Hummuseburger ehk hummus burgeri rollis

Esileht / Määramata / Hummuseburger ehk hummus burgeri rollis

Hummus on saanud minu toidulaua lahutamatuks osaks ja alati on mul varuks vähemalt kolm purki konserveeritud kikerherneid kiirmeetodi jaoks ja pakk kuivatatud kikerherneid selleks puhuks, kui on võimalik hummuse kallal rohkem nokitseda alustades siis kikerherneste leotamisest ja hiljem pikalt keetmiseni välja. Vähe on kooslusi, kuhu hummus ei sobiks ja üheks lemmikuks on saanud tume kodune leib hummuse, kitsejuustu ja rammusa tomativiiluga. Inspireerituna just sellest kooslusest katsetasin hummusest teha ka burgerit, mida kihilise leiva vahele sättida. Seekord proovisin jääda täiesti vegan-variandi juurde, kuid soovi korral võib lisada hummuseburgerile ka muna ning võileiva vahele juustu. Toon retseptis välja mõlemad variandid, seega saab igaüks valida kas täiesti taimse või lihtsalt ilma lihata variandi poolt.

Hummuseburgeri maitsestamisel lähtusingi eelkõige hummuse enda maitsekooslusest. Natuke andsin täiendavate vürtsidega vunki juurde ja siinkohal võib ka igaüks ise otsustada, kuhu maale maitsestamisega minna ja kas pigem neitsilik hummus või kergelt tuunitud variant.
Hummust tasub süüa aga seepärast, et siin saavad kokku mitu väga-väga kasulikku ja tervisesõbralikku argumenti. Esmalt, kikerherned oma suure kiudainesisaldusega reguleerivad meie seedimist, hoiavad selle vilkana ning kiudained on samas toiduks meie headele soolestikubakteritele. Tänu suurele kiudainesisaldusele aitab hummus ka kehakaalu normis hoida. Hummus on madala glükeemilise koormusega toit, mistõttu sobib ta hästi ka diabeetikutele ega hüpita veresuhkrut üles-alla. Kikerherned aitavad ka halva kolesterooli taset alandada. Hummus on ühe tervislikumaks peetud Vahemere dieedi üheks kindlaks komponendiks. Hummusele lisatud tahiini ehk seesamiseemnepasta võimendab hummuse tervislikkust ja lisab omalt poolt veel väärtuslikke Omega-3 rasvhappeid ja ohtralt toitaineid. Seega, hummust süües võid saada muljetavaldava koguse vitamiine, mineraalaineid ja suurel hulgal väärtuslikke taimseid valke erinevate aminohapete näol.

Taimsete burgerite (ja mitte ainult) puhul või alternatiivina õlis või võis praadimisele kasutada ahjuplaadil küpsetamise varianti. Nii kulub vähem rasvainet ja jääb ära ka pidevalt peavalu valmistav küsimus sellest, kas tainas laguneb praadides-keerates ära või mitte. Ahjus küpsetades jäävad burgerid ilusad ühtlased pätsikesed. Kui valmistad ilma munata vegan varianti, siis arvesta sellega, et need jäävad veidi pudedamad kui munaga valmistatud burgerid, kuna muna toimib sideainena, mis küpsedes kalgendub ja seetõttu ka massi kokku seob.
Hummuseburger
4 keskmise suurusega burgerit


1 purk kikerherneid, nõrutatuna ja sõelal loputatuna
1-2 sl tahiini pastat (kui sega käepärast ei ole, kasuta maapähklivõid)
1 sl sidrunimahla
1-2 küüslauguküünt
1-2 sl oliiviõli
2 sl täistera kaerajahu
1 tl suitsutatud paprika pulbrit*
1/2 tl jahvatatud koriandrit*
1 sl Maggi klassikalist ketšupit*
1 muna**
soola ja pipart
oliiviõli ahjuplaadi ja burgerite piserdamisest
Serveerimiseks:
Salatilehti
Meelepärast pehmik-tüüpi leiba
Tomativiile
Avokaadot
Maggi klassikalist ketšupit
Värskeid ürte
*Kui soovid neitsiliku maitsega hummuseburgerit, jäta paprikapulber ja koriander lisamata ning paku ketšupit ainult kastmena
**Kui soovid vegan varianti, siis jäta muna lisamata. Kui otsustad muna lisada, võid veidi rohkem lisada kaerajahu, et moodustuks paksem hakklihataoline mass

Kurna ja loputa kikerherned külma vee all. Tõsta purustajasse kikerherned, tahiini, küüslauk, sidrunimahl oliiviõli, vürtsid  ja töötle ühtlaseks massiks. Kui kasutad muna, lisa ka muna. Maitsesta maitsed paika ja sega juurde ka kaerjahu, mille abil reguleeri mass parajaks. Kui mass on liiga paks, lisa kas oliiviõli või vett. Kui mass on liiga vedel, lisa veel kaerajahu.
Piserda ahjuplaati oliiviõliga ning vormi ahjuplaadile 4 ümarat burgerit (ca 1-1,5 cm paksused). Selleks tõsta esmalt plaadile paar lusikatäit hummusemassi ja vajuta see siis sümmeetriliseks lamedaks burgeriks. Piserda burgereid ka pealt õliga. Küpseta 200 kraadi juures 10-15 minutit, kuni need on kergelt kuldsed.
Serveerides rösti eelnevalt leivad krõbedaks. Soovi korral piserda leibasid veel oliiviõliga. Aseta leivale värsket salatit, hummuseburger, meelepäraseid lisandeid ja ketšupit. Kui sooid, lisa ka juustuviil. Serveeri kohe.


Postitus sündis koostöös Maggiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.