Pardikoiva confit. Peolaual asendamatu

Esileht / Määramata / Pardikoiva confit. Peolaual asendamatu

Pikalt valminud, kuid selle tulemusena suussulav pardikoiva confit on roog, mis ikka ja jälle jõulude ajal meelde tuleb. See on just selline talvine külluslik roog, mis sobib hästi talvisel ajal hinge ja keha soojendama. Ja miks mitte ka jõululauda vääristama.
Pardikoivad võib eelnevalt valmis teha ja rasva sees külmas hoida ning õigel õhtul need lihtsalt ahjus pruunistada. Nii kulub maitsva ja küllusliku jõuluroa valmistamiseks vaid pool tunnikest, kuni pardikoivad on mõnusalt krõbeda kooriku saanud. Pardikoibade juurde sobib pakkuda lisaks veel jõuluvürtsidega hautatud punast kapsast, krõbeda kooriku saanud ahjukartuleid ja loomulikult ka head veini.

Pardikoiva confit ehk confit de canard
4-le
Valmistamisaeg: 3-4 tundi + ööpäev marineerimiseks
4 pardikoiba
2-3 sl meresoola
Värskelt jahvatatud musta pipart
4-5 küüslauguküünt, koorituna
Väike peotäis tüümiani
paar oksa rosmariini
veidi tšillihelbeid
2 loorberilehte, tükkideks pudistatuna
500 g pardirasva (võid asendada õli või searasvaga)
Patsuta pardikoivad majapidamispaberiga kuivaks ja määri sisse soola, pipra, paari purustatud küüslauguküüne, tšillihelveste, poole koguse tüümiani, rosmariini ja loorberilehtedega. Suru tihedalt kaussi, nahapool allapoole ja jäta külma marineerima 24 tunniks. Järgmisel päeval tõsta pardikoivad kausist välja ja eemalda kõik marinaadi koostisosad pardikoibadelt. Kuumuta pardirasv ahjunõus ning aseta sinna sisse pardikoivad, ülejäänud küüslauguküüned ja tüümian ning rosmariin. Pardikoivad peavad olema korralikult rasvaga kaetud. Aseta 150 kraadini kuumutatud ahju ning küpseta 3-4 tundi, kuni liha on täiesti pehme. Sellisel kujul, rasvainega kaetult, võib pardiliha tõsta säilitusnõusse ja peale küpsetamist külmkapis säilitada kuni kuu aega. Enne serveerimist tõsta pardikoivad rasvast välja, eemalda liigne rasv. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni pardikoibade nahk on krõbe ja kuldne. Serveeri kohe. 
Pardikoibadele seltsiks sobib sobitada jõuluvürtsidega punast kapsast, mille retsepti leiad SIIT. Ja kindlast ära unusta ka ahjus krõbeda kooriku saanud ahjukartuleid. 
Mis aga jooke puudutab, siis pikalt küpsenud ja kergelt vürtsika pardi confit juurde sobib pakkuda jõulist ja samas parajalt marjase maitsega Torres Purgatori elegantset punast veini. 
 

Pardikoivale seltsiliseks sätitud Torres Purgatori on sügava rubiinpunase värvusega täidlase siidise iseloomuga punavein Katalaaniast Costers del Segre viinamarjaaiast, mis valmistatud Syrah, Garnacha ja Carignena viinamarjadest. Vein ise on kergelt suitsuse alatooniga ning maitselt õrnalt piprane ja samas marjane, kus võib eristada nii kirssi, mustsõstart ja teisi tumedaid marju. Üldjoontes sobib selline jõuline veinikaaslane tumedate lihade seltsiliseks, kuid ka pardikoiva confit pakub sellele õilsale joogile ilusa maitsekoosluse. Pardile lisatud väike tšilline nüanss ja veini vürtsikus haakuvad ilusti ning veini värske happesuse nüanss aitab rammusa roa selgroo ilusti läbi hammustada. Elegantne ja ilus vein, mis sobib ideaalselt pidulauale sättimiseks ja nautimiseks. Veini kohtsa saad täpsemalt lugeda SIIT.

Postitus sündis koostöös Dunkeriga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.