Suvikõrvitsa-kartuli pätsikesed

Esileht / Määramata / Suvikõrvitsa-kartuli pätsikesed

Kõik, kes oma peenrale suve alguses suvikõrvitsad kasvama pandid, on nüüd tõenäoliselt lülitunud suvikõrvitsalainele. Ei ole ka mina erandiks ja pea kõik blogisse jõudnud soolased toidud sisaldavad suuremal või vähemal määral suvikõrvitsat. Kusjuures soolane ei ole sugugi mitte reegel ja ka siitsamast blogist võib leida NENDE mahlaste ja maitsvate suvikõrvitsaga šokolaadibrownie´de retsepti. Sel korral jäin aga siiski soolase suvikõrvitsaroa juurde ja kombineerisin suvikõrvitsat eelmisest toidukorrast järele jäänud keedetud värskete kartulitega. Sõid nii suured kui väikesed, noored kui vanad, nii et meie peres oli see kindla peale minek.

Mina korjan oma suvikõrvitsad ära hiljemalt siis, kui nende pikkus on paarkümmend sentimeetrit. Sellistel väiksematel suvikõrvitsatel on õrn sisu ja pehme koor, mis tavaliselt ei ole mõru. Katsetada siiski tasub, sest pealtnäha ühesugustel suvikõrvitsatel on olnud ühel mahe maitse ja teise koorel tuntavalt mõru maitse. Kui on soov lapsi suvikõrvitsat sööma saada, võib harjutamise ajal mõru koore ära koorida. Nii on vähemalt minu kogemus näidanud, et lapsed võivad olla üllatavalt tundlikud mõrule maitsele. Endale süüa tehes ei tule ma muidugi selle pealegi, et suvikõrvitsat koorima hakata. Nii et igaühe vaba valik ja üldjuhul ei ole vaja noori suviseid kõrvitsaid koorida.
Mina armastan kotlettidesse lisatava sibula (ja küüslaugu) eelnevalt pannil läbi praadida. Minu meelest jääb maitse nii mõnusam, kui krõmpsuv sibulaga, sest reeglina ei küpse sibul sellistes toitudes korralikult läbi. Samas võib sibula ka ilma läbi praadimata lisada, nii et igaüks saab ise valida, kumb varant rohkem sobib. 
400 g suvikõrvitsat riivituna
200 g keedetud kartulit, riivituna
1 sibul, hakituna
paar küüslauguküünt, hakituna
võid või õli sibula ja küüslaugu praadimiseks
2 muna
soola ja pipart
2 sl speltajahu
100 g riivitud juustu
õli pätsikeste praadimiseks
Värsket hakitud tilli
Puista riivitud suvikõrvitsale soola, sega läbi ja aseta sõelale. Jäta umbes kümneks minutiks seisma ja pigista siis eraldunud mahl välja. Tõsta suvikõrvits kaussi koos riivitud kartuliga. 
Samal ajal, kui suvikõrvits soolaga seisab, kuumuta pannil keskmisel kuumusel või ja prae sibulat ning küüslauku mõned minutid, kuni nad on kuldsed. Ära pruunista.
Kalla praetud sibul ja küüslauk kaussi suvikõrvitsale ja kartulile lisaks. Lisa sinna ka munad, jahu, riivitud juust ja hakitud till. Sega läbi ja maitsesta soola ja pipraga. Kui segu tundub liiga vedel, võid lisada veel veidi jahu.
Kuumuta pannil õli ja aseta õli sisse praadima supilusikatäis pätsikeste tainast. Prae mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta pannilt ära, puista peale veel hakitud tilli ja serveeri soojalt.
Juurde sobib pakkuda kas kodujuustukastet või hapukoorekastet. 

Selliseid pätsikesi võid teha ka ilma juustuta või proovida hoopis lisada kitse- või sinihallitusjuustu, mis annab väga mõnusa maitsekoosluse. Praadimise asemel võid aga tõsta hoopis tainast lusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpsetada 200-kraadises ahjus, kuni pätsikesed on kuldsed.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.