Imehea kohvimaitseline ja gluteenivaba šokolaadikook kirsikastmega

Esileht / Määramata / Imehea kohvimaitseline ja gluteenivaba šokolaadikook kirsikastmega

Koolide lõpetamiste aeg on käes ja pidulauda kaetakse järgnevate nädalate jooksul kindlasti nii mitmeski peres. Ka meie peres lõpetab noorim laps oma esimese klassi ja pere keskmine gümnaasiumi eelviimase. Ehk siis mitte küll suured lõpetamised, aga põhjust tähistada ikka. Esimene kooliaasta kipub olema alati paras katsumus ka kogu perele, nii et ees terendav tiba lihtsam ja kohustevabam suveaeg väärib veidi tähistamist küll. Vähemalt jääb ära mantrana korratav lause: “Kas sul koolitööd on tehtud?”.

Tähistamise tähe all ja kaevates oma vanades lemmikretseptides taasavastasin ühe lihtsa ja väga-väga maitsva šokolaadikoogi, mis oli sageli meie laual no umbes nii kümme aastat tagasi. Kuna siis ma ei bloginud, on see kook suutnud seni blogi kookide voost eemale jääda ja selle vea otsustasin küll koheselt parandada. Kook ise on sümpaatselt šokolaadine ja lisaks sobib sättida erinevaid marjakastmeid – hetkel on turult saada nii kirsse, mureleid, maasikaid, mustikaid kui ka vaarikaid. Praegu küll kõik veidi soojematest kantidest siia toodud, aga kaugel need omamaised maasikadki on. Kõigist nendest marjadest sobib koogile juurde meisterdada marjakaste. Peale suvist hooaega aitavad välja jälle külmutatud marjad.

Selle koogi plussiks on see, et ta on praktiliselt jahuvaba. Algselt on retsept pärit legendaarsest “Kohviraamatust”, mis välja antud aastal 2006. Veidi kaasajastatud sai retsepti läbi selle, et selle ühe supilusikatäie jahu asendasin kookosjahuga ning suhkrukoguse muutsin 3 dl pealt 1 dl peale ning kasutasin rafineerimata roosuhkrut. Koogi maitse nende muudatuste tõttu jäi jätkuvat hõrguks ja mõnusaks.



Kohvimaitseline šokolaadikook kirsikastmega
Kogus: 10-12-le
Valmistamisaeg: 40 minutit

200 g tumedat šokolaadi, hakituna (võid kasutada ka näiteks tumedat šokolaadi metspähklitükkidega vm lisandinga)
200 g võid, tükeldatuna
5 muna
1 sl kookosjahu
1 dl rafineerimata roosuhkrut
2-3 sl Vana Tallinna likööri*
50 ml hästi kanget esrpessot (mina eelistan Lavazza oast valmistatud kohvi)


Kirsikaste:
500 g kirsse, kivid eemaldatud
0,5 dl rafineerimata roosuhkrut
1 sl Vana Tallinna likööri*

*Kui valmistad kooki lastele, võid Vana Tallinna likööri välja jätta, kuigi kuumutades alkohol aurustub ja jääb vaid mõnus vürtsikas maitsenüanss.

Sulata kastrulis vaiksel kuumusel või koos šokolaadiga. Sega ühtlaseks ja jahuta veidi. Lisa munad ükshaaval segades s.t. sega enne eelmine muna šokolaadi-võisegu sisse, kui järgmise lisad. Lisa ja kookosjahu, liköör, suhkur ja kohv. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva 20-24 cm läbimõõduga koogivormi.
Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures ca 25-30 minutit. Kook võib keskelt veidi vedel jääda, nii ongi mahlasem. Seega ära küpsetamisega üle pinguta. Jahuta enne serveerimist.
Kirsikastme jaoks lase kirsid koos suhkruga keema tõusta. Keeda veidi aega, et vedelik kokku keeks ja kaste natuke siirupisemaks muutuks. Lisa liköör. Jahuta ning serveeri koos šokolaadikoogiga. Samamoodi võid toimida teiste marjadega või valmistada hoopis blenderis tooretest marjadest marjakaste.
Juurde paku loomulikult head kohvi 😉

Retsept sündis koostöös KAFO-ga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.