Soe köögiviljasalat ürdikastme ja fetajuustuga

Esileht / Määramata / Soe köögiviljasalat ürdikastme ja fetajuustuga

Jaanuarikuu kipub olema reeglina köögiviljasõbralikum kui sellele eelnev suurelt jaolt pidustuste ja pidusöömingute tähe all mööduv detsember. Vähemalt ise tunnen küll, et toeka ja lihase toidu mõõt saab ühel hetkel täis ja kui kuulata seda, mille järele hing õhkab, siis on see reeglina ja valdavalt taimne toit. Külmal talvisel ajal ei ole samas krõmpsuv salatileht ja jäiselt krõmpsuv kurk ehk kõige ihaldatum valik. Selle ebakõla aitavad ilusti ületada soojad salatid, mis küll ühest küljest kergemat sorti taimsed road, kuid tänu vürtsidele ja soojusele sobivad hästi ka jahedasse aega hinge ja keha soojendama.

Siin soojas salatis saavad kokku punane sibul (ahjuköögiviljade seas täielik lemmik!), fenkolimugul, baklažaan ning tomat kahel kujul ehk ahjutomatina ja päikesekuivatatud tomatina. Maitseks vürtse ja küüslauku. Viimistleda võib seda salatit ürdikastmega ning taldrikule sättides sobib juurde pudistada ka fetajuustu. Kui soovid aga täiesti taimset versiooni, jäta fetajuust lisamata.

Soe köögiviljasalat ürdikastme ja fetajuustuga
4-le


2 punast sibulat, sektoritena
2-3 küüslauku, tükeldatuna
1 suurem baklažaan, tükeldatuna
300 g kirss- või ploomtomateid, poolitatuna või sektoritena
1 fenkol, õhukeste sektoritena
50 g päikesekuivatatud tomateid, väiksemaks hakituna
1 tl suitsutatud paprika pulbrit
1/2 tl jahvatatud vürtsköömneid
oliiviõli
soola ja pipart
Veidi vedelat mett või vahtrasiirupit

Ürdikaste:
peotäis värsket peterselli, jämedalt hakituna
peotäis basiilikut, jämedalt hakituna
3-4 sl oliiviõli
sidrunimahla
soola

Serveerimiseks fetajuustu, värsket basiilikut

Tõsta ahjuplaadile sibul, baklažaan, fenkol, tomat, päikesekuivatatud tomatid ja küüslauk. Puista peale vürtsid, sool ja pipar ning nirista peale mesi või vahtrasiirup ja oliiviõli. Sega kõik kätega läbi ja rösti ahjus 180 kraadi juures ca 45-55 minutit. Paar korda sega küpsemise ajal köögivilju, et nad ühtlaselt küpseksid.
Köögiviljade küpsemise ajal valmista ürdikaste. Selleks tõsta kõik koostisained purustajasse või blenderisse ja töötle ühtlaseks.
Serveerimiseks tõsta köögiviljad taldrikule, nirista peale ürdikaste ja pudista peale fetajuust. Laota salatile veel värskeid ürte ja jahvata paar keerdu musta pipart.
Serveeri soojalt.

Selles soojas salatis võid koostisosasid vastavalt oma eelistustele vahetada. Sinna kooslusesse sobivad hästi ka erinevad juustud – kes soovib pikantsemat tulemust, võib lisada sinihallitusjuustu. Hästi mõnus jääb ka praetud halloumi juust. Klassikutest võib aga proovida parmesani laaste või siis ka grillitud kitsejuusturatast salatile krooniks sättida.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.