Oi-oi-oi kui hea baklažaan miso- ja seesamikastmes

Esileht / Määramata / Oi-oi-oi kui hea baklažaan miso- ja seesamikastmes

Ei ole vist väga suureks saladuseks, et baklažaaniga on mul üsna kirglik suhe. Mulle lihtsalt meeldib väga see täiesti universaalne vili, mis suudab enda sisse imeda kõik lisatavad maitsed ja seetõttu on üheks universaalsemaks köögiviljaks. Armastan samavõrra tomatikastmest ja sulanud juustust läbi imbunud itaallaste pärli melanzane parmigianat, mille retsepti leiad SIIT või siis vürtsikas baklažaanikarri, millest ei saa kunagi küllalt ning mille retsepti leiad SIIT. Seekord katsetasin aga Jaapani maitsetest inspiratsiooni saanud ahjubaklažaaniga miso-seesamikastmes, mille retsepti leidsin Deliciously Ella kokaraamatust. Ja see tuli välja I-M-E-L-I-N-E. Lisaks lihtne ja pea lollikindel valmistusviis, millega saab ka tagasihoidlikumate oskustega kokk suurepäraselt hakkama.

Baklažaane valides proovi leida tihke kehaga ja ilusa läikiva koorega viljad. Seest juba pehmeks muutunud viljad ei ole enam värsked ja seetõttu on nende maitseomadused ka juba langustrendis. Praegu on õnneks, peale vahepealset ikaldust, ilmunud müügile väga kepsaka olemisega nooruslikud viljad ja baklažaanide hind on ka pea kolm korda kukkunud. Seega, kõik märgid viitavad sellele, et tuleb baklažaane endale koju varuda ja midagi maitsvat nendest valmistada. Misopastat tasub otsida eksootilisi toite müüvatest poodidest – Stockmann, Piparapood, Umami, MoMo jt. Üldiselt juba täitsa liigub ja tegemist on üsna universaalse pastaga, millega saab maitsestada paljusid toite ning mis annab toitudele just selle mõnusa umamise täidlase maitse.

Miso-seesamikastmes ahjubaklažaan
4-le
3 keskmise suurusega baklažaani, esmalt pikkupidi ribadeks ja siis ristipidi sõrmesuurusteks tükkideks tükeldatuna
oliiviõli
soola
serveerimiseks seesamiseemneid
hakitud rohelist sibulat
Kaste:
3 sl seesamiõli
1,5 sl sojakastet (soovitavalt nisuvaba Tamari)
2 tl tumedat misopastat
1 sl vahtrasiirupit
1 laimi mahl
Sega kastme komponendid omavahel. Tõsta tükeldatud baklažaan ahjuplaadile, piserda õli ning soolaga, sega läbi ning küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit. Baklažaan võib veel veidi pooltoores seest olla. Kalla kaste baklažaanile ja sega läbi. Tõsta ahju tagasi ning küpseta veel 10 minutit. Keera siis baklažaanitükid ümber ja küpseta viimased 5 minutit. Tõsta ahjus välja, puista peale seesamiseemneid ja hakitud rohelist sibulat ning serveeri kohe.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.