Neli nostalgilist salatit, mis sobivad hästi pidulauale.

Esileht / Määramata / Neli nostalgilist salatit, mis sobivad hästi pidulauale.

Selle aasta ühes Oma Maitse numbris võtsin ette nostalgiasalatite teema. Mitmed head vanad tuttavad salatid, mida viimati sai oi-oi-oi kui ammu tehtud ja söödud. Tunnistan, et see retk läbi nostalgiasalatitega kaetud maastike oli üllatavalt emotsionaalne ning palju hardaid ja vahvaid mälestusi turgutasid need vanad head kooresed salatid üles küll. Kuna salat oli kohustuslik pidulauatoit ka meie kodus (kartulisalati, lillekujulises vormis valminud süldi ning marineeritud seenteta ei olnud pidulaud täiuslik), siis on ehk õige hetk enne saabuvaid pühi korraks meelde tuletada meie ammused head tuttavad nostalgiasalatid.

Lihtne köögiviljasalat herneste ja ubadega

Leedu peedisalat punaste ubadega

Pealinna salat grillkanaga

Vale krabisalat riisi ja maisiga

Pikad lauad, mis lookas punastest ja valgetest koorekastmetes salatitest. Sekka sülti ja seeni, muna ja majoneesi ning värvilaikudeks neoonroosad morsikannud. Kõike ikka rohkem, kui kogu seltskond ka kolme päeva jooksul ära süüa jõuaks. Kes ei mäletaks neid omaaegseid pidusid, mille ettevalmistus algas juba päevi varem ja ikka nii, et kogu suguvõsa kogunes kokku, et salatid hakitud ja lihad marineeritud saaksid. Ja et õigel päeval laudade jalad ikka ägiseksid ning et ükski kauss ega vaagen, hoia selle eest!, ei saaks tühjaks. Kus selle häbi ots, kui toit peaks otsa saama!
Kes vähegi omaaegsetest pidustustest osa saanud, see tunneb vist ilmeksimatult ära juba nostalgiaks saanud pika laua peod, kust ei tohtinud mitte mingil juhul puududa kooreses kastmes salatid. Olgu selleks siis vana hea kartulisalat või roosakas rosolje, aga ühegi perenaise eneseväärikus ei lubanud nende salatite kategoorias mingeid kõrvalekaldeid. Igal perenaisel olid oma väikesed saladused, kuidas ikka seda kõige-kõige õigemat salatit teha. Kelle nipiks oli kartulisalatisse poetada veidi õuna, kes sättis maitsed õigeks lisatud sibulaga, kelle salatist ei puudunud kunagi mädarõigas ja kes eelistas rosoljesse lisada nii praeliha kui heeringat alati korraga. Muidu ei olevat ikka see päris õige.
Vahvad ajad ja vahvad salatid. Vahel ehk teenimatultki ära unustatud ja moodsa aja peente võõramaiste salatite vahele ära kadunud. Eks ole me kõik tajunud vahel seda õnnist tunnet, kui jälle ühel suguvõsa peol satud tädi Salme salatit vohmima. Sest nii ammu pole enam seda õiget salatit saanud ja see maitseb nagu õndsa muretu lapsepõlve kontsentraat. Siis ununevad kõik pestod ja hummused, oliiviõlid ja kapparid.
Miks siis mitte vahel nostalgialaeva purjed heisata ja vanade heade salatite meres veidi aega seilata. Maitsemeeled niuksuvad äratundmisrõõmust ja puhastest lihtsatest maitsetest. Või kui tahta ikkagi veidi vempu visata, siis väikeseid moodsa aja krutskeid võib ju vahel ka vanaema retsepti järgi tehtud salatile lisada. Vanaema kindlasti ei pahanda ja nii saab ehk vanale nostalgiaroale taas uue elu anda.

Lihtne köögiviljasalat herneste ja ubadega
Vahel on lahendused lihtsad ja käepärased. Üheks selliseks lihtsaks ja toimivaks koosluseks on köögiviljad majoneesikastmes. Tuntud mujal maailmas ka Vene salati nime all. Mõnus köögiviljasalat sobib hästi kõrvalroaks erinevate lihade või kalade juurde. 
2-le 
Valmistamisaeg: 10 minutit
2 keedetud porgandit, koorituna ja tükeldatuna
5 väiksemat keedetud kartulit, koorituna ja tükeldatuna
Peotäis värskeid või külmutatud värskeid herneid
Peotäis värskeid või külmutatud aedube, kestad eemaldatud (võid kasutada ka külmutatud edamame ube)
5 väiksemat marineeritud kurki, jämedalt tükeldatuna
3-4 sl rammusat majoneesi
Soola ja pipart
Hakitud värsket peterselli
Kuumuta kastrulis soolaga maitsestatud vesi ja keeda herneid ja ube paar minutit. Kurna sõelal ja jahuta siis jääkülma vee all. Jahuta. Sega kokku kartulid, porgandid, oad ja herned, tükeldatud marineeritud kurk ning majonees. Maitsesta soola, pipra ja hekitud peterselliga. Võid salatit enne serveerimist veel veidi aega tõmmata lasta.
Leedu peedi-oa salat singiga
Tõeliselt hästi toimiva kooslusega lihtne salat, mis sobib hästi ka iseseisvaks eineks. Lihtsale salatile annavad põneva olemise magusa alatooniga peet, soolakas suitsusink ja tummine uba. Soovi korral võid salatile lisada ka marineeritud kurki.
Nipp! Kui soovid sellest salatist vegan versiooni, kasuta singi asemel soolatud või praetud seeni ning salatikastmes kasuta soja- või muud taimset majoneesi


4-6le
Valmistamisaeg: 5 minutit
400 g purk punaseid konservube, nõrutatuna
200 g suitsusinki, tükeldatuna
400 g keedetud peeti, tükeldatuna
200 g majoneesi 
Soola ja pipart
Sega omavahel kõik koostisosad. Maitsesta soola ja pipraga. 
Nostalgiline pealinna salat grillkanaga
Selle pealinnasalati all tuntud salatiga on põnevad lood. Kui uurida veidi salati saamislugu, siis viivad niidid Moskvasse ja aastasse 1860, kus prantslasest kokk Oliver segas kokku salati vasikakeelest, põldpüü lihast, kaaviarist, vähisabadest ja veel mitmetest luksuslikust algainest. Salati lihtsamatest komponentidest võib nimetada marineeritud kurki, majoneesi, keedukartulit ja –muna. Legend räägib sellest, et retsept varastati ja peale seda hakkas see toit oma elu elama. Nii on Olivieri ehk pealinna salatist liikvele läinud sadu retsepte ja koostisosad on erinevate aegade keerises ka oluliselt kättesaadavamaks ning lihtsamaks muutunud. Nüüdseks peaks üks majoneesikastmes pealinna salat sisaldama keedukartulit ja –muna, prae- või grillitud liha, marineeritud kurk, konservherned. Muud komponendid on juba maitse ja traditsiooni küsimus.
4-le
Valmistamisaeg: 10 minutit
300 g grill- või ahjukana, tükeldatuna
4 kartulit, keedetuna ja tükeldatuna
2 väiksemat keedetud porgantid, tükeldatuna
Pool pikka kurki, tükeldatuna
1-2 marineeritud kurki, tükeldatuna
100 g konservherneid, nõrutatuna
3 keedetud muna, tükeldatuna
1 dl konservitud või külmutatud herneid
200 g paksemat hapukoort
200 g majoneesi
Soola ja pipart
Soovi korral sinepit
Sega valmis salatikaste majoneesist ja hapukoorest. Maitsesta soola ja pipraga ning soovi korral ka sinepiga. Kalla suuremasse kaussi tükeldatud kanaliha, kartul, porgand, värske- ja marineeritud kurk, herned ja muna ning hakitud värske till. Kalal juurde salatikaste, sega läbi ja maitsesta. Lase salatil enne serveerimist veel paar tundi seista, et maitsed ühtlustuksid. 
Nipp! Kui soovid salatile mõnusat värske kurgi maitset, hoia tükeldatud värsket kurki koos hakitud tilliga veidi aega kerges äädikavees. Kurna siis kurk sõelal ja lisa salatile. Sel moel võimendub värske kurgi maitse.
Vale-krabisalat riisi ja maisiga
Magusa maitsega krabipulgad on hea seltsiline riisisalatites. Samal moel valmistatakse ka päris krabist salatit, kuna aga meil on krabi sedavõrd haruldane ja kallis tooraine, asendab siin salatis krabi igati naksakas lumekrabi.
4-le
Valmistamisaeg: 10 minutit
4 dl keedetud pikateralist riisi, jahutatuna
4 keedetud muna, tükeldatuna
400 g lumekrabi, tükeldatuna
200 g konservmaisi, nõrutatuna
Pool pikka kurki, tükeldatuna
Hakitud värsket tilli
100 g hapukoort
100 g majoneesi
Veidi sidrunimahla
Soola ja pipart
Serveerimiseks röstitud saia ja salatilehti
Sega kausis keedetud riis, muna, lumekrabi, mais, kurk ja hakitud till. Sega omavahel hapukoor, majonees ja sidrunimahl. Maitsesta soola ja pipraga. Kalla hapukoore-majoneesikaste salatiainetele peale ja sega läbi. Maitsesta vajadusel veel soola ja pipraga. Serveeri kas iseseisva salatina või röstitud saial einevõilevana.
Retseptid ilmusid 2016. aasta septembrikuises ajakirjas Oma Maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.