Seljanka supp on ajatu klassik. Meie kodus satub sageli just siis menüüsse, kui on vaja ära kasutada eelmisest päevast järele jäänud praetükid, millest enam kogu perele ei piisaks või siis leida lahendus kolmele viinerile või kapinurka ununenud suitsuvorstijupile. Esialgu vaatad nõutult, et justkui tühine kogus kogu pere toitmiseks, kui see on aga seljanka vormistusse sätitud, saavad kõik söönuks tänavad veel hea supi eest. Lisaks pääsed ka toiduraiskamise painest.
Seljanka supi puhul võib jälgida retsepti, aga tegelikult annab see võimaluse ka oma fantaasiat kasutades iga kord pisut omalaadse supi valmis komponeerida. Kasutades Maggi BIO puljongit on see eriti lihtne. Vastavalt eelistustele võid lisada kanapuljongit, aga mõnus jääb supp ka ürdise Maggi BIO puljongiga.
Seljanka ehk nutikas lahendus, kui on vaja järelejäänud lihakraami ära kasutada
Koostisosad
- 2 sibulat poolratastena
- 100 g tomatipastat
- 2 sl ketšupit
- 2 Maggi BIO kanapuljongi kuubikut + 1 liiter vett
- 200 g suitsuvorsti tükeldatuna
- 200 g praeliha tükeldatuna
- 100 g viinereid tükeldatuna
- 3 hapukurki + hapukurgivedelikku
- 2-3 sl oliive soovi korral
- Soola ja pipart
- Paar loorberilehte
- Õli praadimiseks
- Serveerimiseks värsket hakitud peterselli ja hapukoort
Valmistamine
- Kuumuta paksupõhjalise poti põhjas õli ja hauta sibulat vaiksel kuumusel mõned minutid. Lisa tomatipasta, suitsuvorst ja ketšup, kuumuta läbi ja kalla siis peale kuum vesi ning lisa puljongikuubikud. Lisa potti ka loorberilehed. Hauta vaiksel tulel kümmekond minutit ja lisa siis liha, viinerid, oliivid ja hapukurk. Lase keema tõusta, alanda siis kuumust ja keeda vaiksel tulel kümmekond minutit. Maitsesta soola, pipra, kurgi soolvee ja soovi korral ka tibakese suhkruga. Serveerides tõsta supile hapukoord ning puista peale hakitud värsket peterselli.
Nippe seljanka valmistamiseks:
- Kasuta supis eelmisel päeval järele jäänud grill-liha, see annab mõnusa suitsuse maitse
- Hapukat maitset saad lisada sidruniviilu supile lisades
- Lisa supile keetmise ajal paar loorberilehte
- Maitsesta suppi hapukurgivedelikuga. See annab soolakashapukat maitset, mis supile hästi sobib
- Kapparid sobivad selle supi sisse suurepäraselt
- Tomat armastab tasakaaluks magusat. Seda võid lisada nii tibakese suhkru kui ka ketšupi lisamisega.
- Tšilli lisamisega saab supi mõnusalt vürtsikaks tempida
- Hästi sobib seljankale ka suitsutatud paprika pulber
- Kui soovid, lisa supile ka tükeldatud kartulit
- Koos sibulaga võid hautada juurde ka riivitud porgandit
- Kui soovid, võid teha seljankapõhja. Sel juhul hauta lihtsalt sibul, tomatipasta ja liha(d) läbi ning jäta vesi või puljong lisamata. Seljankat tehes tuleb siis lihtsalt põhjale vedelik lisada ja natuke aega supil podiseda lasta.
- Kasuta julgelt maitseürte – peterselli, tilli, tüümiani, rosmariini.
Postitus sündis koostöös Maggiga.
Vasta