Kohvipaneeringus mahlane seafilee ja mõned lihtsad kõrvalroad sinna juurde. Pidulauale igati sobilikud

Esileht / Määramata / Kohvipaneeringus mahlane seafilee ja mõned lihtsad kõrvalroad sinna juurde. Pidulauale igati sobilikud

Uskumatu, aga ongi juba neljas advent möödas ja järgmine silme ees terendav tärmin on juba selle nädala lõppu paigutuv jõuluõhtu. Nagu ka kõikidel eelnevate aastatel, on olnud kogu detsember paras karusellisõit, kus kuupäevad ja tähtajad vaid kiirelt silme eest läbi libisevad ja ise tegeled sellega, et hoog sind karusellilt lihtsalt minema ei pühiks ning tempokal sõidul ikka ree peal suudaksid püsida. Eks jõuluõhtul siis üritame kõik oma hingamise jälle taastada ja südamerütmi taas paika saada. Kuni järgmise detsembrini 😃
Et aga jõuluõhtu saabub vääramatu jõuga ning sel õhtul tuleks kõik lauad ja liuad hea ja paremaga täita, siis siin paar veidi teistlaadset ideed. Esmalt kohvipaneeringus mahlane seafilee, kõrvalroogadest hasselbacki kõrvits ning vitamiinisalat hapukapsast, apelsinist ja jõhvikatest. Sekka veel mõned veinisoovitused ka.

Kõik postituse kasutatud nõud ja teksiilid on pärit Zara Home kauplusest www.zarahome.ee

Üsna teistmoodi maitsekombinatsiooniga mahlane kohvipaneeringus seafilee
Hasselbacki meetodil muskaatkõrvits lisandiks erinevate liharoogade juurde

Vitamiinipommist värske salat. Kõike hapukapsast ei tasugi potti pista





Kohvipaneeringus seafilee
Kohvi olen seni kasutanud liha valmistamise juures küll, kuid seni pigem marinaadi vedeliku maitsestamiseks ehk siis marinaadi sisse olen vahel maitsestamiseks üks-kaks espressot libistanud. Seekord sai aga jahvatatud kohvist üks paneeringu komponent ja tuleb tunnistada, et tulemus oli ühtaegu nii põnev ja maitsev.

Üllataval kombel andis röstitud ja jahvatatud kohviuba lihale põneva röstise maitse, mis sobib mahlase lihaga suurepäraselt.
ca 600 g sea sisefilee
1 sl kvaliteetseid kohviubasid (mina kasutasin Lavazza kohvubasid)
2 küüslauguküünt, hästi peeneks hakituna
1 tl fenkoli- ehk apteegitilli seemneid
1 tl suitsutatud paprika pulbrit
1 tl soola
Jahvatatud musta pipart
1 sl vedelat mett
oliiviõli
Puhasta liha kelmetest. Rösti fenkoliseemneid kuumal pannil veidi aega, kuni nad muutuvad aromaatseks. Tõsta uhmrisse või purustajasse. Lisa kohvioad, jahvatatud paprika pulber, sool ja must pipar ja töötle ühtlaseks peeneks puruks. Lisa küüslauk ning mesi ja sega kõik läbi. Tulemuseks peaks olema pastataoline mass. Vajadusel lisa veidi oliiviõli. Määri liha saadud seguga kokku ja aseta 200 kraadisesse ahju küpsema ca 25-30 minutiks. Tõsta liha ahjust ja lase ca 10 minutit seista, enne kui liha viiludeks lõikad. Serveerides võid juurde pakkuda hapukamat kastet või moosi (nt pohlamoos, jõhvikakaste, kirskaste vm).

Hasselbacki muskaatkõrvits
Üks hästi lihtne ja mõnus kõrvaroog, mis peaks kõikidele kõrvitsasõpradele meelepärane olema. Hasselbacki kartulite moel lõõtsaks töödeldud kõrvits on tõeline pilgupüüdja. Lisaks silmailule aitab selline lõõtsaks lõikamine ka ühtlasemalt maitsestuda ning pruunistuda.

ca 1 kg pikliku kujuga muskaatkõrvits
oliiviõli
2 sl mett
soola ja pipart
Hästi peeneks hakitud küüslauku
värsket tüümiani, hakituna
jahvatatud muskaatpähklit
Sega omavahel hakitud küüslauk, oliiviõli, mesi, tüümian, muskaatpähkel, sool ja pipar. Lõika muskaatkõrvits pooleks, koori ja puhasta seemnetest. Keera lõikepool allapoole, aseta külgedele näiteks söögipulgad vm kõrgendus ning lõika terava noaga kõrvitsasse tihedad sälgud nii, et alumine osa jääb läbi lõikamata. Piserda kõrvitsat maitseaineseguga ning aseta 200 kraadisesse ahju ca 25 minutiks, kuni kõrvits on küpsenud. Serveeri soojalt.

Hapukapsasalat apelsini ja jõhvikatega
Kui kohustusliku komponendina on laual alati hautatud hapukapsas, siis lisaks sellele võiks jõululaule sättida ka hapukapsa-toorsalati.

Apelsini ja jõhvikatega salat on tõeline vitamiinipomm ning lisaks sellele ka väga maitsev. Meie pere lemmik juba aastaid. Kui vähegi võimalik, kasuta selles hapukapsasalatis Uus-Kongo talu hapukapsast mis on lihtsalt kõige parem hapukapsas.
400 g hapukapsast
2 apelsini, koorituna ja kelmetest puhastatuna, tükeldatuna
1 apelsini riivitud koor
100 g jõhvikaid
2 sl mett
2 sl oliiviõli
apelsinimahla (kasuta ära apelsinide koorimisel ja puhastamisel eraldunud mahl
Sega omavahel mesi, apelisinimahl ja õli. Sega omavahel kapsas, apelsin, apelsinikoor ja jõhvikad. Kalla kaste kapsale-apelsinile peale ja sega läbi. Soovi korral maitsesta soola ja pipraga. Lase veini aega maitsestuda enne serveerimist.

Kui laud kaetud, siis tuleb veel lahendada see küsimus, mida toidu kõrvale juua pakkuda. Esinduslikkku ja peavoolust erinevat valikut pakub Vino Rosso & Co kauplus Sikupilli keskuses. Lisainfot selle kaupluse kohta saad vaadata SIIT.
Kes armastab elegantseid marjaseid punaseid veine, siis võiks valida Sogno di Volpe, San Severo DOC, Puglia piirkonnast.

See on vein, mille viinamarjaks on 100% Montepulciano ja tegemist on orgaanilise veiniga. Veini hind hind poes 12.96 €. Tegemist on hästi marjase veiniga, milles tunda nii tumedaid kirsse ning hästi pehmeid ja siidiseid tanniine. Veini soovitatakse sobitada grillitud lihadega ning kuigi sealiha valmis ahjus, andis röstitud kohviuba lihale ka kergelt röstise ja suitsuse maitse, millega andis hästi seda veini sobitada.
Kes veidi tummisemate veinide sõber, võib proovida röstitud kohviubadelt maitsestust saanud lihaga sobitada Flame Rosso veini, mis samuti pärit Umbriast. Vein on valmistatud 90% Montepulciano ja 10% Sangiovese marjast. Veini hind on  poes 6.96 €

Tegemist on küll eelkõige veiselihaga sobituva tugeva ja tummise veiniga, kuid röstitud kohviuba annab ka sealihale piisavalt sügavust, mistõttu haakub ka see tugeva kehaga ja rubiinpunase värviga vein ka selle kooslusega üsna hästi. Veini aroomis on mahlased mustad kirsid. Maitse on pehme a mahlane tugevate tanniniinide, kuid samas piisava värskusega. Selle veini puhul tasub kindlasti välja tuua head hinda, mis eelkõige toiduveiniks sobiva joogi igati taskukohaseks muudab.

Kes aga plaanib lauale sättida kala või valget liha ja on pigem valge veini fänn, siis hästi mõnus ja elegantne valge vein samas Vino Rosso & Co kauplusest on  La Zebra Gavi DOCG. See on orgaaniline vein, mis tehtud 100% Cortese viinamarjast ja mille hind on poes 11.96 €

Tegemist on traditsioonilise Gavi veiniga, millel on kahvatu õlekollane värvus, intensiivne lilleline ja puuviljane aroom ning mis on värske ning kergelt mineraalse olemisega stiilne valge vein. Sobib hästi erinevate suupistete, kala ja valge lihaga.

Kõik postituse piltide nõud ja tekstiilid on pärit Zara Home kaplusest, mis asub Ülemiste keskuses ja pakub suurepärast valikut neile, kes kodukaunistamisega ja lauakatmisega mängida armastavad. Kes aga Ülemiste keskusesse ei jõua, võib oste sooritada ka Zara Home veebipoes SIIN.
Postitus sündis koostöös KAFO ja Vino Rocco & Co´ga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.