Kümne ahjuköögivilja assortii. Tõeline kesksuvetoit

Esileht / Määramata / Kümne ahjuköögivilja assortii. Tõeline kesksuvetoit

Köögiviljahooaeg on nüüd täies hoos. Minu maakodus on kõik õõnsad anumad täis tillukesi erkrohelisi kapsapäid, pisikesi suvikõrvitsaid (ja suvikõrvitsaõisi), küpseid tomateid, mahlast pritsivaid noori küüslaugupesasid, neitsilikult magusaid saledaid porgandeid, roheliste lehtede sisse end häbelikult peitnud tillukesi lillkapsaid ja… nii võiks pikalt jätkata. Osad viljad otse enda peenralt, teised viljad kaasa ahnitsetud maakodu lähedal asuva Tõstamaa keskuse lille- ja köögiviljaputkast, kus suve edenedes kohalikku köögiviljakraami ohtralt jagub. Ja no ei suuda mina neid nupsikuid suvemagusaid vilju sinna jätta. Ei nuikapsas ega brokoli maitse muul ajal nii magusalt, kui keset suve ja minivormis. Naudin, talletan maitsemällu ja õhkan õndsusest!

Loomulikult tuleb esmalt kõiki suvevärskeid vilju sisse ahmida toorelt. Noored viljad on lihtsalt nii ehedad ja õrnad oma maitsebuketilt. et tihti ei vaja nad üldse kuumtöötlemist või kui, siis ainult natukene. Peale tooretest köögiviljadest isu täis krõmpsutamist võib aga haarata ahjuvormi järgi ja sättida sinna vabakäelise assortii kõikidest käepärastest köögiviljadest.  Nii saab kiirelt ja kerge vaevaga väga maitsva ahjuköögiviljaroa valmistada. Sobib hästi nii liharoogadele seltsiliseks aga mina söön sellist köögiviljaassortiid põhitoiduna. No ei tahagi lihtsalt midagi muud sinna juurde ega kõrvale. Või kui, siis veidi fetajuustu, parmesanilaaste või näpuotsaga grillitud halloumit. 

Sellise köögiviljade assortii ettevalmitamise puhul pista köögikaal kindlasti kuhugi kapisügavusse ja retsepti suhtu ka kui “retsepti” ehk siis pigem on siin vabakäeline tegevuskäigu kirjeldus, mille puhul on lihtsalt vaja idee üles noppida ja siis ise loominguliselt sellele lähenema hakata. Mis viljad on parajasti käepärast, nendest tulebki seekord ahjuviljade assortii. Nii lihtne see ongi!

Minu pildil olevale köögiviljade plaaditäiele sai sätitud järgmised viljad:
1 väike kapsapea, koos juurikaga sektoriteks lõigatuna
1 fenkol, koos juurikatega sektoriteks lõigatuna
2 sibulat, sektoritena
1 väike lillkapsapea või pool suuremat lillkapsapead, õisikutena
4 vart sellerit, väiksemaks lõigatuna
3-4 küüslauguküünt, jämedalt tükeldatuna
1 punane paprika, tükeldatuna
1 kollane paprika, tükeldatuna
1 suvikõrvits või 3 väikest suvikõrvitsat, tükeldatuna
 2 keskmise suurusega tomatit, viilutatuna
ca 50 ml oliiviõli
1 tl jahvatatud paprikapulbrit
soola ja pipart
Sidrunimahla
Värkset hakitud tilli
Säti kõik köögiviljad välja arvatud tomat ahjuplaadile. Piserda õliga ja puista peale soola, pipart, sidrunimahla ja paprikapulbrit. Sega kätega läbi ja aseta 200 kraadi juurde umbes pooleks tunniks. Tõsta siis välja, lisa tomat ning küpseta veel umbes 10-15 minutit. Valmis plaaditäiele puista peale värsket tilli. Sinna juurde sobib puistata ka fetajuustu või soolakat brõnsat. Nii saad toekama eine, kuigi maitsev on ta ka lihtsalt niisama süües.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.