Suupisteraamat. Raamatutäis ideid, kuidas katta suupistelauda. Lisaks raamatuloos

Esileht / Määramata / Suupisteraamat. Raamatutäis ideid, kuidas katta suupistelauda. Lisaks raamatuloos

Suupisted on üks mõnus toiduliik ja olen juba aastaid olnud suupistete usku. Nii mõnus on miniatuurvormi loogikat kasutades lauda katta ja uusi kooslusi leiutada ning avastada. Kui külalised saabuvad, on suupistelaud justkui jääsulataja ning enne, kui põhjalikumalt laua äärde istutakse, saab püstijalu ja ühes käes tervitusjoogi klaasi hoides, vahepeal ka midagi põske pista. Suupisted on saanud seetõttu minu jaoks külaliste vastuvõtu või ka oma pere ringis tähistamise puhul asendamatuteks koostisosadeks.

Laud, mis peaks kõikidele külalistele ütlema “Tere tulemast”

Eelnevalt kirjapandu taustal ei ole ehk üllatav, et minu kokaraamatute loetellu on lisandunud ka suupistetele keskendunud raamat, millel nimeks, üllatus-üllatus, “Suupisted” 😉
Kirjastuses Varrak ilmunud ja maikuiseks Suure Eesti Raamatuklubi klubiraamatuks saanud raamat suupistetest on läbilõige erinevatest lihtsatest ja veidi keerulisematest, külmadest ja soojadest, soolastest ja magusatest suupistetest.

See pilt on soojade suupistete peatükist. Krõbe halloumi juust murakamoosiga, soojad oliivid mandlitega ja vürtsikad kikerherned

Raamat on jaotatud eraldi seitsmeks peatükiks:

Üks-kaks-kolm
Siia rubriiki on koondatud sellised suupisted, mida on hea teha just siis, kui töölt kojujõudmise ja külaliste saabumise vahele jääb ärevaks tegevalt väike ajavahemik.

Kui on veidi rohkem aega
Vahel on aega ja tahtmist suupistete kallal rohkem nokitseda. Nii muutub
toiduvalmistamise omamoodi naudinguks mida kroonib hiljem külaliste kiitus.


Dip-dip-dip
Dippimine on üks mõnus tegevus. Laota vaagnale esmalt valik dipikastmeid ja sinna juurde valik kraami, mida kastme sisse pista. Nii leiab igaüks endale kõige sobivama koosluse.

Soojad suupisted
Veidi toitvamad soojad suupisted on kui pearoa asendus, mida saab lihtsalt ühe liigutusega suhu pista ja mis ei nõua eraldi taldrikut, mille pealt neid süüa.


Eestlaste oma asi
On pidusid ja pühasid, kus kilu ja kama peavad laual olema aukohal. Siin on mõned ideed, mida sobib pakkuda neil puhkudel, kus Eesti asi on ajamisel.


Krõbesai ja lõputult palju võimalusi
Krõbedaks röstitud õhukesele saiale annab sättida loetamatul hulgal maitsvaid lisandeid. Innustust olen siin saanud eelkõige Itaaliast.


Midagi magusat
Kohvi kõrvaseks saab valmistada mitmeid mõnusaid magusaid suupisteid, mis aitavad elegantselt suupistelauale punkti panna.

Dipikastmete peatükis leiab nii taimseid kui ka lihasemaid dipikastmeid. Kõik sellised, et oleks lihtne ja kiire valmistada

Itaaliast inspireeritud krõbesaiale sätitud suupistest, tuntud ja teatud kui bruschettad ja crostinid. Samuti lihtne valmistada ja lugematul hulgal erinevaid võimalusi. 
Ma ise loodan, et igaüks, kellele meeldib külalisi võõrustada või lihtsalt armastab suupiste vormi viidud toitu, leiab siit endale mõned uued lemmikud. Reeglina ei nõua need retseptid väga vilunud kätt või kogenud kokka, vaid pigem pealehakkamist ja protsessi nautimist. Seega on see mõeldud neile, kes oma tavapärastest suupistete ideedest veidi väsinud on ja vaheldust soovivad kui ka neile, kes enda jaoks alles suupistete maailma avastamas on
Üks suupiste, mille puhul toimib kõige paremini lihtsuse võlu ja parimad koostisosad. Valmistamine on siis juba lapsemäng

Üks kelmikas suupiste täiskasvanutele  ehk siis kirsstomati Bloody Mary
Dipikastmetele üles ehitud suupistelaud annab võimaluse dipid näiteks eelmisel õhtul valmis teha ja siis külaliste saabudes lauale tõsta. Või siis ka näiteks töö juures dipikastmete abil värvikirev pidulaud katta

Ei puudu ka eestlaste igiomased ja armsaks saanud täidetud munad ja kiluleivad

Taaskord üks suupiste, mille valmistamine on sümpaatselt lihtne ja mis maitseb samas tõeliselt hõrgult. Toorjuustukreemiga täidetud kurgiribad, krooniks sätitud aga lõhemari
Raamatut tehes on mõeldud ka lihasõpradele ja meie üheks ajatuks lemmikuks saanud piprahärg sai raamatusse talletatud

Ajatu klassik suupistevormis
Loomulikult ei ole suupistete puhul vaja loobuda magusast kohvikõrvasest. Siin pildil toorjuustukoogid soolakaramelli kattega. 

Koolilõpetamiste aeg on kohe ukse ees ja suupistete teema jällegi paljudes kodudes päevakorral. Loodan väga, et mõned maitsvad ja mõnusad suupisted on võimalik ka selle värske raamatu abil leida. Selle raamatu tegemise ajal avastasin (ja mõned ka taasavastasin) mitmed maitsvad kooslused, mida olen nüüd juba korduvalt oma kodus külalisi oodates lauale sättinud. Kui sama avastamisrõõmu suudan pakkuda ka raamatu lugejatele, siis on minu missioon õnnestunud.
Hea uudis on see, et ka blogilugejatel on võimalik osaleda kolme raamatu loosimises. Selleks ei ole vaja teha muud, kui siia kommentaaridesse kirja panna oma lemmikud suupisted. Väga põnev oleks teada saada, kuidas ja millega keegi oma suupistelauda katab. Täpselt nädala pärast ehk 28.mail hõikan siinsamas blogis välja need nimed, kes on Suupistete raamatu õnnelikud uued omanikud ja postitan raamatud ka teele uute omanike suunas.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.