Maroko soe hirsisalat karamelliste porganditega

Esileht / Määramata / Maroko soe hirsisalat karamelliste porganditega

Märtsikuise ajakirja Oma Maitse jaoks sain üsna intrigeeriva teema ehk siis pikema loo märksõnaks oli hirss. Just seesama kollane terake, millega pahatihti meie viimane kokkupuude jääb lasteaia aega, kus ninaesiseks tõsteti sinaka varjundi ja kirbe maitsega hirsipuder. Traumaatiline kontakt on sageli jäänudki viimaseks kokkupuuteks. Ka meie pere toidulauale ei sattunud hirss just üleliiga sageli, kuigi päris hirsita ei ole me ka läbi ajanud. Samas on hirss olnud ikkagi pigem pudruvili, nagu tõenäoliselt paljude teistegi jaoks. Seetõttu oli hirsi erinevate tahkude avastamine üllatusi ja meeldivaid maitsekooslusi pakkuv põnev ettevõtmine ning hirss on meil nüüd oluluiselt sagedam külaline toidulaual. Üheks suurimaks üllatajaks oli Maroko soe hirsisalat.
Marokost pärinev maitsvas salatis muutub hirss vürtside ja erinevate lisandite toel pea äratundmatuseni. See on elegantne ja eksootiline roog ja hommikune hirsipuder ei tundu olevat isegi mitte kaugelt sugulased, kuid tegelikult annab see tunnistust hoopis hirsist kui erakordselt palju avastamisrõõmu pakkuvast teraviljast.

Hirssi peetakse üheks esimeseks teraviljaks, mida hakati kasvatama juba enam kui 6000 aastat tagasi. Päritolumaaks peetakse hirsi puhul Ida- või Kesk-Aasiat. Tegemist on vähenõudliku taimega, mis ei ole kasvutingimuste osas liialt nõudlik ning mille vili valmib kiiresti.
Hirss on kergelt seeditav, kuna ta on üks väheseid aluselisi teravilju, millel kinoa-laadne tekstuur ja õrn maitse. Hirss on ka tavaliselt allergiavaba. Suure kiudainesisalduse tõttu hoiab hirss korras ka meie seedimise ning kaitseb meid südame-veresoonkonna haiguste, diabeedi ja vähi vastu.
Toiteväärtuselt on hirsis kõige enam süsivesikuid, millest on märkimisväärne osa ka kiudaineid. Hirss kuulub nn aeglaste süsivesikute hulka ehk siis hirsi seedimisel eraldub tärklisest glükoos järk-järgult.  Seega hoiab hirsi söömine meie veresuhkru taseme stabiilsena pika aja jooksul. Hirss sisaldab ka valke ning tema koostises puutub gluteen-tüüpi valk, mistõttu sobib hirss ka gluteenitalumatuse all kannatavatele inimestele. Hirsi valgusisaldus on keskmiselt ca 10-12% ning selle aminohappeline koostis on parem kui mitmel teisel hästi tuntud teraviljal.
Mineraalainetest leidub hirsis kaaliumi, magneesiumi ja fosforit. Mikrotoitainetest võib nimetada mangaani, vaske, tsinki ja rauda. Vitamiinidest leidub hirsis eelkõige B-grupi vitamiine (B1, B3 ja B6) ning foolhapet.
Kaloreid annab hirss 100 g kuivaine kohta umbes 325-350 kcal.

Maroko soe hirsisalat karamelliste porganditega
4-le
Valmistamisaeg: 50 minutit
2 suuremat porgandit, koorituna ja sõrmepikkusteks sektoriteks lõigatuna
2 sl oliiviõli
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl vahtrasiirupit
Soola ja pipart
1 tl terveid vürtsköömneid
1 sibul, hakituna
3 dl hirssi
6-7 dl köögiviljapuljongit
1 tl kurkumit
½ tl koriandrit
½ tl kaneeli
1 sl naršarabi või balsamico kreemi
Tšillihelbeid
400 g purk kikerherneid, kurnatuna
Laimimahla
Serveerimiseks värsket koriandrit, värsket spinatit, granaatõunaseemneid
Tahini-sidruni kaste:
2 sl tahinit
3-4 sl sooja vett
1-2 küüslauguküünt, hästi peeneks hakituna või peenelt riivituna
2 sl värskelt pressitud sidrunimahla
Soola ja pipart
Kuumuta ahi 200 kraadini. Tõsta porgandid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, piserda oliiviõli, vahtrasiirupi ja jahvatatud vürtsköömnetega. Puista üle soola ja pipraga, sega kätega läbi ning tõsta ahju ca 35-40 minutiks, kuni porgandid on kuldsed ja karamellistunud.
Samal ajal kuumuta pannil õli. Lisa pannile vürtsköömned ja kuumuta, kuni need muutuvad aromaatseks. Lisa sibul ja prae umbes 5 minutit, lisa siis hirss ja rösti hirss pannil mõne minuti jooksul läbi. Kalla juurde kuum puljong, kurkum, koriander, kaneel, tšillihelbed ja naršarab. Lase keema tõusta, alanda siis kuumust ning hauta ca 20 minutit, kuni vedelik on hirsi sisse keenud. Lisa kikerherned ja kuumuta veel korra läbi. Tõsta tulelt ja lase ca 10 minutit veel seista. Serveerimisel maitsesta laimimahlaga, soola ja pipraga ning lisa värsket koriandrit ja granaatõunaseemneid. Serveeri koos värske spinatiga.
Tahinikastme jaoks sega kokku kõik koostisained ja seda ühtlaseks. Serveeri koos sooja hirsisalatiga.

Retsepti ilmus 2017. aasta märtsikuises ajakirjas Oma Maitse. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.