see on paljude mõnusate toitude üheks koostisosaks. Okrat poest otsida on Eestis olnud üsna tulutu ettevõtmine. Õnneks on mitmete eksootiliste viljade maaletoomise tänuväärse töö enda õlgadele võtnud Fruitxpress, kust on pärit ka minu okra. Lisaks suurepärasele valikule on Fruitxpressist puu- ja köögiviljade ning salatite-ürtide tellimine olnud sümpaatselt mugav – hommikul olen tellimuse sisse andnud ja lõunaks on auto kastitäie värske kraamiga juba ukse taga.

Okra, mida tuntakse ka daami sõrmede nime all, on pärit Aafrikas, kuid levinud nüüd päris laialdaselt neisse maadesse, kus troopiline kliima ehk okra kasvukeskkond sobilik. Okrat süüakse koos tema sees olevate seemnetega, mis eraldavad vedelikku paksendavat ainet. Seetõttu kasutatakse okrat sageli ka roogade paksendamiseks. Okrat süüakse ka tervena erinevate kastmete ja marinaadide sees. Okra maitse on suhteliselt neutraalne, mistõttu sobib ta hästi vürtsikatesse toitudesse.
Okra on muuhulgas ka vili, mis on madala kalorsusega, suure kiudainesisaldusega ning pungil mineraalainetest ja vitamiinidest. Seega igati tervisesõbralik valik, lisaks põnevale ja uudsele maitseelamusele, mida okraroad pakuvad.
Mina otsustasin okrast teha roa nimega Aloo Bhindi ehk praetud okra. See on India päritolu lihtne vegetaarroog, kus pearollis ongi okra. Algne variant oli tavalise kartuliga, mille asendasin bataadiga.
300 g okrat
1 bataat ehk maguskartul
1 sibul
1 küüslauk
1 tšillipipar
õli
1 tl vürtsköömneid
1/2 tl jahvatatud koriandriseemneid
1/2 tl jahvatatud kurkumit
näpuotsaga musti seesamiseemneid
õli
soola ja pipart
Värsket koriandrit

Tükelda okra. Koori ja tükelda bataat. Haki sibul, küüslauk ja tšillipipar. Kuumuta pannil õli ning prae vürtsköömneid, kuni need hakkavad pannil hüplema. Lisa hakitud tšilli, seesamiseemned, küüslauk ja sibul ning hauta mõned minutid. Lisa tükeldatud bataat ja prae keskmisel kuumusel umbes 4 minutit. Lisa pannile tükeldatud okra ja prae teist samakaua. Lisa jahvatatud koriander, kurkum ja sega kõik läbi. Lase pannil küpseda, kuni köögiviljad on pehmed. Selleks peaks kuluma ca 6-8 minutit. Okra ja bataat võiksid pannil veidi pruunistuda, see lisab mõnusa maitse. Lisa sool ja pipar ning küpseta veel mõned minutit. Enne serveerimist lase mõned minutid kaane all tõmmata, et maitsed seguneksid ning serveeri siis suuremal taldrikul. Serveerides lisa hakitud värsket koriandrit. Võid pakkuda kõrvale ka maitsestamata jogurtit. Juurde paku lamelaiba või lavašši.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.