Värvilise ahjupeedi vinegrett

Esileht / Määramata / Värvilise ahjupeedi vinegrett

Vinegrettsalat on Slaavi köögist pärit salat, mis oma lihtsuses on tõeliselt geniaalne kooslus. Hapendatud toiduainete tervislikkus ei ole vist enam kellelegi üllatuseks ja vinegretis saavad kokku nii hapendatud kapsas kui ka kurk. Ehk siis juba siit topeltefekt. Lisaks veel peet ja porgand, mis aitavad päevast köögiviljakogust ilusti suurendada. Ja vähetähtis ei ole ka maitse – vinegrett on üks maitsvamaid köögiviljasalateid, millel hulganiselt veendunud fänne. Kui tavapärane vinegrett tehakse keedetud köögiviljadega, siis seekord otsustasin katsetada ahjuköögiviljadega vinegretti. Kartuli jätsin hoopis välja ning selle asemel sai kasutatud värvilisi peete ja rohelisi herneid. Tulemuseks oli tõeliselt maitsev salat, mis lisaks mõnusale maitsele pakkus ka silmailu on värvikirevuses.

Kuna vinegreti juured viivad ida poole, siis tasuks õlina kasutada päevalilleõli. Vene köögis on päevalilleõli väga levinud ja üks peamisi kasutatavaid õlisid. Venemaal on päevalilleõli toodetud varsti juba pea 200 aastat. Rafineerimata päevalilleõli on üsna spetsiifilise ja tugeva maitsega, mis võib esialgu harjumist vajada. Rafineeritud päevalilleõlil on mahe ja pea märkamatu maitse. Päevalilleõli sisaldab rohkelt E-vitamiini ning küllastumata rasvhappeid, eelkõige oomega-6 rasvhapet. Päevalilleõli sisaldab ka ohtralt vitamiine ja mineraalaineid. Nimetada võib seleeni, kaltsiumi, kaaliumi, rauda, vaske fosforit, magneesiumi ja mangaani. Päevalilleõli sobib nii praadimiseks, aga ka küpsetamiseks ja salatites kasutamiseks.

4-6-le
2 + 2 sl Risso päevalilleõli
500 g erivärvilisi peete, koorituna ja tükeldatuna
200 g porgandit, koorituna ja tükeldatuna
100 g rohelisi herneid (võid kasutada külmutatud herneid)
1 väike punane sibul, peeneks hakituna
200 g hapukapsast
2 keskmise suurusega hapukurki, tükeldatuna (kombineerisin nii vanemat kui värsket hapukurki)
Veidi mett
Veiniäädikat
Maitserohelist
Soola ja pipart
Tükelda peet ja porgand parajateks kuubikuteks. Sega 2 sl päevalilleõliga, soola ja pipraga ning küpseta siis 180-200 kraadises ahjus ca 20-30 minutit, kuni köögiviljad on pehmed või poolpehmed ja hakkavad kergelt karamellistuma. Mulle meeldivad veidi al dente ehk siis mitte päris pehmeks küpsetatud köögiviljad.
Blanšeeri rohelised herned. Selleks aja keema soolaga maitsestatud vesi, tõsta sinna sisse herned ja keeda ca 3 minutit. Kurna sõelal ja jahuta koheselt külma veega.
Sega omavahel ahjuköögiviljad, rohelised herned, hakitud sibul, hapukapsas, hapukurk ja ülejäänud päevalilleõli. Maitsesta salat mee, veiniäädika ja rohelise pipraga. Serveerides lisa värskeid hakitud ürte.

Risso rapsiõli puhul on tegemist Prantsusmaal kasvatatud päevalilledest saadud seemnetest valmistatud õliga, millel on hele erkkollane värvus ja õrn maitse. Päevalilleõli sisaldab rohkelt E-vitamiini ning küllastumata rasvhappeid, eelkõige oomega-6 rasvhapet. Päevalilleõli sisaldab ka ohtralt vitamiine ja mineraalaineid. Nimetada võib seleeni, kaltsiumi, kaaliumi, rauda, vaske fosforit, magneesiumi ja mangaani. Päevalilleõli sobib nii praadimiseks, aga ka küpsetamiseks ja salatites kasutamiseks.


Postitus sündis koostöös Rissoga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.