Rebitav seakülg magusas tšillimarinaadis. Valminud Slow Cooker potis, mida nüüd ka lõpuks Eestist saada on!

Esileht / Määramata / Rebitav seakülg magusas tšillimarinaadis. Valminud Slow Cooker potis, mida nüüd ka lõpuks Eestist saada on!

Olen oma postitustes aastate jooksul ikka jutlustanud oma armsast slow cooker ehk aeglaselt küpsetavast potist, mille kunagi ühelt reisist Inglismaale kaasa tõin. Väike adapter vahele, et see köögimasin meie elektrivõrku sobituks ning tubli köögiabiline ongi olemas. Nüüdseks on mind see tagasihoidlik köögiabiline juba mitmed head aastad teeninud ja jõudumööda olen sellest ka oma blogis kirjutanud. Samas mitte liiga sageli, sest kahjuks ei ole Eestist seni olnud seda potti võimalik leida. Hea meel on tõdeda, et võttis aega mis võttis, aga lõpuks on ka meil võimalik aeglaselt küpsenud toitude maailma sukelduda ja mis saaks enne jõule veel parem uudis olla.

Mis siis slow cooker endast kujutab? See on lihtne köögimasin, mis koosneb laias laastus kahest osast. Metallist väliskiht, milles asub elektri toel toimiv küttekeha ja sinna sisse sobituv savipott, mida sis küttekeha igast küljest soojendab. Valida on kahe küpsetamisrežiimi – low ja high – vahel ning samuti on masinal olemas režiim, millega saab juba valmis toitu soojas hoida. Hästi lihtne masin, aga toiduvalmistamisel pakub ta meeldivalt palju võimalusi. Ikka nii, et paned toidu potti, keerad nupu asendisse “low” ja siis võtad 8-10 tunni pärast välja liha, mis laguneb kahvli all ja kukub luudelt. Pikk valmimisaeg võimaldab toidutegemist veidi teisiti planeerida kui tavalise kokkamise puhul. Nimelt võid hommikul enne tööleminekut ahju tööle panna ja töölt koju jõudes ootab sind valminud toit. Või siis õhtul tööle pandud masin annab tulemuseks hommikuks värskelt valmis saanud roog. Kui kasutada režiimi “high“, siis lüheneb küpsemisaeg jämedalt võttes umbes poole võrra. Temperatuurid on vastavalt 77 ja 100. Ei pea vist lisama, et kõige maitsvam ja mahlasem jääb roog ikkagi madalal temperatuuril küpsetades.
Omamoodi jõuluime on see, et lõpuks ometi on slow cooker pottide “emaks” olevat CrockPot firma ahjud jõudnud ka Eestisse. Seega peaksid kõrvu kikitama kõik need, kes hindavad vaiksel kuumusel pehmeks haudunud toite ning kellel veel jõulusoovid soovimata või jõulukingid varumata. Slow cookeri maaletoojaks on Ülemiste keskuse esimesel korrusel asuv kauplus Kulp (eelnevalt Home Decor) ja pildil olev slow cooker maksab seal poes 79 eurot. Minu hinnangul on tegemist köögiabilisega, mille puhul ei ole ohtu, et ta kappi tolmuma jääks. Meil leiab see pott küll päris agarat kasutust ja seda eriti talvisel ajal, kui tummisemad toidud hinge järele. Samuti sobib potis valmistada hapukapsast, ube, kruupe jms, mis eeldavad pikemat haudumisaega. Liha niikuinii ja selle poti abil saab valmistada just “keerulisemaid” ja pikemat kuumtöötlemist vajavaid lihatükke. Nimetada võib veisepõske, veisesaba, metsloomaliha, seakülge (mis muutub lihtsalt nii mõnusaks mahlaseks oma läbikasvanud kihtidega), koodid, kintsud jpm.

Mina katsetasin seekord valmistada taas seakülge ja aasta tagasi Riis restorani perenaise Kadri Trani käest saadud  SEDA  retsepti veidi ümber töödeldes. Liha sai ülimaitsev ja just selline, mille puhul tekib kiusatus taldrik hiljem keelega üle poleerida.
Valmistamiseks läheb vaja:
ca 1-1,2 seakülge
3 küüslauguküünt, hakituna
pöidlasuurune jupp ingverit, hakituna
1 dl austrikastet
0,5 dl sojakastet
2,5 dl magusat tšillikastet
2 sl riisi- või veiniäädikat
maitse järgi seesamiõli (nt Thai Choice valikus on väga tugeva suitsuse maitsega seesamiõli)
koriandrit serveerimiseks
soola ja pipart
Sega kõik koostisained v.a. koriander kokku ja tõsta liha marinaadi paariks tunniks või üle öö. Tõsta liha koos marinaadiga slow cooker´isse ja küpseta “low” režiimil 8-10 tundi. Vahepeal võid liha kastmega kasta. Tõsta liha potist, lase veidi jahtuda ja lõika siis viiludeks. Puista üle värske koriandriga. Juurde paku meelepäraseid lisandeid.

Siin veel valik retsepte, mida tasuks slow cookeris valmistada:
Pikalt haudunud seakülg sinepi-mee marinaadis
Seakülg sinepi-õuna marinaadis
Seakülje rulaad
Veisepõse confit
Härjasaba hautis
Rogan josh ehk indiapärane lambalihahautis

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.