Ice Box Cake ehk jäine vormikook kohupiimakreemiga

Esileht / Määramata / Ice Box Cake ehk jäine vormikook kohupiimakreemiga

Ice Box Cake ehk vormi sisse sätitud külm kihiline maius on oma olemuselt imelihtne vormikook, mis järgib meie nostalgilise staari ehk küpsisetordi loogikat. Erinev on see, et kook pistetakse lõpuks sügavkülma. Seega sobib see kook hästi just suveaega ja soovitavalt võiks temperatuur olla +20 või veidi rohkem 😊
Koogi puhul võiks kasutada kaerajahust küpsiseid ja soovitavalt kandilisi küpsiseid, sest nendega on lihtsalt kergem vormi täita. Kui neid käepärast ei ole, võib küpsised eelnevalt ise valmis teha. Kodutehtud Digestive-tüüpi küpsiste retsept on ka postituse lõppu lisatud ja neid kodutehtud küpsiseid tuleb vahel lausa kehaga kaitsta, et neid enne koogitegu niisama ära ei krõbistataks, sest nad on lihtsalt niii head!

Kooki võib teha erinevate suvemarjadega. Selle aasta hilised maasikad on veel turul täitsa ilusti olemas, aga kui lõpuks maasikahooaeg läbi saab, siiis sobivad siia kooki ka vaarikad, mustikad, sõstrad 
Ice Box Cake ehk jäine vormikook 
10-le
Valmistamisaeg: 20 minutit
300 g Digestive-tüüpi kandilisi kaeraküpsiseid (võid need ka ise küpsetada allpool toodud retsepti järgi)*
Vahukoore-kohupiimakreem:
5 dl 35%-list koort
500 g kohupiimapastat
1 vanillikaunast kraabitud seemned
1 dl suhkrut
1 laimi mahl
Vahekihtideks ja kaunistamiseks või muid marju:
Ohtralt värskeid maasikaid 
Värskeid melissi- või mündilehti
Kreemi valmistamise jaoks vahusta koor koos kohupiima, suhkru ja vanilliga kreemjaks vahuks. 
Laota kolmandik küpsistest koogivormi, laota sinna peale tükeldatud maasikad ja kalla peale pool kohupiimakreemist. Valmis ümmarguste küpsiste puhul võid osa küpsiseid purustada ja nii küpsiste vahele jäävad augud puruga täita.  Kohupiimakreemi peale laota teine kolmandik küpsiseid, millele taas tükeldatud maasikad ja teine pool kohupiimakreemist. Töötle viimane kolmandik küpsistest puruks ja puista koogi pinnale. Aseta kook sügavkülma  4 tunniks kuni üle öö. Enne serveerimist tõsta kook veidi varem sügavkülmast toatemperatuurile või tavakülmikusse, Serveerides laota koogile peale tükeldatud maasikaid ja puista melissi- või mündilehti. 

* Digestive küpsised:
150 g külma võid
200 g täistera speltajahu
150 g täistera kaerajahu
1 tl soodat
6 sl rafineerimata roosuhkrut
 2-4 sl piima
Kui valmistad ise küpsised, siis töötle kausis külm või, speltajahu ja kaerajahu koos sooda ja suhkruga ühtlaseks puruks. Lisa veidi piima, kuni tainas muutub käte vahel kokkuhakkavaks massiks. Vormi tainapall ja tõsta see 30 minutiks külma. Jahtunud tainas tõsta kahe kile (või küpsetuspaberi lehe) vahele ja rulli ca 0,7 cm paksuseks. Lõika noaga või vooli vormi abil tainast kandilised küpsised ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures ca 10-12 minutit, kuni küpsised on krõbedad ja hakkavad kergelt pruunistuma.

Retsept ilmud 2017. aasta juulikuises ajakirjas Oma Maitse. 
Ja kui meelde tuletan, siis pildistamise ajal maikuus sadas akna taga peaaegu et lund ehk siis proovisin meeleheitlikult lavastada sisetingimustes suvesooja aiapidu. Paraku ootame seda korralikku suvesooja siiamaani.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.