Peedi-šokolaadikook tibakese kohvi ja kohupiimavahust kattega

Esileht / Määramata / Peedi-šokolaadikook tibakese kohvi ja kohupiimavahust kattega

Eelseisvate Lihavõttepühade valguses on aukohal erinevad kohupiimatoidud alates siis pashast kuni erinevate kohupiimaküpsetisteni välja. Pashat tuleb niikuinii teha, aga vahelduseks võib ka midagi põnevat katsetada. Näiteks peedi-šokolaadikooki tibakese kohvi ja kohupiimavahust kattega. Selline kerge ja samas põnev kooslus, mis samas ka tervisele oluliselt sõbralikum, kui tavapärane küpsetis.

Selle koogi plussiks on ka see, et tänu peedile on ta hästi mahlane ja mõnusa tekstuuriga. Seda ka järgmisel päeval ehk siis erinevalt tavapärastest kookidest ei muutu ta seistes kuivaks. Täistera speltajahu on mõnusalt koreda ja maalähedase olemisega ja sobib oma maitselt suurepäraselt peedi maitsega.

Koogipõhi:
300 g toorest peeti, peenelt riivituna
2 dl rafineerimata roosuhkrut
5 muna, kollased ja valged eraldatud
3-3,5 dl täistera-speltajahu
100 g kookosõli* või taimeõli
40 ml hästi kanget espresso kohvi (mina kasutasin Lavazza ubadest valmistatud kohvi)
1,5 dl kakaopulbrit (mittemagusat)
1 tl küpsetuspulbrit
Kate:
2 dl vahustatavat vanillikastet
300 g kohupimapastat
3 lehte želatiini
soovi korral veidi suhkrut
*minu koogist unus välja ehk siis avastasin sulatatud kookosõli siis, kui kook oli juba ahjus. Oli ka väga maitsev ja kogu testgrupp arvas, et kannatab ka ilma rasvaineta küpsetada.
Põhja võid veel poolitada ja sinna vahele hapukat moosi vahele määrida. Mina kasutasin vaarika toormoosi kahe kihi vahel, et veidi hapukust ja mahlasust koogile lisada.

Riivi peet hästi peeneks ja sega suhkru, õli, munakollaste, kakao, kohvi, jahu ja küpsetuspulbriga. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega õrnalt kõik kokku. Kalla küpsetuspaberiga vooderdatud ja vähese rasvainega määritud koogivormi (24-26 cm läbimõõduga). Küpseta 180 kraadi juures ca 40-50 minutit. Küpsust kontrolli tikuga. Tõsta ahjust ja jahuta veidi. Kui soovid koogile hapukast moosist vahekihti, eemalda vormi ääred ja lõika kook horisontaalselt pooleks. Määri koogi alumisele poolele moosi ja tõsta siis koogi ääred jälle tagasi katte lisamise jaoks.
Katte jaoks vahusta vanillikaste ja sega kohupiimapastaga. Paisuta želatiinlehti külmas veel mõned minutid, tõsta veest välja ja pigista kuivemaks. Tõsta kastrulisse veidi kreemi ning lisa veidi vett. Sulata želatiinilehed väheses vee ja kreemi segus, seda pliidil kergelt kuumutades kuni želatiin on sulanud. Sega želatiinisegu ülejäänud kreemiga ühtlaseks ja kalla koogile peale. Tõsta jahedasse mõneks tunniks tarretuma.

Koogi idee on pärit raamatust “Kolme sõsara hõrgutised” ning töö käigus said mõned muudatused ka tehtud. 
Retsept valmis koostöös KAFO-ga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.