Tuunikala tataki

Esileht / Määramata / Tuunikala tataki

Hea tuunikala on elamus omaette. Nagu mitmete teise juba oma loomu poolest heade asjadega, vajab värske ja kvaliteetne tuunikala üsna vähe, et temast imeliselt maitsev roog valmistada. Pigem oleks vale hea kvaliteediga tuunikala üle töödelda või ka üle maitsestada. Minu lemmikuks on tuunikala võimalikult toorena. Natuke maitseaineid lisaks ja polegi muud vaja. Paraku on hea tuunikala leidmine kohati päris keeruline ning sageli vaatab kalaletist vastu hallikas õnnetu tükk, mille puhul ei liigu küll ükski närv ega tegi vähimatki mõtet seda oma korvi haarata. Täiesti teine lugu on aga siis, kui õnnestub peale sattuda Crabiti poolt maale toodud tuunikalale, mida leiab näiteks Stockmanni kalaletist. Selllise värskusastmega tuunikala käivitab küll nii süljenäärmed kui ka toidufantaasiad.

Tuunikalast toitude valmistamise ideid tasub piiluda neist rahvusköökidest, kus tuunikala juba pikemalt traditsiooniliste toitude hulgas on olnud. Üheks selliseks suhteliselt lollikindlaks valikuks on Jaapani köök, kust leiab võluvaid ja jaapanlikult minimalistlikke kooslusi, mis lasevad tuunikalal kogu oma ilus ja võlus väärikalt särada. Üheks selliseks lihtsaks ja elegantseks toiduks on tuunikala tataki. Tataki on laiemalt võttes valmistusviis, mille puhul kala või liha lastakse korraks kuuma panniga kokkupuutesse seda läbi küpsetamata. Sarnaselt võib valmistada ka veiseliha.

Selline tuunikala filee toob lausa härduspisara silma!

Tataki valmistamiseks on vaja üsna klassikalisi Jaapani köögi maitseaineid – mirinit, seesamiõli, tamari sojakastet ja saket. Suurematest poodidest peaks kõiki neid koostisosasid olema juba päris hästi saada. Kui soovid eriti autentseid maitsed, võid külastada MoMo poodi Kunderi tänaval või tellida SIIT lehelt. Väga korralik valik Jaapani toitude valmistamiseks vajalikke algaineid on õnneks kõigile soovijatele kättesaadavad juba päris mõnda aega ehk alates sellest, kui MoMo poisid otsustasid eestlastele Jaapani köögi võlusid tutvustama tulla ning ühtlasi hoolitseda ka selle eest, et ükski Jaapani toit koostisainete puuduse tõttu tegemata ei jääks.

Tuunikala tataki 
4-le
400 g hästi värsket ja kvaliteetset tuunikalafileed
1 sl seesamiõli
Kaste:
1 sl saket
2 sl mirinit
2 sl Tamari vm sojakastet
1 tl laimimahla
Serveerimiseks rohelist sibulat, mikrolehti, seesamiseemneid.
Kuumuta pann hästi kuumaks. Pintselda tuunikala fileed seesamiõliga ning aseta kuumale pannile. Prae igast küljest 10 sekundit. Jahuta.
Lõika rohelisest sibulast õhukesed ribad ja aseta need jääkülma vette, et nad krussi tõmbuksid. Kuivata majapidamispaberiga.
Kastme valmistamiseks kuumuta väikeses kastrulis sake ja mirin kuni keemiseni. Tõsta tulelt, jahuta ja lisa siis sojakaste ning laimimahl. Sega läbi.
Lõiks tuunikala ca 0,5 cm paksusteks tükkideks. Tõsta taldrikule. Aseta kalale roheline sibul ja mikrolehed ning kalla peale kaste. Puista kalale veel seesamiseemneid ning serveeri kohe.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.