Tom Yum ehk Tai hapukas-vürtsikas krevetisupp

Esileht / Määramata / Tom Yum ehk Tai hapukas-vürtsikas krevetisupp

Tom Yum´i supp on üks Tai köögi suurepärastest kingitustest maailmale. Mõnusalt vürtsikas ja kergelt laimi- ja sidrunheinahapuka tasakaaluga supp on nüüdseks küll üleilma kuulus ning hetkel meie laiuskraadi laiutaval pakaselisel ajal sobib hästi keha korralikult seestpoolt soojendama.
Tom Yum supi nimetus tuleneb tai keelest, kus tom tähendab keetmist ning yam hoopis Tai vürtsikat hapukat salatit. Ehk siis keedetud salat, kui otse tõlkida 😉
Maitsev on see supp aga küll. Vürtsika leeme sisse sobib sättida seeni ja krevette, leeme sisse aga tuleks lisada sidrunheina, galangalit või ingverit, laimimahla, kalakastet, tšillit ja võimalusel ka kaffirlaimi lehti. Maitseürdina on kindlasti ohtralt värsket koriandrit, mis on Tai köögis lausa kohustuslik.

Selle supi valmistamiseks sobib hästi kasutada Food Studio Aasia puljongit, kus naturaalsele pikalt keenud kanapuljongile lisaks sätitud ingverit, küüslauku, sidrunheina ja kaffirlaimi lehti ehk siis mitmed supi jaoks vajalikud maitsed on juba puljongi sisse keedetud, mistõttu võib supi enda komponentide osas mõne puudumisel sellele rahulikult läbi sõrmede vaadata. Mõnel ajahetkel võib näiteks sidrunheina või kaffirlaimi lehtede leidmine meie kaubandusest parajaks väljakutseks osutuda. Õnneks on Aasia puljongis see juba lisatud, nagu ma mitmed teised Aasia suppidele iseloomulikult maitsenüansid.



Tom Yum krevettide shiitake seentega
4-le
12 toorest hiidkreveti saba
750 ml puljongit (hästi sobib Food Studio Aasia puljong)
1 sidrunheina alumine osa, õhukeste ratastena
3-4 küüslauguküünt, peeneks hakituna
1 väiksem sibul, peeneks hakituna
väike jupp galangalit või ingverit, hästi peeneks hakituna
paar kaffirlaimi lehte (kuivatatuna või sügavkülmast)
1 sl laimimahla
2-3 sl kalakastet (nt Thai Choice valikust)
1 sl sojakastet
8 shiitake seent (kas värsket või kuivatatud, kuivatatud seeni tuleks enne külmas vees leotada)
200 g kirsstomateid, poolitatuna
2 dl kookospiima või -koort
ohtralt värsket koriandrit
tšillihelbeid ja soovi korral veidi pruuni suhkrut maitsestamiseks
Kalla puljong potti ja aseta keskmisele kuumusele. Lisa puljongisse sidrunihein ja lase keema tõusta. Keeda mõned minutid ja lisa siis peeneks hakitud küüslauk, sibul ja galangal või ingver, kaffirlaimi lehed, laimimahl, kalakaste ja sojakaste. Alanda kuumust ja keeda vaiksel kuumusel umbes 5 minutit. Lisa potti seened ja keeda veel 5 minutit. Viimasena lisa puhastatud krevetisabad ja kirsstomatid ning keeda 3 minutit, kuni krevetid on läbi küpsenud. Väldi ülekeetmist.
Lisa nüüd potti kookospiim või -koor ja kuumuta läbi. Maitsesta lõplikult. Vajadusel lisa veel kalakastet, laimimahla või tasakaalusta maitsed hoopis tibakese suhkruga. Serveerides lisa ohtralt värsket koriandrit.

Postits sündis koostöös Food Studio´ga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.