Kaugel see adventki enam… Üks mõnus vitamiinisalat ja veidi advendiajale eelnevaid soovitusi kodukaunistamise vallast

Esileht / Määramata / Kaugel see adventki enam… Üks mõnus vitamiinisalat ja veidi advendiajale eelnevaid soovitusi kodukaunistamise vallast

Kuigi novemberi keskpaik tundub olevat ehk liiga varane aeg hakata advendijuttu rääkima, meenub eelmistest aastatest just see, et enne kui sisse ja välja hingatagi jõuad, on jälle esimene advent taas käes ja siis enne kui jõuad jõulukaunistused välja kraamida, on ootamatult kolmas adventki möödas. Ja nii kulmineerub see kõik jälle sellega, et viimases paanikas otsid oma aastaid kestnud jõulukaunistused välja, sätid toa pidurüüsse ja siis ongi kohe jälle jõulud käes ja kohe ka möödas. Jõulurahu kui selline jääb jälle tabamata ja see mõnus rahulik hetk, kui kodu on jõuludeks valmis kaunistatud ja kõigil aega seda nautida ja imetleda, jääb taas järgmist hooaega ootama.

Kõik siin ja teistel piltidel olevad jõulukaunistused, taimed ja potiümbrised on pärit Hansaplanti jõuluosakonnast

Sel aastal on aga kõik veidi teisiti. Nimelt õnnestus mul juba varakult ära käia imelisel jõulumaal, mis oli just-just ennast kogu oma hiilguses laiali sättinud. Hansaplandis on jõuludest inspireeritud väljapanek tõeliselt külluslik ja üllatavalt laia valikut pakkuv. Kusjuures tegemist ei ole mingi nurgakesega, kuhu siis jõuluehted kokku koondatud, vaid pea kogu poodi hõlmava tõelise jõulumaaga, kuhu sattudes tuleks ikka korralikult aega varuda, sest muidu võib pea sellest ilust ja särast veidi segamini minna. Tõenäoliselt läheb veidike niikuinii 😉
Hansaplandi jõuluvalikust on võimalik leida pea kõik vajaliku jõulukaunistamise tarbeks. Sinna alla jäävad nii kuused, pärjad, ehted, vanikud, kaunistused, linikud, jõulutuled ja -küünlad jne. Jätkuks ainult kindlameelsust, et kogu selle kireva valiku juures mitte segadusse sattuda ja mingi kindel suund või stiil välja valida.
Kindlasti tuleb Hansaplandi jõulumaale minnes võtta kaasa ka lapsed, sest nii saavad pere kõige nooremad aimu sellest, kus jõuluvana elab, magab ja näiteks raamatut loeb. Tõeline jõulumuinasjutt täiesti siinsamas vaid väikese autosõidu kaugusel Tallinnast. Igati hea mõte, kuidas perega mõnus nädalavahetus või ka õhtupoolik veeta.

Minu lemmikuks sai hõbedase ja roosa kombinatsioon. Ühtaegu nii õrn, karge kui lihtsalt imeilus

Lisaks Hansaplandis end laiali laotanud jõulumaale, toimuvad sealsamas ka erinevad põnevad töötoad. Näiteks saab 25. novemberil kell 12-15 meisterdada õnnekivisid, mida siis igaüks saab ise endale sobivaks lihvida. 26. novembril saab aga valmistada jõuluseepe. Eriti tore on seepi valmistada koos
lastega, lisades seebile kuivatatud
lilli, soolaterakesi, nööpe ja muud põnevat. 2. detsembril saab valmistada kuuseehteid. Värvida saab kas pliiatsite või näpuvärvidega ning soovi korral kaunistada kasevineerist kujukesi. Iga ehe täpselt tegija nägu. 3. ja 9. detsembril on võimalik kaunistada taimetehnikaga T-särke. Särke saab kaunistada siis erinevate taimemotiividega ja täiesti ainulaadse särgi võib valmistada nii lastele, emale, isale kui ka vanavanematele. Igati vahva ja täiesti ainulaadne jõulukingitus.
16. detsembril on aga võimalik valmistada jõulupärgasid või küünlaseadeid vastavalt siis iga meisterdaja oskustele ja soovidele. Kõik töötoad kestavad kell 12-15 ja osalustasu varieerub 3-5 euroni.

Midagi klassikalisemate värvikombinatsioonide eelistajatele. Punane on alati kindla peale minek. Eriti advendiajal 🙂

Mind köitsid eelkõige muigugi lauakaunistused, millega jõululauale sel hooajal veidi teistmoodi pidulik ilme anda. Esmalt ei saa muidugi üle ega ümber erinevatest elavatest taimedest, millega pimedal ja kõledal aja tuppa veidi soojust tuua. Klassikaline kuusk või jõulutäht on alati omal kohal, aga miks mitte sel aastal tuua tuppa hoopis roosa jõulutäht. Tavapärase roheline-punane-kuldne valem viia aga pisut nihkesse ja sättida kompositsiooni hoopis pisut hõbedast, roosat ja säravat valget. Selline karge ja kaunis kombinatsioon mõjub hoopis teistlaadselt ja väga pidulikult.

Lumeroos koos hõbedaste kaunistuste ja roosakat valgust kiirgavate küünlaalustega – imeline ja õrn!

Või siis hoopis nii. Ainult karged värvid.

Minimalism ei vea ka kunagi alt

Kui laud on kaunistatud, tuleb sinna ka midagi katteks panna. Hilissügiseks hooajaks sobib hästi üks vitamiinidest pungil tervislik salat tsitruste, avokaado ja rooskapsaga. Värvikirev ja maitsev kooslus, mis aitab väljas laiuvat monokroomsust ehk veidi tasakaalustada. Taustale veel kõik kaunid jõulukaunistused ja elu on jälle ilus ja värviline.

Salatipõhi moodustub reipalt rohelistest rooskapsalehtedes, mis kiirelt soolvees blanšeeritud. Värvi lisavad erinevad greibid, kreemisust lisab avokaado ning toekust ja kergelt krõmpsuvat tekstuuri lisab pannil krõbedaks praetud toorsuitsupeekon. Soovi korral võib salatile puistata veel röstitud pähkleid või seemneid, kuivatatud jõhvikaid või muud meelepärast.



Vitamiinisalat greibi, avokaado ja rooskapsaga
4-6-le
300 g rooskapsaid, lehed varre küljest lahti harutatud
2 küpset avokaadot, tükeldatuna
1 suurem valge greip
1 suurem punane greip
100 g toorsuitsupeekonit, tükeldatuna
1 granaatõuna seemned
Sidrunivinegrett:
2-3 sl sidrunimahla
2 tl vedelat mett
veidi Dijoni sinepit
5-6 sl oliiviõli
soola ja pipart
Puhasta greibid eemaldades nii koor kui ka kiled.
Blanšeeri rooskapsad. Selleks kuumuta potis soolaga maitsestatud vesi keemiseni. Kalla sinna sisse rooskapsalehed ja keeda ca 30 sekundit. Kurna sõelal ja jahuta jääkülma veega. Tõsta kõrvale.
Prae pannil toorsuisupeekon krõbedaks. Nõruta majapidamispaberil, et liigne rasv eralduks.
Sega valmis salatikaste. Selleks sega omavahel sidrunimahl, mesi ja sinep. Maitsesta soola ja pipraga ning nirista sisse pidevalt segades oliiviõli. Maitsesta lõplikult.
Salati valmistamiseks säti taldrikule või vaagnale blanšeeritud rooskapsad, sinna peale laota tükeldatud avokaado, puhastatud greip. Laota salatile krõbedaks praetud peekon ja granaatõunaseemned. Nirista peale salatikaste, vajadusel maitsesta veel soola ja pipraga. Serveeri kohe kas kerge eelroana või pearoa juurde lisandina.

Kena advendiaja ootust ehk jõuluootuse ootust! 😉

Postitus sündis koostöös Hansaplandiga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.