Piparkoogid speltajahuga ja veidi vähema suhkruga

Esileht / Määramata / Piparkoogid speltajahuga ja veidi vähema suhkruga

Jõulud ja piparkoogid on lahutamatud. Ei kujuta mina ette jõuluaega ilma piparkookideta ning samas ei maitse piparkoogid ka mingil muul ajal nii hästi kui jõulude ajal. Vähemalt meil kipub olema küll nii, et kui jõuludest jääb piparkooke alles, siis need jäävadki…alles. Suve saabudes poetan ma need siis vaikselt prügikasti, kui enne just mõnd piparkoogimaitselise põhjaga kooki ei ole teinud, kuhu need jõulust jäänud küpsised saab ära kasutada.

Piparkoogitegu (koos kohustusliku piparkoogitaina söömisega 😉) on alati kui jõuluhooaja avapauk. Advendiaja saabudes tuleb tuppa ikkagi jõululõhn tekitada. See käib tavaliselt üheaegselt sellega, kui õue jõulutuled üles sätime ja lauale mõned jõulukaunistused.  Et tunne hakkaks vaikselt peale tulema.
Nende jõulupiparkookidega on ainult see väike mure, et aja jooksul veidi muundunud toitumispõhimõtete järgi on päris kopsakat kogust suhkrut ja valget jahu sisaldavad piparkoogid kõike muud kui tervisesõbralik maius. Samas ilma ju ka ei saa. Seetõttu proovisin sel aastal veidi kohendada üht meie peres juba aastaid kasutusel olevat retsepti veidikene tervislikumaks. Vähendasin suhkru kogust ja pool lisatud jahust oli täistera speltajahu. Kõige karmimad kriitikud ehk pere lapsed võitsid uuendused väga hästi vastu ja väidetavalt pidid need piparkoogid olema isegi paremad kui eelnevalt tehtud. Ääremärkusena ehk tasub mainida, et tänu speltajahule on piparkoogid veidi muredamad kui ainult valgest jahust tehtud, samas oli tainas väga hästi rullitav ja käsitletav.
Algne retsept on pärit “Väikesest piparkoogiraamatust”, mis antud välja aastal 1993 ja need piparkoogid olid Soome jõulupiparkookide nime all seal raamatus.
1,5 dl tumedat siirupit
1,5-2 dl rafineerimata roosuhkrut
200 g võid
3 tl kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud pomerantsi (võid ka ära jätta, Meira maitseaineriiulilt leiab muidu pomerantsi)
1/2 tl nelki
1 tl kardemoni
(eelnevalt loetletud vürtside asemel võid lisada 2-3 tl piparkoogimaitseainet)
2 muna
2 tl soodat
4 dl nisujahu
5 dl speltajahu
Kuumuta potis siirup, suhkur, või ja maitseained. Jahuta segu ja sega sisse ükshaaval munad. Lisa jahu-sooda sega. Sega tainas ühtlaseks, kata kauss kilega ja jäta järgmise päevani seisma. Algselt tundub tainas üsna vedel, aga jahedas seistes muutub ta täpselt parajaks. Seisnud tainas rulli jahusel pinnal lahti 2-3 mm paksuseks ja vormi piparkoogid. Küpseta piparkooke 175 kraadises ahjus 10-15 minutit.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.