Kartulikotletid nõgesega

Esileht / Määramata / Kartulikotletid nõgesega

Nõges on kevadine väetoit ja miks võiks praegu mõnuga nõgest toitude sisse sättida, kirjutasin veidi pikemalt SIIN. Nõgesesupp on kindlasti kõige lihtsam ja käepärasem toit, samas ei pruugi nõgesehooaeg pelgalt supi seltsis mööduda ehk siis tegelikult sobib nõgest päris mitme muu toidu sisse sättida. Siitsamast blogist leiab veel NÕGESEMAJONEESI JA NÕGESE-MOZZARELLA SUUPISTETE või  NÕGESEPIRUKA (Uhh, neid omaaegseid pilte vaadates tuleb küll piinlikuslaine peale) retseptid.

Aga tagasi nõgesekotlettide juurde. Tegelikult on siinkohal tegemist kartulikotlettidega, kuhu siis nõgest lisaks sätitud. Nõgese võid siin valemis sujuvalt asendada võilillelehtede, nurmenukulehtede, naadi või muu kevadvägilasega. Nõgest julgen esimeseks valikuks seetõttu soovitada, et kartuli ja nõgese maitsekooslus toimib minu meelest kõigist nimetatud kooslustest kõige paremini.

Kartuli-nõgesekotletid
2-le
Paar prisket peotäit värsket nõgest
1 sibul, hakituna
2 suuremat keedetud kartulit
2 muna
soola ja pipart
soovi korral veidi muskaatpähklit
Õli praadimiseks
soovi korral riivsaia või riivleiba paneerimiseks
Vajadusel veidi speltajahu
Kalla nõgestele kuum vesi (võid seda teha sõelal). Pigista kuivemaks ja tükelda jämedalt. Töötle kooritud keedukartulid kahvliga puruks. Kuumuta pannil õli ja prae keskmisel kuumusel sibulat mõned minutid. Tõsta pannilt ära. Sega omavahel kartul, munad, nõges, praetud sibul, muskaatpähkel ning sool ja pipar. Võid lisada tainasse 1-2 sl speltajahu, et tainas paremini koos püsiks ja soovi korral võid pätsikesi riivsaias või -leivas paneerida. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning tõsta suurem lusikatäis tainast kuuma õli sisse praadima. Vajuta veidi lamedamaks. Prae kartulikotlette mõlemalt poolt kuldpruuniks. Tõsta pannilt. Serveerides paku juurde kodujuustu või hapukoorekastet. Toekamat rooga soovides võid sibulat koos peekoniga praadida ja siis tainasse lisada.
Võid sibula lisada ka ilma eelnevalt praadimata, aga pannilt läbi käinud sibula maitseb jääb lihtsalt palju parem.

Sarnasel moel võid teha kotlette ka näiteks bataadist või siis kartuli-bataadi segust. Kartulikotlette võid küpsetada ka ahjus. Selleks vormi ahjuplaadile parajad pätsid ning aseta 200 kraadi juurde paarikümneks minutiks, kuni need on kuldsed.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.