Pasta küüslaugu, suvikõrvitsa ja päikesekuivatatud tomatiga

Esileht / Määramata / Pasta küüslaugu, suvikõrvitsa ja päikesekuivatatud tomatiga

Ma kadestan kõiki neid õnnelikke, kelle lapsed on sõbralikult köögiviljade osas meelestatud. Minul nii hästi läinud ei ole ehk siis erineval määral pirtsutajaid leiab igast vanusegrupist. Samas tiksub korralikul emal alati kuklas teadmine, et köögiviljade osa meie toidulaual peab olema päris suur, et toitumine oleks mitmekesine ja mõistuspärane. Supist taldriku äärde välja korjatud porgandid on paraku meie peres üsna korduv motiiv. Nii olen aastate jooksul välja töötanud terve hulga nipikaid toite, kuhu saab peita või kombineerida lapse lemmikuid toite ja sinna siis tiba köögivilja ka lisaks. Ehk siis ühtaegu nii päri- kui vastukarva pai. Ja ega need püreesupid meie menüüs ka ilma põhjuseta ole. Sealt juba porgandit välja ei nopi 😉
Kas pastaroogasid saab emade vandenõu ette edukalt rakendada.

Pastatoidud on ühed neist, mida kõige sagedamini välja hõigatakse, kui küsin, mida süüa soovitakse. Seetõttu on pastaroad viljakas pinnas, et sinna ka mitte niiväga oodatud ja soovitud komponente lisada. Mõõdukalt ja ettevaatlikult, kuid samas siiski tulemuslikult. Tingimuseks on see, et midagi välja toidust ei songita. Pastaihalus on piisavalt suur, et selle tuules ka mõned köögiviljatükid põske libistada. Nii on see lihtne ja samas väga maitsev pastaroog saanud üheks julma ema trikiks, mida kõik kolm last on ajapikku igati hindama ja armastama hakanud. Ja no tegelikult on see pasta ka niisama maitsev kõigi nende jaoks, kes end vabatahtlikult köögiviljasõprade hulka liigitavad.

Siin toidus on ainult mõned lihtsad komponendid – suvikõrvits, päikesekuivatatud tomatid, küüslauk, oliiviõli ja loomulikult pasta. Mina olen olude sunnil hakanud kasutama gluteenivaba pastat ning kellel sama soov, siis väga mõnusat gluteenivaba pastat pakub “Free From” kaubamärk. See on just selline pasta, mille puhul ei usukski, et tegemist ei ole tavalise pastaga. Mis suvikõrvitsasse puutub, siis võimalusel eelista helerohelise koorega isendeid. Talvisel ajal leiab neid pigem turult kui poest (olen kohanud nii Keskturul kui Balti Jaama turul). Poes müüdavad tumedakoorelised suvikõrvitsad kipuvad olema mõrkja koorega ja need võiks siis ära koorida. Suvel korja võimalusel muidugi oma peenralt noori ja mahlaseid isendeid.

Päikesekuivatatud tomati asemel võid kasutada ka poolitatud kirsstomateid. Või mõlemaid korraga. Ja kui oled kitsejuustusõber, siis sobib peale riivitud parmesani juust asendada veidi reljeefsemat maitseelamust pakkuva pecorino juustuga. Sobib sinna kombosse imehästi. Kui soovid aga vegan-versiooni, siis jäta juust üldse lisamata või puista peale hoopis pärmihelbeid või ka isetehtud India pähkli parmesani.



Pasta küüslaugu, suvikõrvitsa ja päikesekuivatatud tomatiga
4-le
Valmistamisaeg: 20 minutit
300 g lühikest pastat (nt pennesid)
4 sl oliiviõli
2-3 küüslauguküünt, hakituna
1 suurem või 2 keskmist suvikõrvitsat, vajadusel koorituna ja tükeldatuna
1 dl valget kuiva veini
150 g päikesekuivatatud tomateid, tükeldatuna
värsket peterselli
värsket basiilikut
värskelt riivitud parmesani juustu
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
50 g võid (võid asendada näiteks päikesekuivatatud tomati õliga)
100 g parmesani (või pecorinot), riivituna
Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ja prae küüslauku õli sees mõned minutid. Ära pruunista. Lisa tükeldatud suvikõrvits ja hauta umbes 5 minutit. Kalla siis pannile vein, lase keema tõusta, kuumuta läbi ja lisa siis hakitud petersell ja basiilik. Alanda kuumust, lisa pannile ka päikesekuivatatud tomat ning hauta kaane all veel umbes 5 minutit.
Keeda pasta rohkes soolases vees kuni see on al dente ehk siis mitte päris pehme. Tavaliselt kulub selleks ca 1 minut vähem kui pakendil etteantud keetmisaeg. Kurna ja jäta veidi pastakeeduvett alles. Sellega saad vajadusel liiga kuivaks tõmbuvat pastarooga jälle mahlasemaks muuta.
Kalla kurnatud pasta pannile, kus hautasid suvikõrvitsat. Sega läbi. Maitsesta soola ja pipraga ja puista pasta sisse või ning osa riivitud juustust. Tõsta pasta võimalusel eelsoojendatud taldrikutele, puista peale ülejäänud juust ning serveeri kohe.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.