Lillkapsa-püreesupp peeditšipsidega

Esileht / Määramata / Lillkapsa-püreesupp peeditšipsidega
Lillkapsas on üks võrratu köögivili, millest saab valmistada
piltlikult mida iganes. Lillkapsariis, tervelt röstitud lillkapsas ja
lillkapsast valmistatud pitsapõhjad ei üllata vist enam kedagi. Samas tasub aga
alati tagasi tulla ka veidi klassikalisemate koosluste juurde ja sellest
armsast valgest mügarikust üks korralikult kreemine püreesupp valmistada. See
supp on alati kindla peale minek ja sageli aitab ka köögiviljapõlgurite
südameid sulatada. Või siis lastele, kes muidu deklareerivad oma sallimatust lillkapsa
vastu, sobib sageli püreesupi kujule viidud lillkapsas väga hästi. Kreemisele
supile lisavad tekstuuri ahjus krõbedaks röstitud peeditšipsid. Igati sügisene
taldrikutäis, tõeliselt maitsev ja tervislik veel peale selle. 

Tšipside röstimiseks ja supi sees kasutatud Risso rapsiõli on suure Oomega-3-rasvhapete sisaldusega küllastumata rasvhappeid ja E-vitamiini (millel on vähki ennetav toime) sisaldav väärtuslik õli. Rapsiõlis leidub tegelikult kolme erinevat tüüpi rasvhappeid lisaks Oomega-3 rasvhappele. Oomega-3 rasvhapped mõjuvad hästi nii südame-veresoonkonnale, küünte- ja naha tervisele ning ka üldiselt tervist toetavat, kuna meie tavapärasel toidulaual kipub just Oomega-3 rasvhappeid nappima.  Rapsiõli ei tohiks kuumutada rohkem kui 180-kraadini ning ta sobib hästi nii salatikastmesse, küpsetamiseks kui ka mõõdukal kuumusel praadimiseks. Vokkimiseks võiks kasutada juba mõnd muud õli, mille suitsemispunkt on kõrgem kui rapsiõlil. 

4-le
1 suurem lillkapsapea, õisikuteks eraldatuna
30 g võid + 3 sl rapsiõli
1 sibul, hakituna
Ca 10 cm jupp porru valget osa, hakituna
½-1 tl karripulbrit (nt Madrase karri vm)
Soola
5 dl piima
5 dl 35%-list koort
Vett
Soola ja pipart
Peeditšipsid:
3-4 väiksemat peeti, õhukeste ratastena
Rapsiõli
Soolahelbeid
Sulata suuremal pannil või ja lisa õli. Tõsta väiksemaks
tükeldatud lillkapsas pannile koos sibula ja porruga, maitsesta karripulbri,
soola ja pipraga, kata kaanega ja hauta vaiksel kuumusel ca 20 minutit, kuni
lillkapsas on peaaegu pehme. Kaane asemel võid kasutada ka küpsetuspaberit,
millele on keskele väike auk auru eraldumiseks lõigatud. Nii jääb tulemus
tummisem ja üleliigne aur pääseb välja. Tõsta mõned õisikud kõrvale.
Kalla hautatud lillkapsas potti, lisa piim ja koor ning vajadusel
veidi vett. Hauta vaiksel kuumusel ca 30 minutit. Töötle potitäis saumikseriga
või blenderis ühtlaseks kreemjaks supiks. Kontrolli maitseid, vajadusel lisa
soola ja pipart. Kui supp tundub liiga paks, lisa veidi kuuma vett.
Tõmba peedist õhukesed ribad. Kui sul on võimalik kasutada
viilutamiseks mandoliini, siis kasuta seda. Piserda peedirattaid rapsiõliga,
puista peale soolahelbeid ja rösti eelkuumutatud ahjus 160-170 kraadi juures ca
40 minutit. Kuna peeditšipsid on väga õhukesed, siis küpsevad nad kiirelt ehk
siis hoia küpsemise ajal tšipsidel silma peal ja vahepeal võid neil teise külje
keerata, et tšipsid ühtlasemalt küpseksid.

Serveerimisel tõsta taldrikusse suppi, lisa mõned eelnevalt
kõrvale tõstetud lillkapsaõisikud ja peeditšipsid. Serveeri kohe. Peeditšipsid
vettivad kiirelt läbi, seepärast ära jäta neid pikalt supi sisse seisma. 

Postitus sündis koostöös Rissoga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.