Kohvimekiga piparkoogid ja üks hea kingiidee kõigile hea kohvi sõpradele

Esileht / Määramata / Kohvimekiga piparkoogid ja üks hea kingiidee kõigile hea kohvi sõpradele

Advendiaeg on täies hoos ja piparkoogilõhna on tunda juba pea igal pool. Usinamatel on kindlasti kõik jõulukingidki varutud ja veel usinamatel need ka ilusti juba pakitud. Ainult paar nädalat veel ja ongi käes see kõige-kõige tähtsam päev. Olgu tõe huvides muidugi öeldud, et mina nende usinate hulka ei kuulu, kel oleks kingimure juba lahendatud, küll aga olen juba paar portsu piparkooke jõudnud küpsetada. Nii et kodus on jõululõhn ikka tuppa tehtud. Viimasel korral katsetasin aga kohvimaitseliste piparkookidega ja katsetus oli igatepidi õnnestunud.

Piparkookide valmistamine on igal aastal selline veidi märgiline tegevus, mille käigus saab ka lapsed tegevusse kaasata. Eriti meeldib muidugi neile kaunistamise voor. Ja tegelikult see tainasöömise voor ka. Taina tegemisel tuleb juba arvestada sellega, et esimesest satsist kaob päris korralik hulk tainas kuhugi teadmatusse. Lapsed ei tea sellest muidugi midagi 😋
Aga see käibki asja juurde, sest isetehtud tainas on ju hea. Praegusel ajal on taina tegemine tõeliselt lihtne ka seetõttu, et siirupit ei pea ise kõrvetama. Ise tehes on selle õige punkti – et oleks ikka piisavalt pruun ja samas kõrbema ei läheks – leidmine päris keeruline. Nüüd mõõdad tumedat suhkrusiirupit vajaliku koguse ja ilusad tumedad piparkoogid on vaid taina kokkusegamise kaugusel.



Kohvimaitselised piparkoogid
Kogus: 2-3 plaaditäit
2 dl tumedat siirupit
2×25 ml hästi kanget espresso kohvi (mina kasutasin Lavazza ubadest valmistatud kohvi)
1,5 dl rafineerimata roosuhkrut
200 g võid
2 muna
3-4 tl pipakoogimaitseainet
2 tl kaneeli
soovi korral 1-2 tl jahvatatud kardemoni (teeb piparkookide maitse hästi mõnusaks)
ca 550 g jahu (võid kasutada speltajahu, kuid siis on tainas veidi vähem elastne)
Kuumuta potis siirup koos kohviga ja suhkruga. Sega kuni suhkur on lahustunud. Lisa sinna sisse tükeldatud või ja lase sulada. Jahuta veidi ja klopi sisse munad ja maitseained. Sega juurde jahu ja töötle tainas ühtlaseks. Algselt on tainas üsna pehme, kuna või on pehme. Keera tainas kile sisse ja tõsta jahedasse. Hea oleks tainal lasta maitsestuda 1-2 päeva, kuid ei juhtu midagi kui kasutad tainast paari tunni pärast. Piparkookide tegemiseks kalla tainas jahusele tööpinnale ja rulli õhukeseks. Lõika sobivad kujundid, tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 180-200 kraadi juures mõned minutid. Hoia piparkookidel kindlasti silma peal, sest sõltuvalt piparkookide paksusest võivad nad üsna kiirelt kõrbema minna.

Hea kohv ja krõbedad piparkoogid on kooslus, milles ei pea kunagi pettuma. Puhkepäeviti, kui aega veidi rohkem, on meil mõnusaks traditsiooniks saanud Aeropressiga kohvi valmistamine. Sellest nutikast käepärasest seadeldisest olen pikemalt juba SIIN kirjutanud. Nüüd, kui jõuludeni on veel veidi aega, tasub ehk Aeropressi ühe võimaliku jõulukingitusena kaaluda, sest selle lihtsa seadeldise abil on võimalik tippkvaliteediga kohvi valmistada. Aeropress sobib hästi ka sel puhul, kui head kohvi on soov juua matkal, suvilas või miks mitte ka reisil. Meie jaanipäevased väikesaartele väljasõidud on juba paar aastat olnud Aeropressiga valmistatud kohviga kroonitud.

NB! Kui sel kingimõttel on jumet (muidugi on!), siis on võimalik SIIT KAFO e-poest kuni aasta lõpuni sooduskoodiga ISETEHTUD Aeropress osta 15% soodsamalt. Ideaalne jõulukingitus kõigile neile, kel kohviga soojemad suhted ja kes kohvikultuuri soovivad laiemalt tutvustada.

Korralik kange kohv ja krõbedad piparkoogid – jõuluootuse ajal parim kooslus!

Postitus sündis koostöös KAFO-ga

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.