Pannil röstitud lõhe ramen nuudlite, vutimuna, misopasta ja wakamega

Esileht / Määramata / Pannil röstitud lõhe ramen nuudlite, vutimuna, misopasta ja wakamega
Ramen supp on Jaapani köögi klassik ehk lihtsustatult supp, milles on kohustuslik komponent nuudlid. Tegelikult ongi ramen supil vaid kaks kohustuslikku komponenti – supileem ja nuudlid. Ülejäänud supi koostisosad varieeruvad vastavalt eelistustele ja supimeistri soovidele. Võib valmistada vegan varianti või, vastupidi, mitmest erinevast lihast või kalast supp kokku komponeerida. Nuudlitega supi idee on üle võetud Hiinast, kuid nüüdseks on ramen supil juba endal piisavalt väärikas ja pikk ajalugu, mis seotud ikkagi eelkõige Jaapaniga. Kuna kohustuslikke komponente on supis vähe, siis oleks oluline neile veidi rohkem tähelepanu pöörata. 
Esmalt nuudlid. Ramen nuudlid on spetsiaalsed nisujahust nuudlid, mis ei muutu leeme sees liiga pehmeks ja millel säilib mõnus tugev ja hamba all tuntav tekstuur. Originaalsed ramen nuudlid on tehtud neljast komponendist – nisujahust, soolast, veest ja kansuist. Viimati mainitu on mineraalvesi, mis on aluseline ning mistõttu soovitatakse ramen nuudleid tavaliste nuudlitega asendades lisada keeduvette veidi soodat. Õnneks on nüüd juba ka meie kaubandusest võimalik leida korralikke õigeid ramen nuudleid, mis veel mõni aasta tagasi oli üle keskmise keeruline. 
Teine oluline komponent on supi leem. Ideaalis võiks olla puljong ise keedetud ja sobib nii kana- või ka muu kondipuljong (või ka köögivilja-, mereanni- või seeneleem). Ikka korralikult ja pikalt kokku keedetud ja kondiga lihast, et tummist maitset jaguks. Maitsestada tasuks ramen supi leent aga kas sojaga, misopastaga või dashipulbriga. Või kasutada eelnevalt nimetatuid erinevates kombinatsioonides. Kõik need nimetatud lisandid annavad supile selle küllusliku ja täidlase maitse, mida nimetatakse umamiks või siis viiendaks maitseks ja mis on ramenile hästi iseloomulik. Ramen supi puhul võib lisatud komponente ka maitsestajana kasutada. Näiteks lisatakse supileemele kuivatatud shiitake seente vedelikku ning ka kuivatatud wakame on üheaegselt nii supi üheks komponendiks kui lisab ka supileemele mõnusat merelist maitset. 

Pannil krõbeda kooriku saanud lõhefilee koos misopastast tummisust saanud puljongiga ning vutimunadega on toekas ja samas väga maitsev kausitäis, mis ei tohiks ühtegi kalasõpra külmaks jätta. Lihtsa vaevaga valmiv maitsev ramen supp, mis on mõnusaks vahelduseks tavapärastele kalasuppidele.
4-le
Valmistamisaeg: 20 minutit
ca 4×100 g lõhefilee tükk igale sööjale
200 g ramen nuudleid
Väike jupp ingverit, riivituna
Paar peotäit hakitud rohelist sibulat
2 sl tumedat misopastat
1 sl tamari sojakastet
2 sl sriracha kastet
7 dl köögivilja- või kanapuljongit
4 sl wakame vetikat
8 vutimuna, keedetuna
Õli praadimiseks
Soola ja pipart
2 tl seesamiseemneid

Keeda nuudlid vastavalt pakendi juhistele. Kurna sõelal.
Keeda vutimunad. Jahuta külma vee all. Koori.
Sega kausis misopasta, tamari sojakaste ja 50  ml vett. Kuumuta potis 2 sl õli keskmisel kuumusel. Lisa ingver ja rohelise sibula valged osad. Prae umbes minutijagu. Lisa misopastast valmistatud segu, puljong ja sriracha kaste. Alanda kuumust ning keeda vaiksel tulel ca 10 minutit. Keera tuli poti alt ära. Maitsesta puljong soola ja pipraga.
Samal ajal kui puljong keeb, kuumuta pannil õli. Kuivata lõhefilee tükid majapidamispaberiga ja maitsesta soola ja pipraga. Küpseta lõhet kuumal pannil mõlemalt poolt ca 3-5 minutit, kuni lõhe on pealt kuldne ja seest küpsenud. Tõsta pannilt majapidamispaberile.
Jaota nuudlid kausside vahel laiali. Kalla peale puljong. Säti igasse kaussi üks lõhefilee tükk, veidi wakame vetikat ja kaks poolitatud vutimuna. Puista peale hakitud rohelist sibulat ja puista peale seesamiseemneid.



Retsept ilmud 2017. aasta jaanuarikuises ajakirjas Oma Maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.